En time, en dag, en helg. Det er det de drømmer om, foreldrene som har lite eller ingen hjelp fra barnas besteforeldre. Er dagens besteforeldre for selvopptatte?

Sist oppdatert: 15. juli 2011

Det er lenge siden storfamiliens storhetstid, da det var like naturlig at barnet ble passet på av bestemor som av mor, mens arbeidet i hjemmet eller på gården ble gjort. Men har pendelen gått litt for langt den andre veien?

”….de vil ikke passe han… mener de er ferdige med barn og orker ikke passe… ikke på dagtid en gang… det er trist… jeg har mange fine minner fra overnattinger hos besteforeldrene mine og syns det er trist at gutten min ikke får en sånn positiv opplevelse hos sine besteforeldre.”

Dette skriver en av forumbrukerne på Babyverdens forum, og hun er ikke alene om å få lite avlastning fra foreldre/svigerforeldre:Les også:
Dette betaler du barnevakten

Du fortjener tid for deg selv

Til foreldre – ikke dropp vennene!

– Tror denne genereasjonen er av et helt annet kaliber
”Her var vi hver sommer to uker på ferie hos min farmor og farfar. Det var jo naturligvis for å få kabalen med ferie til å gå opp. Men aldri klagde farmor og farfar på å ha oss på besøk.

Mormor var litt eldre, så hun kom heller på besøk, tre uker av gangen, og passet oss når foreldrene mine jobbet, eller bare skulle noe annet. De klagde aldri.

Tror denne generasjonen besteforeldre, som er nå, er av et helt annet kaliber, enn de som var våre besteforeldre. Ja, de jobber jo fremdeles, og har egne liv, men ut i fra hva jeg leser her, så virker det jo som om de virkelig ikke er interessert i barnebarna på samme måte, som våre besteforeldre var i oss.”

Sterke ord. Kan årsaken virkelig være at dagens besteforeldre er mindre interessert i barnebarna nå til dags?

Les også: 10 tips til et godt forhold til besteforeldrene

Heldigvis er det mange som har en annen opplevelse også, og forteller om besteforeldre som vil ha barna både kvelder og helger, og som gjerne tar initiativet selv.

– Vi er nok blant de heldige
”Mine foreldre «maser» selv om å få ha han på overnatting og savner han voldsomt når de ikke har sett han på en uke, så vi er nok heldigere enn mange her. Svigermor passer også gjerne, men jobber mye helger så det passer sjeldent for henne når vi evt trenger pass, men det er jo en annen sak. Vi er nok blant de heldige som har besteforeldre som stiller opp.”

Les også: Når kan jeg begynne å bruke barnevakt?

Og denne:

”Her har vi supre besteforeldre på begge sider, svigers passer dei om vi trenger pass, mamma og pappa har har de på sovebesøk titt og ofte, spør ofte om de kan få låne de! Jenta vår på fire år er ei skikkeli mommor jente , så hun er der ofte!”

Interesse, engasjement, initiativ eller ikke. Faktum er at mange småbarnsforeldre ikke har besteforeldre i nærheten. Da kan en nabo eller en venn være godt å ha å ty til. Og hvis det er mer en en ”kriseløsning” i farten man ønsker, finnes det mange eksempler på at familier har søkt etter ekstra ”besteforeldre”. I mange kommuner finnes organisasjonen Home Start som setter frivillige og småbarnsfamilier i kontakt med hverandre.

Hva mener du om dagens besteforeldre? Er de selvopptatte og har lite tid til barnebarna? Kommenter!

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?