BloggDr. Karis legebloggVi kan ikke og bør ikke beskytte barna mot selve livet

Vi kan ikke og bør ikke beskytte barna mot selve livet

Det er verdifullt å kjenne sine egne grenser, mener fastlege Kari Løvendahl Mogstad. Her er en av døtrene hennes på Preikestolen. Foto: privat
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 789 Sist oppdatert 28.05.15

Barna som vokser opp i dag kalles gjerne for bomullsbarna – barn som beskyttes mot alle livets små og store farer. Vi vil så vel, og vi ønsker våre barn det beste, men er det på den riktige måten?

Kari Løvendahl Mogstad. Foto: privatDe siste tyve årene har antall og mengde sikkerhetsutstyr og polstring av barndommen økt enormt. Barna kan snart ikke bevege seg på en lekeplass, i en barnehage eller skolegård uten at ulike sikkerhetstiltak er montert, for å passe på at barna ikke skader seg.

Og jo; antallet skader, ulykker og dødsfall blant barn har stupt, og det er veldig bra, og en svært heldig utvikling. Det at det blant annet er nullaksept for dårlig sikring i bil, og stort fokus på sykkelhjelm, medvirker til en fin utvikling innen skadeforebygging.

Les også:

Overbeskytter vi barna våre?

Når kan barna være ute alene?

Vær bevisst hvordan du former barnet ditt

Mister verdifull erfaring
Men trenger ungene lekeplasser der det ikke er lov til å se en stein, eller lande på harde jorda, og der mer eller mindre «skumle» lekeapparater er fjernet til fordel for stativer som er EU-sertifisert i n`te potens? Det er regler og forskrifter for alt, og dette er etter min mening med og kveler fantasi og kreativitet, og frarøver ungene muligheten til å falle på snørra, for å si det sånn, og kjenne på kroppen hvor deres grenser går.  Unger har behov for å klatre i trær og henge på hodet i stativer, og erfare at dette kan være farlig.

Foto: privatJeg har fem barn, og alle mine har hatt et benbrudd et eller annet sted. Det er ikke noe å være stolt av, men jeg tar det også som et tegn på at de faktisk er aktive barn, som har fått lov til å bruke seg selv, og selv om jeg ofte har stått og ropt «pass deg» og «vær forsiktig», så har det vært viktig å gi dem utfordringer. Så her har det vært gipser i alle farger og fasonger,  kutt og skrubbsår, med trøst og blåsing, men samtidig med oppfordring om å klatre igjen når tiden har vært inne for det. Og legeforeldre som vi er, så er alltid sysaker og Steristrips med i «legekofferten» på tur.

Les også:

Unngå å fjernstyre barna!

Barn på sitt verste

43 ting noen burde fortalt deg om småbarnsperioden

Foto: privatMer angst og overvekt
Det er en kraftig økning i overvekt blant barn og unge, en trend som har fulgt forbausende tett sammen med økningen av regler og restriksjoner når det gjelder barn og lekemuligheter. Vi skysser ungene hit og dit, og vi vil så gjerne at de skal være med på både sport og aktiviteter. Men det er gjerne aktiviteter som er voksendrevet, og det er stadig mindre tid til frilek og utforskning av egne grenser og egen fysikk og evner. Barna blir heller skysset hjem igjen, og til leksepulten før de havner sittende med enten en iPad eller PC i fanget. Da er det ikke rart at barn blir tykke, og at de får en dårligere motorikk også når de blir større.

Forskning viser at det faktisk er større forekomst av angst blant dem som sjelden eller aldri blir eksponert for farer og fysiske utfordringer, enn blant dem som har falt ned fra et tre eller brukket et ben. En overbeskyttet oppvekst virker altså mot sin hensikt; det gjør dem ikke rustet til livet som voksne, der man faktisk ikke kan beskyttes fra selve livet.

Så det er vel bare å fortsette å lukke øynene litt, og la ungene drive på, selv om man er fristet til å si nei, nei og pakke dem litt mer inn i bomull.

Blogginnlegget er opprinnelig publisert i Kari Løvendahl Mogstads egne blogg, Livslangs

Følg Karis blogg Livslangs

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: