BloggDr. Karis legeblogg6 gode råd for trivsel ute i vinterkulden

6 gode råd for trivsel ute i vinterkulden

Av Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 2502
På kalde vinterdager er særlig barna utsatt – både fordi de gjerne oppholder seg mye ute, og fordi de ikke kan passe så godt på seg selv om de fryser. Barn har dessuten en mer tander hud enn oss voksne.

I kulden er det viktig å ta vare på huden så godt lar seg gjøre, og her kommer noen gode og nyttige tips:

1. Husk å kle både deg selv og barna dine godt

Man skal dekke til mest mulig av huden, både i halsen, ansiktet og hendene. Heldekkende lue, buff/hals og gode lange votter er viktig, og varmt fottøy. Det aller beste materialet er ull, det er godt som gull! Men så må man være klar over at det ikke er alle som tåler ull rett inn på kroppen! De som har atopisk eksem, og noen andre, får både kløe og eksem av ull, og det blir svært ubehagelig.

2. Begrens dusjing og bading

Mange småbarn elsker å bade, og mange foreldre syns også det er veldig koselig å ha en hyggestund med bading av barnet sitt. Men det er ikke så lurt å gjøre det for ofte; et par ganger om uker holder. Og særlig om vinteren er hyppig bading med og tørker ut huden, slik at problemer lettere oppstår. Bruk heller ikke for varmt vann, for det er også med og tørker ut huden ytterligere.

3. Bruk badeolje i stedet for såpe

Det er viktig å få tilført huden fuktighet, og da er det et godt råd å bytte ut såpe med en deilig olje, som er med og gir fukt. Dette kan brukes både i badevannet, på vaskekluten, og også i dusjen for både små og store!

4. Bruk en god og fet krem ved tørr hud

Det er mange som har en god hud, og som aldri plages med tørrhet, uansett sesong eller vær. Men for barn som sliter med tørrhet, så er det viktig å smøre godt, hele vinteren. Dette er med og forebygger både eksem og andre lettere hudplager. Da er det viktig å bruke en god og nærende krem, som går godt inn i huden, og gjør jobben sin. Ved ekstra gjenstridige tørre partier, kan man måtte bruke salve, som sitter bedre, og virker med mykgjørende.

5. Skal man bruke kuldekrem?

Hver vinter er det diskusjoner og artikler som skriver om kuldekrem, og mange foreldre er usikre på de skal bruke til barnet sitt. De fleste trenger ikke kuldekrem, og det aller viktigste er å kle barnet godt. Men for dem som trenger ekstra fuktighet, så er det et godt råd å bruke fete kremer som er godt egnet til å bruke i ansiktet og utsatte områder, for å verne seg mot kulden. En god vinterkrem kan med fordel inneholde litt vann, det er ikke farlig for huden! Dette er det mye uklarhet rundt, men det lille som finnes av forskning, viser at de som smurte seg med vannfri kuldekrem, fikk flere frostskader enn de som brukte krem med litt vanninnhold. En av teoriene er at huden blir «varslet» om kulden på en bedre måte av vannet, og da vil blodgjennomstrømmingen øke i dette området, mens det vannfrie legger seg som et «lokk», og kan gi en falsk trygghet.


6. Når skal man holde barna inne i kulden?

Dette er det vanskelig å svare enkelt på, for det kommer an på flere faktorer. Det er ikke farlig å leke ute, selv om gradestokken går ned mot 10 kuldegrader, selv om det gjelder småbarn, og store barn tåler enda lavere temperaturer. Men; det avhenger av påkledning og fottøy, hvor mye de er i aktivitet, vindforhold, og hvor lenge de holdes ute. Så her må man bruke en god del sunn fornuft, og kjenne jevnlig både på fingre, i halsgropen, og på føttene, og observere hvordan barnet trives og har det ute i kulden.

Det er både sunt og godt å komme seg ut i frisk luft, også når gradestokken kryper nedover. Kos dere ute i det vakre vinterværet!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: