BloggDen viktigste daten i livet ditt

Den viktigste daten i livet ditt

Det aller første møtet med babyen din er spesielt. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 2779 Sist oppdatert 13.12.16

Det første stevnemøtet med barnet ditt er spesielt – både for deg og den lille. Se for deg dette første møtet med babyens øyne og forestill deg hvordan denne store overgangen fra livet i magen til livet utenfor kan gjøres tryggest og best mulig for babyen. 

Se det for deg; denne lille, fuktige og varme bylten som for aller første gang ligger tett inntil deg på brystet ditt. Armene dine ligger varmt rundt den lille babykroppen. Du kan kjenne duften av dette lille, nye mennesket som du har ventet så lenge på å treffe. De små bevegelsene fra babyen som nå er utenfor kroppen din, men som du kjenner så godt igjen. Kroppen din roer seg litt etter fødselsarbeidet, og du kan kjenne på både lettelse og glede over å være godt i mål.

Start bondingen mens babyen er våken
Det første stevnemøte med barnet ditt er helt, helt spesielt – både for deg, men i høy grad også for babyen din. Sett deg i babyens sted for en liten stund og forestill deg hvordan det er å komme til verden. Se for deg dette første stevnemøte med babyens øyne og forestill deg hvordan denne store overgangen fra livet i magen til livet utenfor kan gjøres tryggest og best mulig for babyen. Jeg tenker at det er de helt enkle tingene som her får så veldig stor betydning for disse aller første timene med babyen din. Du skal vite at babyen din er ‘alert’ og veldig våken de første timene etter fødselen – helt klar til å bli kjent med deg og starte den livsviktige bondingen.

Babyen er avhengig av deg
Babyen din gjør akkurat som alle andre babyer har gjort til alle tider – akkurat som babyer gjorde i stenalderen. Den er HELT aldeles avhengig av deg og den beskyttelsen du gir for å overleve og for å utvikle seg videre utenfor magen. DERFOR vil babyen din med hele sin livskraft søke all din oppmerksom disse første timene.

Babyen vil kort tid etter fødselen forsiktig åpne øynene sine og søke blikket ditt. Den vil lage små klynke- og søkelyder for å finne frem til den livgivende, første råmelken din og den vil protestere kraftig hvis den flyttes vekk fra din varme, trygge og kjente kropp.

Vær oppmerksom på tegnene babyen gir deg
Dette er biologi på høyt nivå, men det er en prosess som dessverre er utrolig lett å forstyrre eller rett og slett å overse. For det krever at du som mor er oppmerksom og virkelig ser etter alle disse små, fine tegnene fra babyen din. At du venter med fotoapparat og mobiltelefon og virkelig ‘logger’deg på det fine samspillet som kan finne sted mellom deg og babyen disse første to til tre timene etter fødselen. For etter det blir ofte babyen trett og kan gjerne sove en god del timer.

Vent med det som kan vente
Og så må jeg også si at vi som jordmødre og barnepleiere må legge til rette for at denne viktige og utrolig fine stunden kan foregå uforstyrret og rolig. Det handler om noe så enkelt som å dempe lyset på fødestuen. Det handler om å snakke med lav og rolig stemme. Det handler om å gi mor og barn FRED OG RO. Rett og slett vente med alt som det går an å vente med. Vente med å klippe navlesnoren til den er ferdig med å pulsere, vente med å veie og måle babyen til etter et par timer og den første viktige ammingen har funnet sted, vente med å kle babyen og la heller la den ligge lenge hud mot hud tett inntil den tryggeste personen i hele verden, nemlig MOR!


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: