BloggBlir jordmor rørt av fødsler?

Blir jordmor rørt av fødsler?

Å få være til stede i menneskers største øyeblikk er rørende, og skal være det, mener jordmor Grethe. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 1510 Sist oppdatert 17.03.15

En fødsel rører noen av de dypeste følelsene vi har. Den dagen vi som jordmødre ikke lenger kjenner på de følelsene, er kanskje tiden inne for å finne på noe annet. Jeg tror vi trenger å kjenne på dem for å kunne gjøre en god jobb!

Da jeg som sykepleierstudent skulle ha min praksis på fødeavdelingen som 20-åring, var jeg veldig spent på hva som ventet meg. Jeg hadde alltid tenkt at jordmoryrket måtte være utrolig spennende, så det lå nok en liten jordmorspire i meg allerede da. Jeg var likevel veldig usikker på hvordan praksisperioden ville bli, og hvilke reaksjoner jeg ville få.

Jeg husker den første fødselen jeg var med på som om det var i går. Jeg var med en erfaren jordmor inn til en fleregangsfødende. Hun var kommet langt i fødselen, og var ganske høylytt.

Jeg tror jeg allerede da ble blåst av banen. Jeg hadde ikke innbilt meg at det var så mye kraft og intensitet i fødsler.

Les også:

Be om å få se morkaken!

Svangerskapet – en følsom tid

Gråt mer enn foreldrene!
Kvinnen jobbet steinhardt. Faren satt litt forfjamset på sidelinjen. Og jeg lurte på om dette ville være det rette faget for meg. Da barnet endelig kom til verden, husker jeg bare at jeg gråt – både av glede for at det gikk så godt, men også for spenningen som endelig ble forløst. Jeg husker at jeg ble flau, fordi jeg gråt mer enn foreldrene!

Etter å ha jobbet som jordmor i nesten 20 år, står jeg fortsatt med klumpen i halsen noen ganger. Det er sjelden jeg gråter, selv om det fortsatt skjer av og til, men jeg blir definitivt rørt.

Les også: Klar for aftenvakt

Det er ikke uvanlig at både mamma, pappa og jordmor blir rørt til tårer når en ny verdensborger kommer til verden.Mye følelser – for alle i rommet
Det er også en far jeg aldri glemmer. Han var en av de "tøffe, mørke, mystiske" mennene, og var en fantastisk støtte for mor i fødselen. Men da barnet var født, knakk han helt sammen. Jeg hadde aldri trodd at en voksen mann kunne vise så mye følelser. Han var helt oppløst i tårer, og hulkegråt av lettelse!

Les også: Far på føden

En annen spesiell opplevelse var da jeg tok imot et friskt barn den dagen barnets mormor døde. Vi gråt alle sammen!

En fantastisk og følelsesladet jobb
Det er en fantastisk jobb vi har. Himmel og jord settes i bevegelse, og vi står med begge beina midt i alt dette.

Jeg tror det er godt for foreldrene å se at også vi kan vise følelser. Vi er jo bare mennesker vi også.

Les også:

Dårlig kjemi med jordmoren?

Den perfekte fødselen – finnes den?

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: