Er du klar for vinterferien? Uansett om du skal reise bort eller være hjemme: Med riktige klær kan barna kose seg ute i mange timer. Små babyer bør derimot ikke være for lenge ute i kald luft. Les mer om hva dere bør passe på i vinterkulda.
Sist oppdatert: 16. januar 2007
I kaldt vær kan barn lett få tørre lepper og tørr hud. Forebygg slike problemer ved å bruke kuldekrem spesielt beregnet på barnehud, gjerne noe fra helsekostforretningen. Ta først litt på barnets arm for å forsikre deg om det ikke får noen allergisk reaksjon. Både barn og voksne må bruke solbriller og solkrem, selv når det er overskyet.
Det er mye gøy å finne på med barn i snø. Dere kan for eksempel:
- Blåse såpebobler. På grunn av den kalde luften holder de seg svevende litt
lenger enn vanlig. (Alder 0–4 år) - Lage en hel familie av snøengler. (Alder 1–6 år)
- I stedet for en snømann kan dere lage en annen snøfigur – en snøheks, et snødyr eller et snøvesen fra verdensrommet. (Alder 2–6 år)
- Finn ut hvilke dyr som finnes i området, og se etter sporene deres i snøen. Vis barnet forskjellen mellom ulike dyrespor – og barnets egne spor. (Alder 2–6 år)
- Pynt en gran eller en furu med snøballer. (Alder 4–6 år)
En klassiker er å lage en eller flere baner til å sende flasker nedover i snøen og ha konkurranse mellom barn eller voksne. Å lage snølykter og tenne på lys i den om kvelden er både gøy og koselig. Bare fantasien setter grenser!
Med barn på skituren
Når du skal på skitur med barn er det flere ting du bør tenke på. Her er noen råd:
- La barnet bestemme farten. Ta mange pauser.
- Hvis du vil at barnet ditt skal gå på skiskole på feriestedet, bør du passe på å bestille på forhånd. Hvis dere reiser i en populær periode, kan det være fullt.
- Dersom du vil la barnet prøve seg på slalåm, og dere ikke står på ski så ofte, kan du undersøke om det er mulig å leie ski, staver og sko til barnet. Det kan være billigere enn å kjøpe utstyr som barnet snart vokser fra.
- Avtal et møtested for familien i tilfelle dere kommer fra hverandre i skibakken.
- Pass på at barnet drikker vann og varm drikke.
Skal du kjøpe utstyr og lurer på hvilke ski og sko du skal kjøpe? Det kan du finne råd om her.
Frostskader
Snø og kulde trenger ikke bare være kos og du bør være forberedt på at forfrysninger kan oppstå. Å ta hensyn til været og kle seg etter forholdene er gode forholdsregler.
Forfrysninger skyldes en kombinasjon av redusert blodtilstrømming og dannelse av iskrystaller i vevet. Hvis barnet er i faresonen, kan kinnene gå fra å være røde til å bli bleke, eller barnet kan klage over at fingrene, tærne, nesen eller kinnene er følelsesløse. For å hindre at dette utvikler seg til forfrysninger, kan du varme det utsatte området ved å holde det mot huden din. Legg for eksempel barnets hender i armhulen din eller på brystet ditt innenfor klærne. Gni aldri kald hud, det kan føre til varige skader på nerver og vev.
For de minste er pulk et godt alternativ, og så lenge de har det bra, kan de ha stort utbytte av turen. På denne siden finner du mer informasjon om pulk.
Gravid på ski
Gravide kan også stå på ski! Som i andre sammenhenger er det enkelte ting du bør være på vakt mot. Les mer her.