Sist oppdatert: 20. april 2006

Spørsmål:

Vi har en sterk og flott datter på 12 uker. Hun har vært sterk fra dag 1, og holdt både hode og bryst oppe på 6-ukers kontrollen. Nå jobber hun hardt for å snu seg fra mage til rygg, og når hun ligger på magen prøver hun hele tiden å dra knærne under seg. Er det noe jeg kan gjøre som hjelper henne med utviklingen? Eller skal jeg bare la henne ligge og jobbe selv?
Hun blir ganske sint når hun ikke får det til… Jeg prøver å la henne ligge en del alene på teppe eller i sofaen under lekestativ for at hun skal lære å stimulere seg selv. Hun griner mye og vil helst bæres ofte – og jeg får jo dårlig samvittighet for at jeg ikke prater og stimulerer henne konstant… Er det ok å la henne ligge? Hvor lenge?
Forøvrig lurer jeg på når hun kan bæres med hodet fremover i bæreselen? Andre tips på hva jeg kan gjøre for at utviklingen skal gå som den bør?

 

Svar:

Jeg synes ikke du på nåværende tidspunkt skal hjelpe henne å snu seg over på ryggen.  Det er eneste jeg vil foreslå er å stimulere henne til å snu seg til begge sider slik at hun ikke blir sterk i bare den ene siden. Det er viktig å ha symmetri i kroppen. Kos deg med datteren din å la henne bestemme takten i utviklingen, det er ikke bra at det går for fort heller.
Synes det er fint at du prøver å oppmuntre til at hun jobber og leker med seg selv, og at du er i nærheten og prater med henne uten at du skal ta henne opp hele tiden. Det er ikke bedre for henne om du bærer henne hele tiden, tvert i mot. Det er naturlig at hun sutrer, og hvor lenge du vil hun skal sutre, er litt avhengig av hele situasjonen. Sannsynligvis stopper hun når du nærmer deg, da er det for tidlig å ta henn opp.
Når det gjelder bæresele er jeg ikke så glad for å snu barnet fra mors/fars kropp. Det blir veldig mye stimuli for et lite barn, og det blir lett en slags nakkesleng-bevegelse hos barnet som ikke alltid er så bra.
Hilsen Ebba
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?