Sist oppdatert: 28. januar 2005

Huden er menneskets største sanseorgan, og spebarnets hender og lepper er spesielt føl-somme for berøring. Barn elsker å bli båret, klemt og strøket. Her kan pappa bidra ekstra mye og gi barnet nye erfaringer med sin mørke stemme, annerledes lukt og andre måter å holde barnet på. Fysisk nærhet gir barnet trygghet og en følelse av å bli beskyttet og elsket. Dette er viktig for barnets følelsesmessige utvikling. Forskning viser at nærhet og trygghet også påvirker barnets fysiske vekst positivt. Helst vil barnet alltid ønske å føle en form for kroppskontakt. Når det ikke blir båret, vil et teppe rundt kroppen gi trygghet. Dette kan ha sammenheng med minner fra fosterlivet. Der ble barnet omsluttet av varmt fostervann og myke livmorvegger.

Spebarnet bruker også munnen som føleorgan. Fra det er omtrent 3 måneder gammelt, putter barnet alt i munnen for å undersøke form, stofflighet, smak og lukt. I flere måneder fremover er barnet ivrig opptatt av denne leken og lærer mye av de erfaringene det gjør. A. Meltzoff gjorde et forsøk der han lot spebarn suge på to forskjellige slags smokker, en glatt og en knudret. Etterpå viste han barna begge smokkene samtidig. Barna så mest på den smokken de sist sugde på. Dette viser at spebarnet også kan samordne berørings- og synssansene.

Senere lærer barnet å utforske gjenstander, mat og annet med hendene. Barnet har glede av å røre ved mennesker, forskjellige stoffer og tekstiler, og finne ut hva som er hardt og mykt, vått og bløtt. Enda en ny verden åpnes for det lille vitebegjærlige mennesket som ennå har så uendelig mye nytt å utforske.

Amerikanske forskere fant nylig bevis på at vi har en femte grunnsmak i tillegg til surt, salt, søtt og beskt. Denne sansen blir kalt «umami», det japanske ordet for velsmakende.

De Caspar gjorde en studie der mødre leste en bestemt fortelling høyt to ganger per dag de siste 6 ukene i svangerskapet. Tre dager etter fødselen fikk barnet gjennom høretelefoner muligheten til å høre den samme samt en ny historie. Den kjente historien fikk barnet høre når det sugde melk hurtig, og den ukjente når det sugde sent. Forbløffende nok viste det seg at 15 av 16 barn raskt lærte seg å suge på en slik måte at de fikk høre den historien de kjente.

Tydelige kontraster i sort og hvitt er lettest å oppfatte, og stimulerer synet.

Et eksperiment H. Harlow gjorde med aper viser at berøring er like livsviktig som mat. Apeunger ble skilt fra mødrene sine og plassert i et bur med en hard ståltråd-mamma med mat og en myk bamsemamma uten mat. Ungene tilbrakte mye mer tid hos bamsemammaen, og gikk bare til ståltrådmammaen for å spise.

Hva synes du om artikkelen?