BabyVekst og utviklingBabyens bruk av sansene

Babyens bruk av sansene

Av Veera Hiranandani 2219 Sist oppdatert 28.01.11

Babyen hører stemmene deres, kjenner igjen hvordan dere tar og holder på det, den lukter mors bryster og liker smaken av morsmelk fordi den er søt. Barnet ditt kommuniserer aktivt med deg gjennom sansene sine allerede fra fødselen av.

Ved hjelp av blikk, bevegelser, gester og lyder prøver babyen å fange oppmerksomheten din og skape kontakt mellom dere.

Lukter morens bryst
Dette er den første sansen babyen utvikler som foster, og den som er best utviklet hos en nyfødt. Dette vet en blant annet fordi babyen bruker luktesansen for å finne morens brystvorte etter fødselen.

Smaker kun søtt
Babyen har allerede sansen for søtt, noe som virker fornuftig ettersom brystmelk er litt søtlig på smak. Smaken for salt, bittert og surt vil utvikle seg senere.

Hører alt du sier
Babyens hørsel er fremdeles umoden ved fødselen. Men selv om ikke babyen hører like godt som deg ennå, hører den alt du sier. Hørselen er nemlig tilpasset lyder med lav frekvens, for eksempel stemmer.

Kjenner igjen din berøring
Babyen er svært følsom overfor berøringer og lærer raskt å kjenne igjen berøringene til de som steller den mest. Babyen føler seg tryggest når den holdes i et fast, men forsiktig grep. En lett timinutters massasje kan bidra til å roe ned babyen, særlig før sengetid.

Ser lettere mønstre i svarthvitt enn farger
Babyen kan se mye, men fokuserer best på gjenstander som er 20–30 cm unna. Hvis en gjenstand beveger seg i babyens synsfelt, kan den følge den med blikket i noen sekunder. Babyen kan også skille mellom lys og mørke, og ser lettere mønstre i svart og hvitt enn i farger.

Men fra babyen er to måneder av, modnes synet raskt, og allerede ved tre- til firemånedersalderen kan den skille alle fargene fra hverandre. Du kan oppdage at babyens øyne “går i kryss” av og til fordi den ikke kan fokusere begge øyne på samme gjenstand ennå. Det skjer først ved tremånedersalderen.

 

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Kåre E. Danielsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: