Sist oppdatert: 28. januar 2005

Sikkerhet i hjemmet


Nå som barnet klarer å reise seg og etter hvert bevege seg rundt i rommet, er det viktig å ta en ny «sikkerhetsrunde» i hjemmet. Skarpe bordhjørner bør sikres. Sett barnesikringer på skap og vinduer og kasse-rollevern på komfyren. Trappegrind ved bunn og topp av trapp anbefales, og har du ikke allerede gjort det, bør alle stikkontakter sikres.

Vær også oppmerksom på alle typer varmeovner og peisovner, og lær barnet å holde seg unna disse. Nyere panelovner har lavere overflatetemperatur enn gamle, og mens barnet er i denne fasen er, det en fordel å benytte slike ovner til oppvarming heller enn peis og vedovner.

Knusbare gjenstander bør kanskje flyttes fra nederste hylle til øverste. Vær obs. på at når barnet klatrer opp på stoler, når det også opp på kjøkkenbenken. Pass derfor på å legge kniver og sakser utenfor barnets rekkevidde.

Amming

Rundt ettårsalderen har de fleste barn fått noen tenner og spiser som regler forskjellige typer mat, brød, kavring, middag og frukt. Mange dier fremdeles, og det anbefales å fortsette med ett eller to brystmåltider i det andre leveåret også.

Den første fødselsdagen


Barnets første fødselsdag skal markeres, gjerne med fest og kake. Et nyttig tips på veien kan være å begrense gjestene til den nærmeste familien. Når mange barn og voksne er samlet, blir støynivået høyt, og oppmerksomheten trekkes i mange retninger.

For at den lille hovedpersonen selv skal kunne glede seg over den store dagen – for han merker helt sikkert at noe spesielt er i gjære! – er det fint at festen blir rolig, slik at den lille ettåringen får mye positiv oppmerksomhet og tid til en liten «prat» med hver gjest!

Hva synes du om artikkelen?