BabyTa vare på parforholdet i ferien!

Ta vare på parforholdet i ferien!

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Tommas Ø. Grøtterød 665 Sist oppdatert 17.07.08
– Hvor fornøyde vi er med parforholdet og livet har mye med våre forventninger å gjøre. Mitt råd er derfor å skru ned forventingene noen hakk, og ikke minst å snakke sammen  på forhånd om hvordan vi ønsker at ferien sammen skal være, sier samlivspedagog.
Handler om forventninger
Bjørk Matheasdatter er pedagog med spesialkompetanse i veiledning, kommunikasjons- og forandringsarbeid. Sammen med Eiel Holten driver hun har Duo-parutvikling, og i nærmere ti år har de holdt kurs i kommunikasjon og relasjonsutvikling og veiledet par i hele landet. Bjørk arbeider også med opplæring av kursledere i kursene ”Godt samliv” og ”PREP”. Hun er gift og har to barn.
– Ferien betyr velig mye for oss, sier Bjørk til Babyverden. – Det er denne tiden på året vi skal ha det fint og kose oss sammen, enten som par eller familie med små eller større barn. Det kan skape problemer hvis vi har for høye, uuttalte eller kryssende forventninger.

Les også:

Samlivspedagog  Bjørk Matheasdatter.Snakk sammen
Det enkle er ofte det beste, også når det gjelder parforhold. Derfor er det å snakke sammen det mest grunnleggende, ifølge Bjørk Matheasdatter.
 
– Mye handler om å finne ut av hva dere ønsker å bruke ferietiden på. Vi har mange og ulike behov som vi ønsker skal bli tilfredsstilt i ferien. Det kan være behovet for variasjon og oppleve noe nytt, å slappe av, treffe venner og slekt, eller behovet for å være sammen som par eller kjernefamilie. Når dere snakker sammen om hva dere vil, finner dere også ut hva som er viktig for dere, og da tror jeg det er større sjanse for at ferien blir bra, også for parforholdet.
 
Ferie = problemer?

Av og til kan en få inntrykk av at ferien er en stor belastning for parforholdet, men dette stemmer ikke helt med Matheasdatters oppfatning.
 
– Jeg opplever det slik at de fleste par gleder seg til ferien og har forventinger om at de skal ha det fint, og det hadde de trolig ikke hatt dersom ferien var en kilde til problemer, sier Bjørk Matheasdatter. Det er jo også slik at det blir født en del barn i mars og april, ca. ni måneder etter sommerferietiden. Det må vel bety at mange par har det fint også om sommeren, ler Bjørk.
– Men dersom det er problemer i et forhold, kan det selvsagt komme ekstra til syne i ferien. Trøsten får være at dersom den ene eller begge i parforholdet har problemer med å takle ferien, og dette gjentar seg, går det som regel an å gjøre noe med det så lenge en blir bevisst på hva problemet er.

Felles historie
Matheasdatter er opptatt av at ved å feriere og oppleve noe fint sammen bygges parforholdet og familiens historie og felles fortelling opp.

 

– Når dere opplever noe fint sammen, så bygger dere en felles og god historie som dere har med dere hele livet. Derfor er det å tenke positivt rundt ferie nyttig, for det er deres fortelling som dannes nå. Ta bilder fra ferien – og lim de inn i et album Bildene gir dere lett tilgang til de gode minnene, og vil være med å styrke forholdet og familielivet i framtiden.

 

– Her kommer også dette med økonomi inn. Det å bruke penger på ferie er vel anvendte penger, mener jeg. Ting som vi kjøper eller ellers bruker penger kan gå tapt eller miste sin verdi, men en vellykket ferie og minnene fra den forsvinner ikke. Gode feriedager er en investering for forholdet og familien som dere vil han med dere hele livet, sier Bjørk.

Les også:




 

Ta hensyn til både barn og voksne
– Dersom dere har barn, så tenk over om ferien dere har valgt passer til barnets premisser og tempo. Det er noe som heter at ”når barna har det bra, har de voksne det bra”. Men å være med de voksne kan være vel så gøy som å oppsøke spesielle ting tilrettelagt for barn.

 

Barna kan være med på det meste om vi tar det i deres tempo. Den beste ferien for barna trenger ikke være den med flest besøk i fornøyelsesparker. Kanskje holder det for ettåringen å prøve seg på en ny lekeplass, kose med bestemor, plaske i en plastbalje eller vasse i fjæra? spør Bjørk.

 

– Kanskje kan barnets glede over det å være til stede i øyeblikket her og nå, også inspirere dere som voksne? Om dere kan falle til ro sammen, nyte øyeblikket og hverandre uten å strebe etter det perfekte så er det det viktigste uansett om dere befinner dere hjemme, i et telt i skogen eller på en sydhavsøy. 

 

– I dette med ferie på barnets premisser ligger også det med å se hele ferien som en reise, og at ikke noe bare blir transportetapper. Mitt råd er å legge inn godt med pauser, ved å ta stopp eller overnattinger underveis. Det er godt både for barna og de voksne. Det å være måteholden med alkohol er også bra, både for barnets skyld, men også for forholdet, sier Bjørk.

 

Større barn
– Har dere større barn kan det være fint å ta dem med i planleggingen, og undersøke hvilke ønsker og forventninger de har. Av og til kan barn si noe som de har hørt kamerater eller andre si, at de vil til Disneyworld, men det trenger ikke bety at dere skal reise nettopp dit.

 

– Dere som voksne må tenke på hva dere vil oppnå med denne ferien, hvilke minner dere ønsker å sitte igjen med. Men større barn bør også få dekket sine behov slik at det også blir deres ferie. Tar dere mange bilder og for eksempel lager et lite album om ferien er det også noe barna vil ha stor glede av.

 

Ferie, men også rutiner
Bjørk Matheasdatter er tilhenger av at noen rutiner holdes oppe også i ferien.

 

– For meg handler dette like mye om at de voksne skal få litt voksentid sammen etter at barna er lagt. Selvsagt betyr ikke det at barnet må legge seg klokka sju, også når det har ferie, men at det blir noe igjen av kvelden til de voksne, sier Bjørk. - Vi vet jo også at barn trives med nært samvær, som å spise middag eller andre måltider sammen, eller bli lest for om kvelden.

 

Feriefeller
Er det så noen feller som det er lett å gå i? Noe en ikke bør gjøre?

 

– Det er alltid vanskelig å si at en ikke skal gjøre sånn og sånn, fordi vi er forskjellige og har forskjellige ønsker. Generelt vil jeg si at en bør unngå å ta med seg jobben på ferien. Du bør heller ikke forvente at sola skal skinne hele tiden, men prøve å ta det litt som det kommer. Klaging hjelper sjelden, da er det bedre å prøve å se positivt på det som oppstår, sier Bjørk.

 

– Det kan også være lurt å tenke på hvor mye dere ønsker å reise på besøk til andre eller hvor mye dere ønsker å få besøk. Samme hvor godt dere kjenner hverandre, så tar det på å bo under samme tak som mor eller svigerfar i to uker, eller få besøk av gode venner i lengre tid. Det er vel bedre med noen fine dager enn en litt for lang uke?

 

Ha målet i sikte
– Dersom dere finner ut hva dere ønsker med ferien og klarer å redusere forventningene er mye gjort. Hvis dere samtidig greier å tenke at dere skal ha mange fine år og ferier sammen senere, kan kanskje noen skjær i sjøen underveis ikke virke så farlige heller, sier Bjørk. - Ikke glem at de fleste problemer kan repareres, også i ferien, dersom en jobber med dem.

Tips til parforholdet i ferien

1. Snakk sammen! Fortell hverandre hvilke forventninger dere har til ferien, og skru gjerne ned forventningene noen hakk. Da blir du mindre skuffet dersom ikke alt går slik du forestiller deg.



2. La det bli deres ferie. Still spørsmålene ”Hvem er vi?”, ”Hvilken type ferie er det vi ønsker oss?” Lytt mindre til hva andre synes at dere skal gjøre eller hva de har opplevd som har vært bra, men tenk på hva som er viktig for dere og bruk ferietiden deretter.



3. Finn deres økonomiske ramme og kos dere! Bestem dere for hvor mange penger dere ønsker å bruke på ferien og legg rammene for ferien ut fra dette. Når dere først har bestemt dere for å bruke en sum, så bruk pengene med glede. Ikke klag over at pengene renner ut.



4. Sett av tid til å være par. Det er lurt å sette av noe tid av ferien til å bare være par. De felles opplevelsene dere har som kjærester er god ballast å ta med seg. Har dere anledning til å få barnepass fra besteforeldre eller andre noen timer, så si ja til det! Gå en tur sammen, spis en middag alene, ikke del for eksempel rom med andre i for mange netter.



5. Tenk framover. Ikke alle behovene og ønsker i forhold til ferien kan eller skal bli tilfredstilt hele tiden, kanskje heller ikke i denne ferien. Kanskje kan dere reise til hytta i år og heller ta sydenferien neste år? Tenk at dere skal være lenge sammen som par og familie.



6. Følg barnas tempo. Små barn kan være med på det meste om dere tar det i deres tempo. De trenger ikke så mange leker og store opplevelser som vi ofte tror. Å være sammen med blide og avslappede foreldre det beste for barnet. Storbyferie trenger ikke være det rette dersom du har en toåring.



7. Tenk over besøk. Hvor mye ønsker dere å dra på eller få besøk i ferien? Det er bedre med litt for korte besøk enn alt for lange.



8. Vær her og nå. Bruk mobil, Internett, TV og så videre så lite som mulig. Prøv å fokusere på det å være sammen her og nå.



9. Unngå overdrevent alkoholforbruk. Det gjør barn utrygge og det er ikke bra for parforholdet.



10. Unngå stress. Ikke se på forflytninger som transportetapper, men la ferien begynne i det dere går ut døra.



11. Unngå å feriere sammen med stressa, sure og negative folk.

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: