BabyStellBarn med bæsjeangst

Barn med bæsjeangst

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 28064
Barnet har sluttet med bleie, men vegrer seg for å gjøre nummer to. Hva skal man da gjøre? Helsesykepleier svarer.

Jeg har ei jente som blir 3 år i desember som har fått helt panikk når hun skal bæsje. For 1 1/2 måneder siden sluttet hun med bleie. Hun går på do og tisser hver gang hun må og hun holder seg tørr om natta, men hver gang hun vil bæsje må hun ha bleie på.

Prosessen med bleieslutt har gått helt fint, uten noen problemer, men når det kommer til å bæsje så må hun ha bleie på. Hun vil ikke prøve engang på å gå på do å bæsje. Jeg har tenkt at hun ikke er klar for å gå på do for å bæsje, noe som har vært greit. Vil jo ta ting i hennes tempo.

Å bæsje i bleien har gått helt fint inntil for 2-3 uker siden. Da begynte hun plutselig å nekte å bæsje i bleien. Avføringen hennes har vært myk og helt normal. Nå går hun  rundt å holder igjen og kniper for harde livet for ikke bæsje. Slik kan hun holde på i 2-3 dager før hun ikke klarer holde mer igjen og ! Dette har igjen ført til at hun nå blir hard i magen og får hard avføring, som igjen gjør at hun får vondt når hun bæsjer. Å gå på do å prøve å bæsje er fremdeles helt uaktuellt.

Det hender innimellom at hun har løsere avføring som ikke gjør vondt å bæsje ut. Hun er kommet inn i en veldig vond sirkel nå og jeg aner ikke hva jeg kan gjøre for å endre dette. Hun får mat med mye fiber, yoghurt med svisker, kokte svisker +++ for å myke opp avføringen men det ser ikke ut til å hjelpe på angsten hennes.

Hva gjør jeg for å få henne ut av den vonde sirkelen hun er kommet inn i?

Helsesykepleier Elin svarer

Hei!

Opplevelsene rundt renslighetstrening er et svært vanlig fenomen blant barn i denne alderen. Som forelder er det viktig å ta dette med stor ro. Din datter har jo fullstendig kontroll på bæsjingen, hun trenger bare litt tid, før hun er klar til å gå på do.

Du gjør helt riktig i å gi henne fiberrik mat for å forhindre hard mage. Regelmessig avføring er svært viktig for å unngå at avføringen blir hard og at det blir vondt for barnet å bæsje. Rikelig drikke i form av vann er også gunstig. Mye melk kan ha negativ effekt på avføringsmønsteret. I noen tilfeller kan det være nødvendig å gi barnet et avførende middel for å unngå hard mage og for at å hjelpe barnet til å gå på do hver dag.

Mitt råd til dere er å unngå å mase på datteren deres om å gå på do for å bæsje. Gi ros for at hun tisser på do og for at hun sier fra når hun skal bæsje.

Lykke til! Hilsen Elin.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: