FamilieForeldre"Sov, for helvete!"

«Sov, for helvete!»

Av Pernilla Gudmundsson/Janet Molde Hollund 7690 Sist oppdatert 07.11.11
Har du noen gang vært fortvilet over barn som ikke vil sove? Adam ble så frustrert av datteren sin at han skrev en barnebok for voksne – "Sov, for helvete".

Kattene døser med ungene.
Lammet med mor, mild og grå.
Du ligger så deilig i sengen, min venn.
Sov, for helvete. Nå.

Kjærligheten til barna våre er ikke det enste som forener foreldre i hele verden. Like verdensomspennende er frustrasjonen over hvor vanskelig det kan være å få de små elsklingene til å sove. Adam Mansbach skrev en bok om legging.

Boken er oversatt til norsk av Erlend Loe. Foto: Cappelen Damm

– En kveld, etter at jeg hadde holdt på med legging i to timer, skrev jeg bare for moro på Facebook : “Hold utkikk etter min kommende bok Sov, for helvete!” Akkurat da jeg hadde skrevet det, innså jeg at jeg ikke tullet, og visste hvordan jeg skulle skrive boken, sier Adam Mansbach.

Professoren Adam Mansbach bor i California med sin svenske kone og datteren Vivien, som altså ga ham inspirasjon til boken. “Sov, for helvete”, som beskrives som en “godnatthistorie for foreldre”, har blitt en kassasuksess i USA. Den toppet både New York Times og Amazons bestselgerliste, er utgitt i en rekke land.

Hvorfor tror du boken har blitt en slik suksess?
– Jeg tror det er fordi den ikke hykler. Foreldre får gjennom boken den gode følelse av å se svart på hvitt hva alle tenker, men som vi egentlig tror vi er alene om, sier Mansbach.

Utdrag fra boken

– Mye av voksne menneskers selvfølelse ser ut til å bygge på å være gode foreldre, som om det finnes en hemmelig mal ingen har gitt oss. Så får vi skyldfølelse for at vi bare vil de skal sove, føler oss inkompetente for at vi ikke får dem til å sove og får dårlig samvittighet for alt – helt unødvendig, sier Adam Mansbach.

Han har ikke noen gode råd om hvordan du kan få barnet ditt til å sove. Datteren Vivien – og han selv – sover nå godt om natten.

– Vi gjorde ikke noe spesielt, hun har nok bare vokst fra det, sier han.

For Mansbachs datter handlet det ikke om å våkne om nettene. Det var det å sovne som var det vanskelige, og leggingen kunne gjerne dra ut i to timer.

– Hun er veldig smart og verbal, og jeg tror at hjernen hennes helt enkelt ikke kunne stenges av så fort, sier Mansbach.

Hvordan skal vi håndtere frustrasjonen vi har som foreldre etter timer med henting av vannglass, toalettbesøk og eventyrlesing?
– Humor hjelper mye. Det er også viktig å sette frustrasjonen sin i en sammenheng, og huske at dette bare er en del av det fantastiske ved å ha barn, som vi alle elsker, sier Mansbach.

Boken er kommet ut i mange land, og Adam Mansbach merker et verdensomspennende fellesskap.
– Kanskje vi kan forenes i vår felles frustrasjon og skape fred i verden, eller noe…

Erlend Loe leser høyt fra boken. Filmen er hentet fra YouTube.

I 2014 ga han ut boken "You have to fucking eat":

Filmen er hentet fra YouTube.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: