BabySikkerhet og førstehjelpKan barnet bade litt alene?

Kan barnet bade litt alene?

Husk at det ikke skal mye vann til for å kunne drukne. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2824
Kan man gå litt til og fra mens barnet bader, eller bør man sitte og følge med hele tiden – også når barnet blir større? Helsesykepleier svarer.

Hei!

Vi er et foreldrepar som er uenige om hvor mye tilsyn vår datter på 2 1/2 år skal ha når hun bader. Den ene av oss mener at man skal sitte inne hos henne på samme rom, mens den andre mener man kan gå ut og holde dørene åpne slik at vi kan høre henne og heller kikke inn til henne av og til. Vi har ikke badekar, og bruker derfor en balje på baderomsgulvet. Hun rekker ikke bort til kraner o.l.

Vi er i alle fall enige om at bading skal foregå på baderommet, grunnet det er varmt der ( vi bor i et eldre hus) og det er det eneste gulvet som kan tåle vannsøl. Vi er enige eller kan finne kompromiss/løsninger der vi er uenige. Men akkurat når det gjelder sikkerhet blir forskjellen mellom oss foreldre tydelige.

Vi er helt uforstående for hverandre sine vurderinger, og det blir veldig typisk at den ene føler utrygghet – mens den andre er oppgitt. Vi er enige om at en tredje person kan komme med en vurdering av hvordan vi skal opptre i badesituasjonen som er beskrevet ovenfor. Dette er ikke for å kåre en vinner, men for å unngå flere unødvendige konfrontasjoner mellom oss. Vi er også enige om å følge rådet en helsesøster gir oss.

Hilsen en mamma og en pappa.

Helsesykepleier Elin svarer:

Kjære foreldrepar!

Slike diskusjoner som dere er inne i, er nok ganske vanlige i hjemmene rundt omkring. Hvor mye skal man beskytte barna og hva er overbeskytting?

Det er viktig og positivt for små barn å ha et godt forhold til vann og å føle seg trygg i vannet. De fleste barn koser seg når de bader.  Ved å gå fra barnet, kan tiden lett fly avgårde, og minuttene gå fortere enn man hadde tenkt.

Selv om barnet deres bader i en balje, kan hun lett skli og få hodet under vann. Små barn mister retningssansen når hodet kommer under vann, og er ikke i stand til å komme seg opp. Dette kan skje selv ved små vannmengder. Selv om det blir oppdaget i tide, kan barnet bli redd for vann og i lang tid vise tegn til utrygghet. Det har også hendt at barn har druknet når de har badet alene. Ut ifra dette vil jeg nok anbefale å være tilstede når barnet deres bader. Det å dele gleder sammen med foreldre, er for barnet svært verdifullt, og for alle parter kan dette by på fine stunder sammen.

Lykke til!

Elin

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: