Vinteren er her, og mange planlegger tur på hytte, hotell eller besøk til venner og familie. Men en fjelltur krever både utstyr og planlegging når du skal ha med barna.

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Det kan være en utfordring for både voksne og barn dersom været ikke slår helt til og det blir mye ”innekos”.

Det er en stor fordel om en har pakket med seg klær og utstyr for å kunne tilbringe en god del tid ute med barnet/barna. Frisk luft er veldig bra for store og små, og opplevelsen av å gjøre noe sammen ute er kanskje større enn om dere er inne. Det er egentlig bare å ta fantasien i bruk for hva dere kan gjøre. Husk at du trenger mer brennstoff når du skal ut i frisk luft. Smør derfor en god matpakke til turen.  

For den aller minste, som sitter godt beskyttet i pulk eller bæres i bæresele/-meis på magen eller ryggen, bør turen tilpasses trivselen til barnet. Et barn som gradvis er blitt vant til å være ute på tur med mor/far, som trekker eller bærer, kan gjerne trives i timevis. Men for en nybegynner kan en time være mer enn nok. Det er en god regel at dere går minst to sammen, slik at den andre kan observere barnet i pulken eller bæremeisen. Noen barn kan faktisk bli kvalme og kaste opp pga. bevegelsene, og noen kan pådra seg frostskader dersom det er sur vind.

Terrengvogner og sykkeltraller, som gjerne brukes til de litt eldre barna, har også mye bra utstyr som beskytter barnet og likevel ikke hindrer utsikten til omgivelsene. Det kan nok likevel bli litt kjedelig i lengden, så det er nødvendig at dere legger inn pauser med jevne mellomrom, og at en annen voksen kan følge med på hvordan barnet har det.

Det er veldig viktig for parforholdet og familien generelt, at dere setter av tid sammen og opplever noe i lag. Barnet/barna elsker å bli sett og bekreftet av både mor og far samtidig, det gir viktig trygghet og glede. Ha alltid med kamera på tur (engangskamera går godt an), for det er verdifullt for barnet å ha bilder å se tilbake på når det blir eldre. Ha en riktig god tur, enten det er i lavlandet, byen eller i skog og fjell ! 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?