Måned 2

Av Babyverden 158832

Jenter runder vanligvis 5 kilo og er 57 cm lange.
Gjennomsnittsguttene ligger et halvt kilo foran, og er 59 cm lange.

* Vi gjengir gjennomsnittsvekt og -lengde. Normalverdiene for jenter er vekt mellom 4.0 og 6.2 kilo, og lengde mellom 54 og 62 cm. Guttenes normalverdier er 4.1 til 6.9 kilo, og 54 til 63 cm.

Om barnet: Så konsentrert!

En måned har gått, og her skjer det nye ting. Nå vil han, i tillegg til å se på deg, også søke kontakt ved å fekte med armer og ben. Det er morsomt å studere ansiktsuttrykket til barnet og se hvor konsentrert han kan være.

Når du responderer på det barnet gjør, kan du kanskje se at han imiterer dine ansiktsuttrykk? Forandringene i barnets ansikt er mange ganger som været i april; sol og skyer om hverandre. Stemmen kan også brukes for å fange oppmerksomheten din. Han vil prøve å kommunisere ved å lage lyder som aaeee; eeeåå. Er han ikke deilig som er så opptatt av å bli kjent med deg?


Til foreldrene: Prat sammen

Hvis han er opplagt og ikke allerede søker kontakt med deg, så se ham i øynene og hold blikket. Prat mykt med ham mens du holder ansiktet ditt på ca. 20–30 cm avstand. Da ser han deg best.

Når han «snakker» til deg, så ikke forstyrr. Han skal få snakke ferdig før du svarer. Det er gøy å etterligne ham. Prøv om du kan lage de samme lyder eller grimaser, og la barnet få lede «samtalen». Etterpå kan dere for eksempel bytte. Da lager du lyder og grimaser, og kanskje ser du at han prøver å imitere deg. Slik kan dere fortsette inntil han ikke vil mer. Det er så flott å se hvordan han bare gir deg beskjed: «Nå er det nok.»

MILEPÆLER

Kommunikasjon og sosial utvikling


 • Sparker ivrig med bein og armer når du nærmer deg.

 • Barnet kan skille mellom glade, triste og sinte stemmer og ansiktsuttrykk.

 • Barnet smiler til personer og forventer å få mulighet til å 'svare'  med pludring når du prater med det fra det er ca seks uker gammelt. Barnet gjentar særlig vokaler. Iver og glede vises ofte med babling.


Sanser og motorikk

 • Nå kan barnet følge bevegelige objekter med blikket, men hodet følger med i bevegelsen. Barnet ser også forskjell på primærfarger nå. Fokuseringen blir bedre.

 • I mageleie løftes nå hodet godt opp, og barnet kan holde det oppe en stund, delvis også brystkassen. Å ligge på magen i våken tilstand gir flott trening for ryggmuskulaturen og skuldrene.

 • Også når barnet blir båret vil barnet klare å holde hodet oppe korte perioder før det faller fremover igjen.

 • Griper etter gjenstander med lukket hånd.

 • Kan se ting på litt avstand og følge bevegelser med blikket.


Interesser og aktiviteter

 • Barnet vil røre ved ting, og oppdager kroppen og leker med fingre, tær og munn.

 • Studerer hendene sine og sparker ivrig med beina.

 • Er sosial og pratsom, uredd andre og liker spesielt godt andre barn.

 • Visuelle inntrykk er god underholdning for spebarn. Med barnet plassert slik at det kan se over skulderen din, kan dere gå på oppdagelsestur i rommet. Stopp ved gjenstander som har interessante former eller friske farger, og la barnet studere dem en stund. Mens barnet betrakter omgivelsene, kan du synge og nynne. Da blir det en hyggestund for dere begge.

 • Spebarnet kan bruke mye tid på å betrakte og undre seg over hendene sine. Når barnet ligger på ryggen, kan du stryke de små fingrene varsomt over barnets kinn. Vis barnet hendene sine, og plasser hånden på kinnet igjen mens du prater om den. Barnet vil på denne måten lære å forbinde hendene sine med noe hyggelig.

 • I denne perioden lager spebarnet stadig flere lyder. Du kan imitere barnets språk og gjerne oppfordre det til å lage nye lyder. Spill på slurva, prøv med kysselyder, rullende skarre-r og tungesmell. Dette er en morsom måte å kommunisere på, og det kan også være gunstig for barnets språkutvikling.Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: