Gjennomsnittsjenter veier omtrent 4.3 kilo og er 54 cm nå. Guttene er gjennomsnittlig noe større med 4.5 kilo og 55 cm.

* Vi gjengir gjennomsnittsvekt og -lengde. Normalverdiene for jenter er vekt mellom 2.8 og 4.6 kilo, og lengde mellom 50 og 58 cm. Guttenes normalverdier er 3.4 til 5.8 kilo, og 51 til 59 cm.

Sist oppdatert: 4. mai 2009

Om barnet: Har du fått det første smilet?

De fleste babyer viser sine første smil når de er mellom fire og seks uker gamle. Dette er en viktig sosial milepæl både for babyen og for deg. Før dette skjer, er gråt og bevegelser den mest åpenbare måten babyen kommuniserer på – i tillegg til rolige blikk og noen grynt og små “babyknirk”.

Før babyen smiler bevisst, kan den gjøre grimaser eller se ut som den smiler av andre årsaker. Noen babyer smiler før de sovner eller i søvne. Noen ser ut som de smiler når de tisser eller får luften ut av magen. Men når det virkelige smilet kommer, vil de fleste foreldre kjenne det igjen med en gang. I tillegg til å vise glede ved å smile, kan babyen også gjøre det klart når den har fått nok av en aktivitet. Det skjer ved at den snur seg bort fra en person eller en hendelse.

MILEPÆLER
Kommunikasjon og sosial utvikling
• Også den tiden kan spebarnet lage andre lyder enn gråt, små stønne- og klynkelyder.
• Barnet begynner å høre forskjell på ord og stavelser som er svært like – f.eks. «ba» og «pa».
• Det første smilet kommer som regel når barnet er 3-6 uker.
• Barnet holder øyekontakt med deg.

Sanser og motorikk
• Ved fire ukers alder er blikket rykkmessig, dvs. at barnet kan holde blikket på noe som beveger seg foran ansiktet, men blikket følger ikke bevegelsen. Så flyttes blikket til et nytt sted og holdes til objektet har beveget seg et stykke videre.
• Barnet begynte å høre allerede i 5.-6. svangerskapsmåned, og det nyfødte barnet kjenner gjerne igjen både stemmer og sanger det har hørt mens det ennå var inne i livmoren. Det lytter også oppmerksomt etter nye lyder.
• Et nyfødt barn kan gripe og holde fast rundt fingeren din eller en rangle som plasseres i håndflaten. Dette kalles griperefleks og er medfødt.
• Barnet samler informasjon gjennom sansene og begynner så smått å skille mellom f.eks. mykt og hardt, flatt og rundt.
• Barnet begynner å leke med fingrene.

Interesser og aktiviteter
• Helt fra fødselen av vil barnet se intenst på mennesker som snakker til det og etterligne ansiktsuttrykkene. Stikk tungen din ut av munnen og se om barnet gjør det samme, eller lag overdrevne ansiktsgrimaser og se om barnet imiterer dem (det kan ta litt tid).
• I begynnelsen er gjenstander ikke særlig interessante, men dersom de beveger seg når barnet kommer borti dem, begynner de å bli spennende. Speil eller enkle bilder i sterke farger er også interessante. Barnet kan studere dem lenge når de festes innen barnets synsfelt. Uroer fascinerer barnet.
• Musikk vil ofte roe barnet.
• Barnet har lært at en handling følger en annen og lærer å få ting til å skje (ved f.eks. gråt og lyder).
• Gir signaler når det blir for mange inntrykk å forholde seg til.

Til foreldrene: Kjærester og foreldre

Nå har dere fått en ny hovedperson i familien. Et kjærestepar er blitt foreldre. Dere har fått nye oppgaver og roller som skal fylles. Situasjonen stiller nye krav, kanskje krav og forventninger dere kanskje ikke var helt forberedt på?

Et lite barn trenger og fortjener mye oppmerksomhet, omsorg og kjærlighet. Dere har fått de første opplevelsene og erfaringene av hverandre som foreldre. Kanskje oppfatter dere babyen ulikt? Kanskje opplever den ene gråten som sårere enn den andre? Kanskje har dere har ulike behov for samvær med hverandre?

Å være åpen om hva du har behov for og ønsker, kan gjøre det lettere for partneren å forstå hvordan du tenker. Hverdagen handler naturligvis mest om babyen, men husk at det også er viktig for babyen at dere har det godt!

I et ordtak heter det at det kreves en landsby for å oppdra et barn. Et nytt barn, som kanskje også er en ny generasjon i familien, påvirker familieforholdene. For noen blir det en tid med mer nærhet og samhold. For andre kan det være krevende når mange mener noe om hvordan babyen skal stelles, ammes og koses med.

Mange ønsker nok å hjelpe, noen mer enn det dere ønsker, og noen er kanskje mindre interesserte enn det dere hadde håpet på. Vær bevisste på å verne om den lille familien deres. Dere trenger ro den første tiden etter fødselen. Er dere for slitne til å ha barselbesøk eller har lyst å være i fred, så gi beskjed om det. Trenger dere hjelp, ikke vær redd for å be familie, venner eller helsestasjonen om det.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?