BabyLek og læringSlik blir tegning gøy!

Slik blir tegning gøy!

Sett gjerne barnet i gang med tegning, men trekk deg litt unna etterpå. Tegnestunden kan lære deg mye om barnet ditt. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Kristin Dugstad Vestrheim 5637
Mange barn liker å tegne og koser seg med det. Hvis ditt barn ikke ser ut til å mestre eller like å tegne, så ikke press ham eller henne til det. Men det er gode muligheter til å gjøre tegnestunden til en kosestund.

Tegnestunden kan bli koselig, både for voksne og barn. Dersom du klarer å lytte og spørre de riktige spørsmålene, kan du lære mye om barnet ditt.

Ikke forstyrr!
Legg til rette for aktiviteten ved å ha ark og gode farger tilgjengelig. Selve aktiviteten skal  ikke forstyrres med velmenende rettelser eller ønsker om hva barna skal tegne. Jo mer innblanding, jo vanskeligere er det for barnet selv å uttrykke seg fritt gjennom tegningen.

Vær (stille) tilstede
Voksne kan gjerne delta ved å være i nærheten. Skrive navn på arkene, rydde i gamle tegninger, holde på med en annen rolig aktivitet parallelt med barnets syssel.

Still spørsmål
Skryt er flott, men spørsmål engasjerer mer. Spør barnet hva det tegner. Vær obs! på at barn ofte ombestemmer seg. Det som kan starte som en katt kan for eksempel plutselig bli mor istedenfor, for at det skal passe inn i den skiftende tankerekken. Språk og tegning henger sammen. Å snakke om begreper utvikler tegning.

Lytt!
Barnet har ofte en fortelling som følger tegningen: En barnetegning er en historie. Pedagoger forteller om barn som tegner og snakker samtidig: Når fortellingen er ferdig, er tegningen ferdig også. Det å få presentert en fullført tegning kan by på utfordringer  for oss voksne. Ved å være der mens aktiviteten pågår får du ta i en mye større del av det meningsbærende på arket.

Snakk sammen
Tegning er språk Å snakke sammen, lære nye ord og utvikle begreper, utvikler både det muntlige, verbale språket og tegningen. Barn tegner det de kjenner til og det de har opplevd.

Skriv ned historien
Skriv gjerne på arket det barnet forteller at de forskjellige elementene forestiller. Det løfter synet på egne prestasjoner at en voksen har ønsket å se og forstå hva budskapet deretter og formidler det videre med ord.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: