BabyBarnehageNår barnet holdes utenfor i lek

Når barnet holdes utenfor i lek

Illustrasjonsfoto: Crestock
Av Babyverden 1257 Sist oppdatert 19.12.12
Ei jente på 4 år er en del av et trekløver i barnehagen. Den siste tiden har det blitt veldig tydelig at jenta holdes utenfor, og foreldrene lurer på hvordan de som foreldre skal forholde seg til dette. Helsesykepleier gir råd.

Spørsmål:

Hei!

Min datter på 4 år er en del av et trekløver i barnehagen – de er tre jenter som leker sammen. Disse tre har vært bestevenninner helt siden de startet på stor avdeling i barnehagen for et års tid siden. Og alt har fungert utmerket fram til de siste par månedene. Den siste tiden i høst har det blitt veldig tydelig at jenta vår holdes utenfor. Ei stund fikk hun ikke være med de to andre på leken.

Vi snakket med barnehagepersonalet om dette, og hun får nå være med – på de andre to jentenes premisser. Hun tildeles rollen som «den slemme» og «den de to andre ikke liker», og er veldig lei seg for dette. Det gjør så vondt å høre!

Hva skal vi gjøre? Hvordan bør vi som foreldre forholde oss til dette? Jeg prøver å fortelle henne at hun kan finne seg noen andre å leke med, men hun er så knyttet til disse to …

Jenta vår er snill, omsorgsfull og selv veldig opptatt av at ingen skal holdes utenfor. Hun er langt framme i forhold til språk og sosiale ferdigheter, noe barnehagen også har påpekt hele veien. Jeg føler meg veldig rådvill.

Svar fra helsesykepleier Elin Asbjørnsen:

Hei!

Jeg har stor forståelse for at du som mor tar opp situasjonen for din datter. Det er svært viktig å være obs på slike forhold på et tidlig tidspunkt, og at voksne omsorgspersoner gjøres oppmerksomme på dette og setter i verk tiltak.

Det er de voksnes ansvar å veilede barna og skape forståelse for hva som er rett og galt. Barn er tidlig i stand til å leve seg inn i andres situasjoner og føle empati. Når voksne er klar over at noen barn opplever å bli utestengt, er det e voksnes oppgave å sørge for å unngå dette.

Som foreldre er det også viktig at man hjelper barna til å se muligheter og styrke selvtilliten. Unngå å la barnet komme inn i en offerrolle. Det kan også være gunstig å tenke over hva dere som foreldre kan gjøre selv for å skape gode relasjoner for jenta deres. Kanskje kan det være en idé å invitere de andre jentene hjem til dere, og gjerne sammen med deres foreldre?

Det er absolutt viktig å ha en felles holdning overfor barna sine. Barn på fire år trenger, som sagt, å bli ledet av sine foreldre i forhold til slike situasjoner. De er i utganspunktet ikke i stand til å forstå konsekvensene av sine handlinger, og det er viktig for alle å unngå å få stempel som den snille eller den stygge.

En må forsøke å se det verdifulle i alle barn og forstå deres handlinger utifra deres oppvekstvilkår og omsorgssituasjon. Det er nyttig å få til en god dialog mellom foreldre og barn for å skape et godt oppvekstmiljø på barnets arenaer.

Håper dere lykkes i dette.

Vennlig hilsen helsesykepleier Elin

Les mer om barnehage og lek her

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: