Det kan være lurt å ha en bestemt stelleplass, for eksempel på badet, der det er rennende vann. Det fins spesielle stellebord og stellemadrasser for ulike behov, og det er mye å velge mellom.

Sist oppdatert: 11. februar 2008

 Her er det viktig å tilpasse utstyret etter badets størrelse. I enkelte leiligheter er badet så lite at det ikke er mulig å ha stellemadrass/stellebord der permanent, og man må lage en stelleplass i nærheten, for eksempel der babyens klær og utstyr er. Det er viktig at det er mulig å ha det godt og varmt på stelleplassen (ca. 22 grader), slik at babyen ikke blir avkjølt når bleien og klærne skiftes.
 
Stellemadrassen/stellebordet bør være plastbelagt og lett å rengjøre. Den må ha kanter som forhindrer at babyen faller av når bevegelsene etter hvert blir mer aktive. Det er også praktisk å ha hyller eller skuffer til bleier, klær og lignende i nærheten. Da trenger du ikke ta øynene fra babyen, og faren for uhell blir sterkt redusert. Stelleplassen bør også ha god arbeidshøyde for både mor og far.
 
Det fins også kommoder med stelleunderlag på toppen og “innebygd” badebalje. Disse er ypperlige hvis dere skal bruke et annet rom enn badet som stelleplass. Da tar dere med vann i en kanne før stellet begynner, og har eventuelt et vaskefat ved siden av. Kluter, håndklær, bleier og klær har dere lett tilgjengelig i kommoden. En slik stellekommode fungerer som en vanlig kommode og er et varig møbel.
 
Det fins også stellebord som kan slås opp mot veggen og tar liten plass. En passe stor badebalje som plasseres i dusjen, badekaret eller på gulvet, fungerer greit som badeplass for babyen i begynnelsen. Senere kan bunnen av dusjkabinettet (med propp i) brukes som badekar, eller barnet kan vennes til å dusje. Det er heller ingenting i veien for at du kan bade babyen i vasken eller i en “badebøtte” (“tummitub”).
Når babyen har blitt litt større og trives med å bade, kan det være en fin kosestund for mor/far og barn å bade sammen. Noen har også “jacuzzi” eller boblebad. Boblene kan virke litt skremmende på et lite barn, så prøve dere frem. Det anbefales ikke å ta små barn for tidlig med i boblebad på hotell eller i basseng som inneholder mye kjemikalier.
 
Stelleveske
Det fins et utall stellevesker i forskjellige farger, fasonger og prisklasser. Det er en fordel at stellevesken er enkel å brette ut, slik at du kan stelle babyen på den når du er på besøk, på reise eller lignende. Mange steder er det tilrettelagte stelleplasser med vann i nærheten.
 
Dersom det er vanskelig å finne et slikt sted, eventuelt en egnet benk, stol eller bord, er det bedre å stelle barnet på gulvet, særlig dersom barnet har begynt å ligge urolig. For et kortere besøk trenger du vaskeservietter/engangskluter, bleier og diverse klær. For en lengre reise må det suppleres ekstra.
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSlik steller du babyen
Neste artikkelHvordan barnesikrer jeg hjemmet?
DEL