BabyHvordan bør stelleplassen være?

Hvordan bør stelleplassen være?

Stellemadrassen eller stellebordet bør ha kanter som forhindrer at babyen faller av når bevegelsene etter hvert blir mer aktive. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Spedbarnsboken 2020-2021 5081 Sist oppdatert 17.12.19

Det kan være lurt å ha en bestemt stelleplass, for eksempel på badet, der det er rennende vann. Det finnes spesielle stellebord og stellemadrasser for ulike behov, og det er mye å velge mellom.

Her er det viktig å tilpasse utstyret etter badets størrelse. I enkelte leiligheter er badet så lite at det ikke er mulig å ha stellemadrass/stellebord der permanent, og man må lage en stelleplass i nærheten, for eksempel der babyens klær og utstyr er. Det er viktig at det er mulig å ha det godt og varmt på stelleplassen (ca. 22 grader), slik at babyen ikke blir avkjølt når bleien og klærne skiftes.

Stellemadrassen/stellebordet bør være plastbelagt og lett å rengjøre. Den må ha kanter som forhindrer at babyen faller av når bevegelsene etter hvert blir mer aktive. Det er også praktisk å ha hyller eller skuffer til bleier, klær og lignende i nærheten. Da trenger du ikke ta øynene fra babyen, og faren for uhell blir sterkt redusert. Stelleplassen bør også ha god arbeidshøyde for både mor og far.

Ha alltid en hånd på babyen
De fleste skader hos spedbarn er følger av hjemmeulykker. Det vanligste er hodeskader grunnet fallulykker blant annet fra stellebord eller andre møbler.
Forlat eller snu deg aldri bort fra et barn som ligger på stellebordet, men hold alltid en hånd på det. Ha det du trenger til stellet innen rekkevidde. Sørg for at stellebordet er stabilt, og at det er tilstrekkelig beskyttelse rundt kanten som hindrer barnet i å rulle ned fra bordflaten.

Kilde: Spedbarnsboken 2020-2021

Dette stellebordet kan slås opp mot veggen og tar liten plass.

Det finnes kommoder med stelleunderlag på toppen og innebygd badebalje. Disse er ypperlige hvis dere skal bruke et annet rom enn badet som stelleplass. Da tar dere med vann i en kanne før stellet begynner, og har eventuelt et vaskefat ved siden av. Kluter, håndklær, bleier og klær har dere lett tilgjengelig i kommoden. En slik stellekommode fungerer som en vanlig kommode og er et varig møbel.

Et annet alternativ er stellebord som kan slås opp mot veggen og tar liten plass.

En passe stor badebalje som plasseres i dusjen, badekaret eller på gulvet, fungerer greit som badeplass. Senere kan barnet bade i badekaret, eller vennes til å dusje. Du kan også bade babyen i vasken eller i en badebøtte. Dersom barnet bades i vasken må dere passe på at kranen kan være varm, slik at barnet kan få brannskade ved kontakt. Er barnet urolig når det bades, kan det hjelpe å legge en våte vaskeklut på barnets bryst. Pakk barnet godt inn i et håndkle etter badet – små barn blir fort kalde.

Badet kan være en hyggelig stund for babyen og foreldrene. Bruk gjerne også en våt klut som du legger over babyens mage, det kan virke beroligende for den lille.

Når babyen har blitt litt større og trives med å bade, kan det være en fin kosestund for mor/far og barn å bade sammen. Noen har også boblebad. Boblene kan virke litt skremmende på et lite barn, så prøve dere frem. Det anbefales ikke å ta små barn for tidlig med i boblebad på hotell eller i basseng som inneholder mye kjemikalier.

Stelleplassen på tur
Det finnes et utall stellevesker i forskjellige farger, fasonger og prisklasser. Det er en fordel at stellevesken er enkel å brette ut, slik at du kan stelle babyen på den når du er på besøk, på reise eller lignende. Mange steder er det tilrettelagte stelleplasser med vann i nærheten.

Dersom det er vanskelig å finne et slikt sted, eventuelt en egnet benk, stol eller bord, er det bedre å stelle barnet på gulvet, særlig dersom barnet har begynt å ligge urolig. For et kortere besøk trenger du vaskeservietter/engangskluter, bleier og diverse klær. For en lengre reise må det suppleres ekstra.

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: