–Personlig har jeg ingen erfaring med foreldre som har startet med renslighetstrening helt fra barnets første levemåneder. Med observante foreldre som er flinke til å tolke barnets signaler, kan nok dette la seg gjøre, sier helsesykepleier Elin Asbjørnsen.

Hun sier at noen babyer er svært regelmessige i sine toalettvaner, mens andre babyer bæsjer utallige ganger daglig.

– Mange barn gjør på seg i forbindelse med amming. I slike tilfeller synes jeg at det er viktigere å prioritere ammingen og den gode kontakten mellom mor og barn, sier helsesykepleier.

Asbjørnsen sier at de fleste foreldre ikke begynner å tenke på pottetrening før i ett-to-årsalderen.  Noen ikke før barnet er tre-fire år.

– Det viktigste blir å følge barnets initiativ og signaler. Dersom både barn og foreldre er komfortable med pottetrening, kan jeg ikke se at dette kan være skadelig. For at barnet selv skal kunne få kontroll på urin og avføring, må det være modent både fysisk og mentalt, sier helsesykepleier.

Asbjørnsen sier at man skal være ytterst forsiktig med å knytte belønning til pottetrening før man er helt sikker på at barnet har forutsetning for å mestre dette selv. Før dette bør pottetrening være lek og lystbetont.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?