BabyAmmingAmming og slanking

Amming og slanking

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Ellen Maria Skjelsbæk 4409 Sist oppdatert 14.01.09
Det lille mirakelet har endelig kommet til verden og gleden er stor. Men uff, kan ikke de ekstra svangerskapskiloene bare forsvinne? Går det litt trått er det viktig å ha tålmodighet, for bevisst slanking mens du ammer bør unngås!
Kroppen trenger faktisk en del ekstra fett til amming. Hvor fort mor kan få tilbake figuren sin varierer veldig, men forskning viser at kvinner som ammer får tilbake vekten sin raskere enn de som ikke ammer. Langsom vektreduksjon er helt naturlig under amming. Det er fordi en del av energien fra maten du inntar gis videre til barnet gjennom morsmelken.
 
Miljøgifter fra kroppsfettet
Mødre som fullammer begynner som regel å gå ned i vekt et par måneder etter fødselen, selv uten å gjøre noe for det. Gjennomsnittlig går de da ned en halv til én kilo i måneden. Synes du det går sent fremover, er det viktig å prøve å tenke på barnets beste heller enn rask vektreduksjon. Barnets helse kan ta skade av aktiv slanking under amming. Det er fordi større mengder fettløselige miljøgifter kan frigjøres fra kroppsfettet og gå over i morsmelken. En slik økt frigjøring kan skje dersom inntaket til mor er mindre enn 1500 kcal per dag.
 
Ta tiden til hjelp
Noen kosttilskudd er helt sikre, mens med andre er ikke virkningen, hverken generelt eller på barnet, godt nok dokumentert. Dette gjelder også ulike slankekurer. Tenk heller over hva du putter i munnen og hvor mye du beveger deg. Det er viktig å ha et sunt kosthold og drive litt fysisk aktivitet, for eksempel turgåing og sykling, i tillegg til å få nok ro og søvn. Da vil du gradvis få normalisert vekten på en naturlig måte. Du trenger ikke være veldig forsiktig med treningen. Får du nok hvile og tilstrekkelig med næring, går ikke treningen ut over melkeproduksjonen.
 
 Kilder:
Jordmor Monica Moland
 
 
 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: