Sist oppdatert: 19. april 2006

Spørsmål:

Hei. Jeg har barn f.93 med laktoseintoleranse som var akutt fra fødselen av .Barnet var svært sykt, og dehydrert da alt rant igjennom han, og han etterhvert ble for svak til å suge. Ved 2 ukers alder ble han akutt innlagt på barneklinikken H.S. Ved kliniske funn ble diagnosen laktoseintoleranse. Jeg fikk beskjed om å kutte alle melkeprodukter selv, men fortsette å amme. Dette gjorde jeg og barnet ble mye bedre. Han fikk også soyamelk. Etterhvert ble han på sykehuset utsatt for melk i små mengder for å teste toleransen. Dette gikk greit og han fikk gradvis melk igjen.
I 05 fikk jeg et nytt barn som også reagerte å mitt inntak av melk. Jeg kuttet melk igjen, ammet og dette ser ut til å avhjelpe.
Nå ser jeg at barn med laktoseintoleranse også reagerer på morsmelk i seg selv, og rådene er da at man ikke skal amme. Mitt spørsmål er: jeg ble oppfordret til å amme i 93, og ved å avstå fra melkeprodukter selv, fungerte barnet mitt fint. Legene sa ikke at barn også var intolerant mot morsmelk, tvert i mot at jeg skulle amme i vei. Er det nytt nylig at barna reagerer også på morsmelk?

 

Svar:

Nei, jeg kjenner ikke til at mor ikke skal amme et barn med laktoseintoleranse, og er ukjent med dette du har lest.
Kumelk og kumelksprodukter inneholder laktose som spaltes til laktase og irriterer tarmen til barnet, og gir løs mage. Men når mor ikke spiser mat som kan inneholde kumelk, og avstår fra kumelksprodukter, kan ikke jeg forstå at morsmelken kan inneholde laktose.
Morsmelken inneholder også et enzym som er veldig gunstig for fordøyelsen og dermed beskytter tarmene, så det er derfor etter min lærdom veldig viktig å amme.
Hilsen Ebba
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?