Spørsmål:

Hei Inger Anita. Takk for mange gode svar. Jeg håper du kan gi meg noen tips til avvenning av amming, selv om du jo egentlig skal gi tips til å fortsette å amme. Min datter på 10 mnd har begynt i barnehagen og trives godt. Hun er der kun halve dager foreløpig. Jeg begynner å jobbe om 1 mnd og har lyst til å trappe ned på ammingen før den tid. Dvs jeg ønsker kun å amme morgen og kveld en stund før jeg vil redusere til kun morgen. Nå får hun 4 ganger per dag. Ettersom jeg er alenemor, gjør ammingen at jeg er veldig bundet. Det er ikke så lett å få barnepass om jeg vil ut en kveld nå som hun vil ha pupp hele tiden. Helsesøster anbefalte også å avslutte ammingen rundt 12 mnd pga hun er en «puppejente» og det kan bli vanskelig senere.

Det jeg lurte på er NÅR jeg skal gi mme i stedet for bryst. Nå spiser hun nemlig brød/grøt/middag og drikker vann ved siden av, og så får hun pupp etterpå. Bør hun gjøre det fortsatt bortsett fra at hun i stedet får flaske med mme etterpå? Eller bør jeg gi henne mme av kopp til måltidet i stedet for vann. (Og da ikke noe etterpå)? Hun er ikke så vant til å få flaske, og hun har faktisk aldri fått det fra meg tidligere. Regner med at det kan bli noen protester her… Hvis hun nekter flaske, skal jeg da ikke gi henne noe?

 

Svar:

Hei!

Fordi små barn vokser mye trenger de masse proteiner. De har også stort behov for jern. Men så er det slik at fordi barnekroppen er liten, er det begrenset hvor mey mat de får i seg per måltid. Derfor ønsker vi at den maten de spiser/drikker inneholder mest mulig næringsstoffer.

Den aller beste kilden til protein og jern til små barn er morsmelk. Den nest beste er mme.

Dersom du ikke ammer datteren din til måltidene bør du gi henne morsmelk i grøt eller i kopp/glass. Hvis du ikke gjør det, bør du la henne drikke mme til måltidene frem til hun er ca 1 år.

Allerede nå når hun er 10 mnd kan du bg å gi henne smaksprøver av kumelk, gjerne syrnet melk eller yoghurt (stuy for all del unna kumelksprodukter tilsatt sukker – som søtet youghurt!).

Jeg synes ikke du skal introdusere flaske. Det er for babyer fra 0 – 6 mnd. Fra 6 mnd og opp over anbefaler jeg vanlig kopp til måltidene, og kopp med drikketut når dere er ute og reiser.

Og så må jeg få lov til å si at selv om jeg har fullammet 4 barn og har vært ammehjelper i godt over 7 år, – så er dette første gangen jeg har hørt begrepet: » puppejente». Hva er det??? En datter som er glad i å suge på mammas pupp? I så fall synes jeg at alle barn skulle vært puppejenter og puppegutter. Og hvis datteren din er glad i så die, så synes jeg avgjort at det er mange gode grunner for å la henne holde på så lenge hun har lyst.

Jeg forstår godt argumentet ditt om at du blir bundet om kvelden. Men nå når hun er  blitt såpass stor trenger hun ikke å die hver kveld, selv om det er det hun pleier å gjøre. Og det er ingen regel som sier at fordi hun begynner i barnehagen, eller fordi du går ut noen kvelder, så trenger dere å avslutte ammingen enda. Dette handler egentlig om å begynne å organisere hverdagen litt annerledes enn dere har gjort til nå, verre er det ikke! 🙂
Lykke til med både barnehage og jobb og greier!
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?