Sist oppdatert: 25. april 2005

Spørsmål:

I løpet av mine sju måneder med amming har jeg vært plaget av MYE melk og stadig spreng og lekkasje. Det verste er mangel på god nattesøvn pga smertene i brystene. Babyen spiser siste måltid kl 20.00 og dermed er jeg nød til å pumpe meg før jeg legger meg selv i 23-tiden. Jeg «prøver å begrense» mengden av det jeg pumper ut for ikke å stimulere for mye til produksjon. Noen mødre sliter med for lite melk, men det kan være ganske frustrerende med for mye melk også.

Når vesla er tett i nesen, for eksempel, drikker hun lite, men suger lenge. Da gir de påfølgende dagene meg spreng. Kroppen min er overfølsom på dette. Jeg er så sliten av dette, spesielt å ikke kunne sove uten smerte, at jeg gir meg med ammingen nå. Men hvordan i alle dager skal jeg få det til? Kutter jeg ut noen måltider vil jeg jo få så vondt at jeg blir frustrert. Hvordan skal jeg klare å redusere melkemengden samtidig som jeg må få tømt meg for det verste overskuddet? Håper på hjelp fra deg, Ebba.

 

 

Svar:

Du har jo virkelig stått på i 7 måneder, så jeg kan godt forstå at du begynner å bli sliten. Men så stor som datteren din er nå, skulle du kunne styre henne til at hun drikker seg mett, men ikke får bruke deg som kos og trøst når hun er forkjølet. Du må da avslutte ammingen etter ca. 5 min. og heller sprøyte inn litt morsmelk eller saltvann i nesen for å åpne nesetettheten.

For å redusere morsmelkproduksjonen, er det viktig at du pumper/ammer ut en del melk, slik at du ikke har for mye spreng, slik som du har gjort. Men dersom du ønsker å redusere melkeproduksjon hurtigere, kan du få hormontabletter av fastlegen din. Mange synes også at p-piller reduserer melkeproduksjonen en del. Men for å diskutere din problematikk med noen som har lang erfaring med amming, kan din lokale ammehjelp være veldig god å snakke med, mer enn jeg kan gjøre her.

Det er veldig synd at du er blitt så lei ammingen med all lekkasjen og strevet at du ikke orker å fortsette å amme litt mer redusert. Men sliter det så mye på kroppen din, er viktigere at datteren din har en oppegående mor som ikke er helt utslitt, enn at du sliter deg ut med å amme. Lykke til!

Hilsen Ebba

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?