BabyAmmingAmme fra ett bryst - hvordan unngå brystbetennelse?

Amme fra ett bryst – hvordan unngå brystbetennelse?

Av Babyverden 1967 Sist oppdatert 23.03.07

Spørsmål:

Jeg ammer min lille datter på en måned nå, etter en tøff start da jeg gav opp på grunn av en brystbetennelse av en annen verden. Jeg har fått opp melkeproduksjonen bra, etter å ha satt i gang ammingen den siste uken.
Nå tar hun bare ett bryst til hvert måltid, der hun før tok begge. Det jeg lurer på er om det er riktig å gi fra bare ett bryst av gangen. Da går det jo 6 timer mellom hver gang hun tar ett bryst. Er dette for lenge?? (På natten kan det jo bli 7 timer også)
Jeg er redd for å få brystbetennelse igjen. Samtidig vil jeg helst unngå å tømme brystet for mye, slik at jeg øker produksjonen igjen. (Hadde en vanvittig produksjon under brystbetennelsen som varte i 3 uker) Betennelsen jeg hadde var bakteriell, og jeg fikk den nok på sykehuset to dager etter at hun var født. Så er ikke sikkert jeg er disponert for tette melkeganger.. Samtidig har jeg mye kuler i brystet, men det er kjertlene mine. (Har fått ultralyd av brystene) Redd for at en tett melkegang kommer smygende uten at jeg oppdager det på grunn av kjertlene.

 

Svar:

Hei!
Så fint å høre at du er kommet godt igang med ammingen, til tross for en så tøff start!
Nå er hun en mnd, du produserer godt med melk, vil nødig skyte produksjonen i været, men er redd for tilstopping og påfølgende betennelse hvis det går for lang tid mellom hver gang du «tømmer» brystet. Hva bør du gjøre. hm…
Jeg må bare snakke av egen erfaring. – Jeg tror at så lenge brystet ikke fylles opp såpass at det begynner å gjøre vondt, så er det ingen fare. – Men – merk at jeg sier «tror». Jeg kan ikke gi noen garantier…  Men det er ikke slik at lange opphold alltid gir tilstopping. Det er heller ikke slik at tilstopping alltid gir betennelse. Det vi vet er at lange opphold, slik at brystene fylles til «bristepunktet», kan gi tilstopping – men ikke nødvendigvis.
Derfor ser jeg ikke de store farene ved lengre opphold. Så lenge du ikke kjenner at det begynner å bli så fullt at det er vondt.
Men – er det noen grunn til at du ikke kan gi fra begge sider til hvert måltid? Hva om du først gir henne på den ene siden, så har dere et opphold med kosesnakk og bleieskift og litt dill og dall. Så gir du henne en gang til, denne gangen fra det andre brystet, og så legger du henne til å sove. Da får du ammet fra begge bryst litt oftere, og det tenker jeg at kan være greit i starten. Ikke fordi jeg er redd for tilstopping, men fordi det kan være greit å amme litt oftere for å bevare en stabil produksjon nå.
Når dere er kommet langt ut i ammeforløpet, og hun får fast føde og annen drikke i tillegg, kan du godt komme til å oppleve at det går 12, eller 24 timer mellom hver amming. Uten at det gir tilstopping.
Og en ting til – Jeg ammet tre barn jeg før jeg ble klar over at det er noe som heter tette melkeganger. Det gikk greit det også.
OK? Lykke til!
Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: