BabyAlltid trøtt

Alltid trøtt

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Monica Moland 1055 Sist oppdatert 28.01.05

Jeg husker godt et utsagn fra en kvinne som hadde fått sitt første barn: «Jeg er så lei av hele tiden å krangle om hvem som er trøttest!»

Søvn – en forutsetning for å produsere nok melk.
Dessverre kan det nok oppleves slik at trøttheten er helt overveldende. Mange nybakte foreldre er ikke klar over hva søvnmangel kan gjøre med dem. De har jo aldri vært i en slik situasjon før. Har rett og slett ikke fått testet det ut.

Natt etter natt kan du bli vekket. Ikke bare én gang, men opp til flere ganger. Etter hvert skal partneren tilbake på jobb, og du – ja du har også en jobb å gjøre. Det utskilles mer av hormonet prolaktin, som sørger for produksjonen av melk, når kvinnen sover eller hviler. Dette kan gi oss et bilde av hvor viktig søvn er for å kunne produsere nok melk.

Jeg har ofte tenkt på om ammende kvinner virkelig får den støtten de fortjener. En støtte som er helt nødvendig for å lykkes, og for å komme videre hvis det oppstår problemer. Føler du at du får den støtten du trenger? Ta signalene på alvor! Som alle vet, kan søvnmangel gjøre oss irritable. Vi får kortere lunte, blir slappe og mangler den store tiltakslysten. Noen føler seg deprimerte, og likevel – vi klarer dette på et vis når vi har født barn. Men det er jo helt enestående! Hvor tar vi kreftene fra?

Utrolig nok har naturen nok en gang utstyrt oss med en mengde reservesystemer som vi tar i bruk. De varer imidlertid ikke evig, og vi bør alle ha respekt for hvor langt kvinner skal tøyes. Mellom 3 uker og 3 måneder kan du bli så trøtt at trøttheten tar helt overhånd. Du klarer ikke å gjøre noe annet enn det du må, knapt nok det. Når kroppen din gir deg disse signalene, så ta dem på alvor. De gir deg nemlig sjansen til å lade batteriene igjen. Du er på en måte på vei til å komme deg til hektene igjen. Denne fantastiske kvinnekroppen!

I boken Du har født (Borelius 1994) skriver forfatteren: «For å bli pigg igjen er det derfor viktig å gi etter for trettheten.» Og fortsetter: «Forskeren Campbell oppdaget at støtten fra omgivelsene var utrolig viktig for hvordan mødre taklet trettheten. Jo mer støtte de fikk, desto bedre holdt mødrene ut søvnmangelen. Den aller beste bistanden var den som ble tilbudt frivillig.» En viktig melding å sende partneren kan kanskje være denne: «Den som gir omsorg, trenger også å få omsorg!» Hvordan er det med den støtten som tilbys deg?

Mange kvinner vil nok dessverre kjenne seg igjen i dette at de må lære opp mannen/ partneren til gi støtte uten at de må be om det hver gang. Det gjenstår å se dagen menn vil være bekjent av dette!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: