AnnonsørinnholdHelsedirektoratetSlik blander du morsmelkerstatning riktig

Slik blander du morsmelkerstatning riktig

Av Helsedirektoratet i sammarbeid med Mattilsynet 15585 Sist oppdatert 19.02.21
Morsmelkerstatning bør tilberedes med kokt vann som holder minimum 70 °C når det blandes med pulveret. Dette dreper farlige bakterier, men ødelegger ikke næringsinnholdet i melken.

Hvorfor må vannet være så varmt?
Morsmelkerstatningspulveret er ikke sterilt. Hvis morsmelkerstatning blandes i vann med for lav temperatur, kan barnet få infeksjon på grunn av bakterier som kan finnes i pulveret, eller som kommer til ved tilberedning. Dette gjelder selv om pulveret er fremstilt i tråd med hygieniske standarder og er nøye kontrollert fra produsenten.

Det er bakteriene Cronobakter Sakazakii og Salmonella som kan gjøre barn syke. Det er varierende hvor alvorlig sykdom infeksjoner på grunn av disse bakteriene kan gi. Det kan variere fra mild mage-tarm-sykdom som går over av seg selv, til i sjeldne tilfeller alvorlig blodinfeksjon (sepsis) og hjernehinnebetennelse.

Sykdomsfremkallende bakterier kan også overføres til morsmelkerstatning fra deg som blander ferdig morsmelkerstatningen, fra omgivelsene eller fra utstyret som benyttes til tilberedning og servering.

Uansett hvor bakteriene kommer fra, så vil de kunne trives og formere seg i morsmelkerstatningen hvis temperaturen er 40-50 °C. Hvis temperaturen er 70 °C eller høyere, drepes eller inaktiveres bakteriene. Verdens helseorganisasjon (WHO) har derfor konkludert med at vannet bør holde minst 70 °C ved tilberedning. Helsemyndighetene i Norge har sluttet seg til dette og tatt det inn i nasjonale råd. Temperaturen som står angitt på pakningene som selges i Norge (40-50 °C), er for lav til å sikre at barn ikke blir syke av bakterier i morsmelkerstatning.

Hvorfor står det 40-50 °C på pakningene hvis det ikke er trygt?
I Norge har produsentene ansvar for å sikre at deres produkter er trygge. Produsentene er også ansvarlige for merking, markedsføring og informasjon om produktene.

Produsentene av morsmelkerstatning har pekt på at høy temperatur kan øke risiko for at barnet skåldes/forbrennes, og forårsake at næringsinnholdet i melken blir dårligere. WHO har derimot dokumentert at næringsinnholdet påvirkes minimalt selv om vannet holder høy temperatur. For å unngå at barnet skader seg på for varm drikke, er det svært viktig at du passer på at melken kjennes lunken mot håndleddet før barnet får den. Ifølge WHO bør mikrobølgeovn aldri brukes til oppvarming fordi det kan gi ujevn varme og melken kan inneholde noen «hot spots».

Hvordan sikre at barnet ikke blir sykt av morsmelkerstatning?

Slik tilbereder du morsmelkerstatning på en trygg måte:

  • Ha rene hender, rene overflater og rent og kokt (sterilisert) utstyr. Sterilisator kan brukes. Følg bruksanvisningen.
  • Kok opp kaldt vann og hell i flaske.
  • Bland i pulver når vannet holder minst 70 °C. Bruk termometer.
  • Bland sammen og avkjøl raskt til drikketemperatur (ca. 2 min under rennende kaldt vann eller i vann med isbiter).
  • Melken skal kjennes lunken (kroppstemperert, det vil si verken varm eller kald) på innsiden av håndleddet før du gir den til barnet.

Flasker bør kokes så lenge barnet får flaske.
Flasker kan vaskes i oppvaskmaskin, på høyeste temperatur, før de kokes (steriliseres).

Hva hvis kokende vann ikke er tilgjengelig?
Det er mulig å ha med kokt vann på termos i stellevesken. Bruk en termos av god kvalitet, som holder godt på varmen. Da vil vannet kunne holde over 70 °C i inntil 5-7 timer, avhengig av temperaturen ute og type termos. Termos av god kvalitet kan kjøpes i sportsbutikk eller jernvarehandel.

Ferdig blandet morsmelkerstatning kan tas med i kjølebag med kjøleelementer, men må da benyttes innen to timer. Ferdig tilberedt morsmelkerstatning som fås kjøpt på kartonger, er steril og kan benyttes på tur.

Kan det lages til morsmelkerstatning for flere måltider?
Hvis du følger disse rådene om god hygiene, kan du lage morsmelkerstatning for et døgn av gangen:

  • Grundig rengjøring av alt utstyr
  • Varmt vann (70 °C eller mer)
  • Rask avkjøling
  • Oppbevaring i kjøleskap ved ikke mer enn 4 °C

Morsmelkerstatning som ikke er brukt innen 24 timer, må kastes.

Kan blandeapparater beregnet på morsmelkerstatning brukes?
Blandeapparater som ikke ivaretar at vannet skal kokes opp og holde minst 70 °C når det blandes med pulveret, anbefales ikke. Det er flere typer blandeapparater på markedet, og helsemyndighetene har dessverre ikke anledning til å vurdere hvert enkelt.

Kan vannet kokes opp i vannkoker?
Vannet kan kokes opp i en kjele på komfyren eller i en vannkoker. Vent med å helle vann fra vannkokeren eller kjelen til vannet har kokt opp (det har boblet).

Kommer det mikroplast fra flasken over i melken?
Mange lurer på om det kommer mikroplast over i morsmelkerstatningen når den tilberedes med varmt vann i tåteflaske av plast. Det er vist i en studie at hvis morsmelkerstatning blandes ut i tåteflaske laget av plasttypen polypropylen, ved høy temperatur og ved kraftig risting, kan flasken slippe fra seg mikroplast til blandingen. Rengjøring i oppvaskmaskin og koking (sterilisering) kan også øke slippet av mikroplast fra flasken.

Verken Mattilsynet eller EU har imidlertid undersøkt mikroplast i tåteflasker, og det gis derfor heller ikke råd for å unngå mikroplast. Vi vet ikke per i dag om mikroplast kan ha uheldige effekter for barnet.

Med dagens kunnskap kan vi altså ikke gi et klart råd på dette området. Hvis foreldrene ønsker å unngå mikroplast, er det noen tiltak som kan foreslås:

  • Bruk tåteflasker og utstyr av glass. Glass inneholder ikke mikroplast.
  • Bruk vannkoker av metall, og ikke av plast.
  • Ved bruk av plastflasker, bland ut morsmelkerstatningen i en sterilisert/kokt beholder av glass eller metall og avkjøl før blandingen helles over på flasken.
  • Etter vask og koking av tåteflasker i plast, skyll dem godt i avkjølt kokt vann.

Mer informasjon

Artikkelen er skrevet av Helsedirektoratet i samarbeid med Mattilsynet.

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: