Nyheter- Gravide bør ikke være intimbarbert

– Gravide bør ikke være intimbarbert

Av Heidi Elin Nupen 11611 Sist oppdatert 02.11.11

Mange gravide intimbarberer seg før fødselen. Det er ikke lurt, ifølge smittevernoverlege Mette Walberg.

Mange gravide intimbarberer seg før fødselen. Det er ikke lurt, i følge smittevernoverlege Mette Walberg.

Les: Gravid uke for uke

De senere årene har stadig flere gravide valgt å begrense behåringen nedentil, for å si det på en gammeldags måte. Flere og flere velger å ta alt, og særlig til fødselen kan mange føle at de vil være ”nyfriserte”.

Har du tenkt på om du bør være barbert før fødselen utifra estetiske hensyn?Les Intimbarbering før fødselen?  Her kan du lese hva vår egen jordmor, Ragna T. Larsen, sier om å barbere seg før fødselen.

Les også: – Blir avhengig av brasiliansk voksing!

Kan gi økt fare for infeksjon
Smittevernoverlege ved Vestre Viken helseforetak, Mette Walberg, sier til NRK.no at gravide ikke bør intimbarbere seg før fødselen. Hun sier at mangel på beskyttende hårvekst kan gi infeksjoner ved keisersnitt.

– Da skal det skjæres et dypt kutt i det samme området. Hvis man er nylig barbert, er det større fare for å få infeksjoner i såret, sier Walberg til NRK.no.

Kvinner som skal ha planlagt keisersnitt blir i dag rådet til å unngå barbering før fødselen. Men andre kvinner som i utgangspunktet skal ha en vaginal fødsel, får ikke en slik anbefaling. Siden flere av disse ender opp med keisersnitt, mener smittevernoverlegen at alle gravide bør få denne informasjonen.

– Alle kvinner bør unngå intimbarbering de siste to ukene før de skal føde.

På Bærum sykehus har gravide fått denne anbefalingen en stund, og resultatene er talende. Før anbefalingen kom, fikk over åtte prosent av kvinnene med keisersnitt infeksjon. Etter anbefalingen er forekomsten av infeksjoner nede i tre prosent. Nå skal informasjonen ut til gravide også på Drammen sykehus.

Noen kvinner vil være nybarbert før fødselen fordi de tenker at det er flaut med hår når de skal føde. Dette er det ingen grunn til, forsikrer jordmor Ragna T. Larsen. Les intervju med Ragna i artikkelen Intimbarbering før fødselen.

Alt om forberedelsene før fødselen

Slik begynner fødselen

De vanligste fødestillingene

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: