Det er viktig med en matpakke som både frister og som gir energi. Men det er ikke alltid (heller veldig sjelden) vi foreldre har tid eller ork til å lage Instagram-vennlige matpakker i alle regnbuens farger. Da er bananlappende en livreddende oppfinnelse.
Hva er bananlapper?
Bananlapper er små, myke pannekakeliknende “lapper” laget hovedsakelig av banan og egg, med noen små justeringer for smak og næring. De er naturlig søte, uten tilsatt sukker, og lette å tygge for små barn. Perfekt til barnehagebarn som akkurat har begynt å få matpakke og som fortsatt lærer seg å spise selv.
Spar 50 prosent Trumf-bonus på bleier hos KIWI
Hvorfor er bananlapper så geniale?
I perioder der barna har gått lei av brødskivene i matpakken er bananlappene et lettvint, smart og sunt alternativ. Barna elsker den myke konsistensen og den søte smaken til bananlapper.
Det geniale med bananlapper er at de er så enkle å lage. Dessuten er de søte uten sukker, siden modne bananer gir naturlig sødme. Lappene er allsidig, og kan varieres med havregryn, kanel, bær eller revet gulrot.
Bananlapper er supre å sende med i matboksen sammen med noen bær, fruktbiter eller grønnsakspinner. Lappene holder seg godt i romtemperatur, og smaker like godt kalde som varme. Har man det travelt på morgenene (som de fleste av oss har) kan man lage en stor porsjon på søndag og fryse ned. Så kan man ta opp noen lapper på morgenen. De tiner raskt i matboksen.

Basisoppskrift: Bananlapper til baby
1 moden banan
1 egg
3 ss havregryn
Mos bananen med en gaffel. Tilsett egg og havregryn og bland sammen.
Stek små lapper i en stekepanne på middels varme.
Les også: 8 grønnsaksmoser som barnet ditt vil elske
Ekstra gode bananlapper
Har du noen minutter til overs, kan du tilsette litt flere ingredienser. Dette er en favoritt hos både små og store!
2 moden bananer
2 dl havregryn
2 stk egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver
0,5 dl melk
Ha ingrediensene i en blender eller bruk en stavmikser til å lage en jevn røre. Du kan også mose bananene med en gaffel og røre sammen med resten av ingrediensene.
Stek små lapper i en stekepanne.
Les også: Disse grønnsakene anbefaler ernæringsfysiologen å gi babyen din først
Tips til variasjon
Bananlappene kan fint kombineres med milde og søte grønnsaker. Da får man lurt litt ekstra næring i de barna som vanligvis ikke er så begeistret for grønt. Samtidig gir det en liten dose sjelefred til mamma og pappa. Her er noen tips:
- Blå lapper: Tilsett noen blåbær i røra.
- Grønne lapper: Bytt ut en banan med en avokado, eller bland inn litt spinat.
- Oransje lapper: Bytt ut banan med en revet gulrot. Kok gulroten til den blir myk. Dropp melken, siden kokt gulrot gir ekstra væske.
- Proteinboost: Tilsett en liten skje cottage cheese eller moste kikerter