Babyverden plussBabyverden pluss - foreldreLurt for fedre å forberede seg på pappapermisjonen

Lurt for fedre å forberede seg på pappapermisjonen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 195 Sist oppdatert 05.05.25
– De aller fleste fedre får en fin tid hjemme sammen med barnet når de er i pappapermisjon. Men noen opplever at det blir vanskelig. Jeg tror mye kan forebygges gjennom forberedelse, sier psykolog Tomas Brandal Myklebust.

– Pappapermisjonen er en flott mulighet for far til å skape en god relasjon til barnet. Også i et likestillingsperspektiv er pappapermisjonen viktig, fordi den etablerer far som en tilknytningsperson tidlig i livet. Det er en mulighet, og kanskje litt frivillig tvang, til å få et bånd til barnet i en fase av livet som tidligere stort sett var forbeholdt mor, sier Tomas Brandal Myklebust.

Psykologen, forfatteren og foredragsholderen tenker tilbake på en tid da fedre ikke var så delaktige når nye verdensborgere kom til verden. Mor sto for omsorgen hjemme, mens far gikk på jobb.

– Pappapermisjonen er relativt ny i det omfanget den er i dag. Før var det nesten uvanlig at fedre tok permisjon. Mange av de som i dag blir fedre har ikke opplevd at deres egne fedre var hjemme med dem eller søsken da de var små, og de mangler derfor mannlige rollemodeller. Nå er det heldigvis vanligere, men det er dessverre mye å gå på i forhold til informasjon og hjelp, sier Myklebust.

Les også: Pappaperm: Tidlig tilknytning til far veldig viktig

Noen blir depressive

Som kommunepsykolog i Ulstein kommune er han tilknyttet helsestasjonen. Her ser de oftere og oftere at foreldre strever med sine nye roller. Myklebust sier det er flere fedre enn mødre som synes permisjonstiden er utfordrende.

– Heldigvis er pappapermisjonen en fin tid for de fleste, men hos noen finner vi depressive trekk som kan ligne fødselsdepresjon. De blir tiltaksløse, kjenner på meningsløshet og har begrenset sosial kontakt. Mange har kanskje store mål for hva de tenker de skal klare i løpet av permisjonen. Og så kjenner de på skuffelse og overraskelse over hvordan permisjonstiden faktisk blir, sier Myklebust.

Stor overgang

Overgangen fra et aktivt arbeidsliv med travle dager og kollegaer til måneder med alenetid hjemme med babyen kan rett og slett bli overveldende for noen.
– Dersom du tenker at du skal gå på pub, game og styre din egen hverdag, vil du kanskje gå på en liten smell. For barnet krever sitt. Og det å være pappa er noe man er forventet å håndtere. Det er tabu å snakke om utilstrekkelighet, og det kan være vanskelig å innrømme eller snakke om at man ikke får til å være far for sitt eget barn, sier Myklebust.

Slik kan du forberede deg på pappapermisjonen

Psykologen mener det er lurt å forberede seg både emosjonelt og praktisk på den nye tilværelsen.
– Kunnskap er et nøkkelord. Les artikler og bøker, snakk med andre som har vært i permisjon. Kanskje har du en kamerat eller slektning som har vært gjennom en permisjon og kan dele sine erfaringer?

Myklebust sier at aktiviteter med barn ikke utelukkende må være babysvømming, babysang eller babyyoga. Det kan like godt være å treffe en kompis på kafé eller å ta seg en treningsøkt.
– Man kan løpe med vognen, men det er også treningssentre som har timer for foreldre og barn, eller som har barnepass slik at man kan trene litt på egen hånd, sier han.

– Så det er «lov» å forlate barnet i korte perioder?
– Ja, det er absolutt ikke noen skam. Det er viktig med litt alenetid, påpeker han.


Jobb med forventningene

I tillegg til å danne seg et inntrykk av hvordan en pappapermisjon kan se ut, tror Myklebust en kan tjene på å jobbe litt med forventningene.
– Sett små mål i starten, og juster heller etter hvert. Når man etter hvert ser hva man klarer, kan man øke noe. Det handler også om å finne en balanse, sier han.

Myklebust mener det er viktig å framheve at pappapermisjon i utgangspunktet er noe positivt. Og den er en tid som far råder over.
– Det er ikke nødvendigvis slik at morens måte å gjøre ting på er en fasit. Far kan bidra til å forstå barnet fra et annet perspektiv, og det kan være veldig verdifullt for hele familien, sier han.

Gjennom å være hjemme med barnet vil far få en bredere forståelse av barnet.
– Det er viktig for fars del at tiden alene med barnet oppleves meningsfull. Far får også utfordre seg selv og bli kjent med barnet, og det er slett ikke sikkert at det er mors rutiner far skal bruke, sier han.


Må lære å tåle eget barn

Myklebust tror det er også kan være smart å være forberedt på at tempoet kan være ganske annerledes når man er hjemme med et lite barn.
– Vi er ofte vant med at det skjer noe hele tiden. Og vi lar oss gjerne underholde av mobilen. Jeg tror vi må lære oss å stå litt i kjedsomheten – i stedet for å hele tiden scrolle og få nye inntrykk. Det krever gjerne tålmodighet og ro. Det er litt brutalt å si, men mange må trenes i å tåle sine egne barn. Det kan bli kjedelig. Men da kan en jobbe litt med å utfordre seg selv. Studere barnet – høre etter lyder og se hva det gjør. Er det en styrt bevegelse, er barnet i ferd med å rulle, sette seg opp eller krype? Prøver barnet å si et ord? Dette er ting man ikke får med seg om man scroller på mobilen. Man må øve seg opp til å tåle dette, selv om det kan smerte litt underveis, sier Myklebust.

– Men dette er tips som sikkert ikke bare gjelder fedre?
– Nei, dette er like aktuelt for både mødre og fedre, sier han.

Hva om du sliter?

Dersom far synes det er vanskelig å være hjemme i permisjon, sier Myklebust det er viktig å snakke med noen han stoler på.
– Det kan gjøre godt å sette ord på ting sammen med noen som kan lytte. Men sett ikke bare ord på ting som er problematiske. Prøv også å finne løsninger, sier han.

Myklebust sier det ikke alltid er lettest å snakke med partneren.
– Kanskje kan det være godt å få luftet ting med en nabo, kollega eller i en chattegruppe, sier han.

Har en ikke noen i nettverket sitt man kan snakke med, finnes det også profesjonelle man kan kontakte. Men Myklebust ser at det kan være tungt for far, fordi han gjerne i større grad må be om hjelp selv. Han har ofte ikke vært med på alle kontroller i svangerskapet og etter fødselen, og kjenner derfor ikke helsepersonellet på samme måte. Og når far går ut i permisjon, er det ikke så hyppige møter for eksempel på helsestasjonen at fedre som sliter lett fanges opp.

Men klarer man å ta skrittet og be om hjelp, føles det ofte godt.
– I samtale med fedre som sliter handler det om å finne fram til hva som er utfordringen. Etter samtalen er man plutselig to om det, og ansvaret ligger ikke lenger utelukkende på en selv. Det handler ofte om å aktivere nettverk. Man må finne grep og aktiviteter som gjør tilværelsen positiv, sier Myklebust.

Og legger til at det kan være lurt å se muligheter i stedet for begrensninger.

Tre viktige ting dersom du har det vanskelig:
1. Snakk om det. Bli sett og forstått.
2. Atferdsaktivering. Få hjelp til å komme i gang med for eksempel aktiviteter.
3. Nettverksaktivering: Bygg nettverk.

Hvem kan du kontakte?

Snakk med helsestasjonen

Alle helsestasjoner tilbyr samtaler til fedre som trenger støtte.

Fastlegen kan hjelpe

Fastlegen kan vurdere om du har symptomer på depresjon eller andre plager, og kan henvise deg videre ved behov.

Støttegrupper for fedre

Mange kommuner har egne tilbud for fedre i permisjon. Spør på helsestasjonen eller søk på kommunens nettside.

Lavterskel hjelp på nett

Det finnes en rekke hjelpetjenester på nett. Helsenorge har en god oversikt over både forskjellige hjelpetilbud og digitale selvhjelpsverktøy.

Aktivitetsgrupper

Mange steder finnes turgrupper, treningsgrupper og foreldregrupper for småbarnsfedre. Sjekk ut Facebook-grupper eller organisasjoner som DNT og Barnas Turlag.


God relasjon til barnet smitter til resten av familien

Dersom far klarer å bygge en god relasjon til barnet, tror Myklebust dette er noe som gir ringvirkning også til resten av familien. Og til kjæresten.
– Jeg tror mange fedre får en a-ha-opplevelse etter å ha vært hjemme. De får kanskje større forståelse for hvorfor mor tidligere har levert barnet i armene deres med én gang de har kommet hjem fra jobb, med beskjed om at «nå er det din tur». At fedre er mer med barna, kan gi god trygghet og mestring i farsrollen. Og man blir kanskje også flinkere til å dele på ansvaret, sier Myklebust.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: