Synes du at barneklærne du får kjøpt er av det tannløse slaget? Hva med å strikke en monsterbukse? Vi har oppskriften! 

“Crankypants” – direkte oversatt til grettenbukser, noe vi tar på oss nå og da noen hver av oss – gikk fra å være et slenguttrykk til å bli håndfast handelsvare i 2004. En hjemmeværende mamma var blakk, og dessuten frustrert over utvalget i barneklær – hun ville ha noe med mer futt i. Hun fant fram strikkepinnene, mamma-jungentelegrafen gjorde sitt, og i dag fører “Crankypants” forskjellige smårampete klær for barn i alle aldre.

Idéen slo også an blant andre strikkeglade. På norsk er farsotten døpt “monsterbukser”, og stadig flere småtroll bruker bakenden til å flekke tenner.

Hobbybloggen “duBedåre”, kun Mari til hverdags, la merke til at oppskriften på de populære buksene ble etterlyst på diverse blogger, håndarbeids- og småbarnsforum. Hun tok saken – bokstavelig talt – i egne hender. Mari beskriver seg selv som en 34 år gammel håndarbeidsentusiast, med to barn, en mann og nok garn til å utruste en middels ekspedisjon til Sydpolen. Hun strikker ikke for salg, og deler derfor gjerne tips og oppskrifter – hun synes det er moro å utveksle idéer.

-Oppskriften på monsterbuksene er egentlig såre enkel. Mange har gitt meg tilbakemeldinger om at de aldri har strikka før, men forelska seg så i disse buksene at de bare måtte prøve. Og klarte det!

Maris viktigste tips til Babyverden-leserne er å holde fokus på er de forkortede pinnene bak, som gjør buksa høyere bak og utgjør selve monstermunnen.

-Følg også med på økninger og fellinger i skrittet for god passform. Ellers kan man eksperimentere med garn, farger, tykkelser, lengder og så videre. Jeg har sett korte bleiebukser laget med utgangspunkt i min oppskrift, de er kjempetøffe!

Monsterbuksene er også en fin måte å bruke opp restegarn på.

Maris monsterbukseoppskrift tar høyde for at barn vokser fort. Beina er derfor ganske lange, for at den skal holde i to parkdress-sesonger – i alle fall for de største størrelsene. Med lang vrangbord kan lengden lett justeres ved å brette opp eller ned.

Her finner du oppskriften på Maris monsterbukser.

Trenger du en god beskrivelse av grunnleggende strikketeknikker, anbefaler hobbybloggeren Garnstudios håndarbeidsskole.

Mange av Babyverdens lesere har allerede kastet seg på trenden – her er et knippe bilder leserne har sendt inn, til inspirasjon før du gyver løs selv – eller ringer en bestemor som kan…

 

Vildet TonjeJenta
 Mormor strikket monsterbukse til Vilde. Den ble brukt hver dag i vinter, og er kanskje det plagget hun har brukt aller mest. (Foto: Vildet)  Denne er strikket etter egenkomponert oppskrift. (Foto: TonjeJenta)

 

*yummymummy* mamla
 Dette skulle bli en monsterbukse, men «rampen» ville heller ha en piratbukse. (Foto: *yummymummy*)
 Hvordan får man en ettåring til å stå i ro lenge nok til at man får tatt bilde av monsterbuksa? Denne unge herren er distrahert med noen rosiner på en stol.(Foto: mamla)
mamla *naftaline*
 Med knapper til øyne fikk dette monsteret en annen vri.(Foto: mamla)

 

 

 Denne monsterkreasjonen er inspirert av denne bloggen, men er stort sett strikket etter egenkomponert oppskrift. Oppskriften i bloggen blir veldig lang i livet om man ikke har tøybleiebarn eller bleiebarn i det hele tatt. (Foto: *naftaline*)
 Dollface  mamla
 Dette målbevisste monsteret er strikket etter oppskrift fra duBedåre. (Foto: Dollface)  Lillamonster!(Foto: mamla)

 

 Grimera  mamla
 Skikkelig monster til storebrors bak. (Foto: Grimera)  …og rosamonster til femåringen.(Foto: mamla)
 *Tullingen*  *yummymummy*
 Denne vesle Sandnes-karen kryper gjerne rundt i monsterbuksa si. (Foto: *Tullingen*)
 Hodeskallen er strikket inn – en stor jobb med tanke på ender som skulle festes i ettertid. Den brune kanten rundt er brodert på med korssting. (Foto: *yummymummy*)
eplemos eplemos
 (Foto: eplemos)  (Foto: eplemos)
 TonjeJenta  Kidada
 Denne er strikket etter egenkomponert oppskrift. (Foto: TonjeJenta)

 

 Mammaen til denne vesle sjarmøren kan ikke strikke, men hva gjør vel det når man kjenner andre som kan? Hun viste bilde av buksa hun ønsket seg, og vips! (Foto: Kidada)
 *FruM*  TonjeJenta
 Rebekka strikket denne til datteren i fjor, og var knallfornøyd! (Foto: *FruM*)  Denne er strikket etter egenkomponert oppskrift. (Foto: TonjeJenta)
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?