Sponset innholdPodcast foreldreradetFølg podcast om småbarnslivet på Babyverden

Følg podcast om småbarnslivet på Babyverden

Thea Klingenberg er programleder i podcasten Foreldrerådet. Foto: privat
Av Janet Molde Hollund 1718 Sist oppdatert 06.04.16

Det er mye hun lurer på, småbarnsmamma og journalist Thea Klingenberg. I podcasten Foreldrerådet tar hun opp det vanskelige, fantastiske, irriterende, nydelige og utfordrende ved å ha barn.

– Jeg føler ofte at jeg ikke gjør en perfekt jobb som mamma. Og rollen som mamma er jo det viktigste i livet, sier Thea Klingenberg.

Thea sammen med sønnen Tidemann, som er fem år.Alt er ikke bare lykke og idyll
33-åringen fra Oslo er selv mamma til fem år gamle Tidemann. Hun frustreres over det idylliske bildet av småbarnstilværelsen som presenteres i sosiale medier.
– Jeg synes det er viktig å huske på at dette ikke er hverdagen for de fleste. Har jeg hatt en dårlig morgen med barnet mitt, er det deilig å kunne snakke om det med venner eller kollegaer. Så sier de kanskje at ”Det der er jo ingen ting, bare hør her…” På Foreldrerådet tenker jeg at foreldre skal få høre at de ikke er alene, og kunne trøste seg med at det er flere som sliter med det samme, sier Thea.

Ett tema og én eksperti hver episode
Hun har lang erfaring fra radio, blant annet P3. Til daglig jobber Thea som talentutvikler og produsent i Bauer Media.
– Men jeg er bare en helt vanlig mamma som lurer på dritmange ting. Jeg vet ikke svarene på alle spørsmålene, men i podcasten inviterer jeg andre som vet mer enn meg. Det blir ett tema og én spesialist i hver episode. Og så slutter vi av hvert program med en personlig historie, forteller Thea.

SCROLL NEDERST I ARTIKKELEN FOR Å FINNE PODCASTENE!

  • Å bli foreldre er en fantastisk glede. Men samtidig skaffer du deg også en bekymring som vil vare livet ut – du vil alltid være opptatt av at barnet ditt skal ha det bra. Les mer om dette i artikkelen «Den evige bekymringen».

I den personlige historien forteller en mamma eller pappa en historie om en tøff dag som de ikke er spesielt stolte av. Og innrømmer at det er ting de kan bli bedre på.
– Målet er at andre foreldre skal kunne kjenne seg igjen, sier Thea.

Foreløpig plan er å lage 20 episoder, og du kan høre et nytt program hver mandag på Babyverden. Det vil bli mange tema som angår alle som er i kontakt med barn.
– Blant annet alle unntakstilstander som påvirker oss på babyfronten, som for eksempel sykdom og tannfrembrudd. Andre tema er amming, mat, sunnhet (eller sunnhetstyranni), parforhold og mobbing, for å nevne noe, forteller Thea.

Hun har som mål at lytterne etter hver podcast skal sitte igjen med noe håndfast – noen verktøy som de kan bruke i sin hverdag.

Thea håper lytterne kan få noen verktøy de kan ha nytte av i hverdagen.Flere selvopplevde tema
En del av temaene har hun smertelig erfart selv. Som mangel på søvn, og hva det kan gjøre med deg. Det er søvn som er tema i første episode.
– Etter at jeg ble mamma sov jeg bare stykkevis og delt i ti måneder, og jeg holdt på å bli gal, sier forteller Thea.

Redningen hennes ble da Elina Krantz i Stand Up Norge en dag sto på døra. Hun skulle på visning i leiligheten deres på vegne av en komikerkollega. Slik beskriver Thea episoden på bloggen sin:

Når man går på privat visning, er det vanlig at eieren av leiligheten er positiv, representativ, at leiligheten er ren og at det hele foregår ganske profesjonelt. Jeg tok i mot Elina på trappen, i skitten badekåpe, gråten presset bak øynene, med gulp i håret, skjelvende hender og et tappert smil om munnen. Og jeg hvisket med desperasjon i blikket; «Hei, han har nettopp sovnet, så kanskje vi bare kan stå her ute og prate? Han sover ikke skjønner du, har ikke sovet på ti måneder jeg, han våkner hver time. Du må bare ta en titt på leiligheten altså, men fint om du kan liste deg, er så vanskelig å få ham til å sovne igjen».

Elina var morgenfresh, proff, blid og hadde kaffekoppen i hånden. Hun så på meg, ga meg kaffekoppen sin, satte seg på trappen, og sa «Bare drikk den, det hjelper kanskje litt. Jeg vet akkurat hvordan du har det».

– Det var akkurat det sparket bak jeg trengte for å gjøre noe med problemet. Jeg fulgte anbefalingen til Krantz, og kjøpte boken til Sove-Karin. Det reddet livet mitt, slår Thea fast.
– Når du er så sliten, er det veldig godt at noen ser deg, sier hun.

Håper å få innspill fra lytterne
Flere andre tema er også selvopplevde, som for eksempel trass og hvordan en kan snakke med barn om seksualitet.
– Men så snakker jeg også veldig mye med andre foreldre. Nå i starten har jeg brukt venner og bekjente i mitt eget nettverk, men jeg ønsker at lytterne skal sende inn meldinger med ting de lurer på, sier Thea.

Podcast episode 1: 
Søvn: Hvordan unngå å bli klin kokos?Denne aller første episoden handler om søvn (eller mangelen på søvn), og hva man kan gjøre for å unngå å bli klin kokos når ungen ikke sover. Ekspert: Karin Naphaug. Hør denne episoden av podcasten.


Pocast episode 2:
Seksualitet:  Ta sexpraten tidlig!


«Hvor kommer jeg fra? Hvordan lagde dere meg? Hvordan kom jeg ut av magen?" Tema for denne episoden er hvordan og hvorfor en bør snakke med barn om sex. Ekspert: Thomas Winther. Hør episode 2 av podcasten.


Podcast episode 3:

Trass: Når barnet setter seg på bakbeina
Hvor sint er det lov å bli på barnet sitt, og hva er eventuelt en bedre strategi?


Hva gjør man når ungen konsekvent setter seg på bekbeina, når hverdagen blir spesielt vanskelig og man krangler mer enn man koser seg? Hva er den berømte "trassalderen"? Og hvordan kan man på best mulig måte overleve disse periodene? Ekspert: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. Hør episode 3 av podcasten.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: