PrøverPrøverhistorierSlet med infertilitet – fikk femlinger

Slet med infertilitet – fikk femlinger

Foto: Skjermdump fra YouTube-kanalen Five Two Love.
Av Babyverden 9089 Sist oppdatert 08.02.19
Jamie og Skyler Scott fra St. George, Utah i USA slet med å få barn. De fikk sønnene Shayden og Landon med seks års mellomrom, og ønsket at gapet skulle bli mindre til tredjemann. Slik ble det ikke, og paret prøvde til slutt hormoner for å lykkes i å bli gravide. Resultatet ble femlingene Logan, Lily, Violet, Daisy og Lincoln.

Historien er skrevet basert på videoene til familien Scott sine YouTube-videoer fra kanalen Five Two Love.

Slet med infertilitet på grunn av PCOS

Jamie har PCOS, en tilstand som fører til cyster på eggstokkene og som er knyttet til ufrivillig barnløshet. Det var årsaken til at det tok så lang tid å unnfange barna. Jamie gikk på p-piller i et halvt år før hun sluttet, for så å prøve å bli gravid. Det hjalp dem i å lykkes med å bli gravid med eldstemann Shayden og lillebror Landon.

Den samme metoden virket imidlertid ikke da paret ønsket seg en tredjemann. Etter fem års prøving anbefalte legen hormonet Clomid (Klomifen, i Norge blant annet kjent under navnet Pergotime) som er et antiøstrogen brukt i behandling av ufrivillig barnløse. Jamie fikk laveste dose og kunne prøve hormonet i fire sykluser, men etter tre runder orket ikke Jamie mer. Hun likte ikke bivirkningene, og hormonet så ikke ut til å virke heller.

Etter å ha drøyd det lenge, tok de til slutt kontakt med en fertilitetsklinikk og måtte innrømme at de ikke klarte å bli gravide på egen hånd. De fikk høre om mulige behandlingsmetoder, blant annet IVF, men det var for dyrt for familien. Inseminasjon var imidlertid mye billigere. Inseminasjon gjøres gjerne i kombinasjon med hormonbehandling, og Jamie valgte i denne runden å bruke et annet hormonpreparat som hadde bedre resultater etter bruk hos kvinner med PCOS. Hun tok sprøyter med legemiddelet, og målet var at ett egg skulle slippes og unnfanges, og dermed resultere i en baby. Hun tok den laveste dosen, og det virket. Jamie ble gravid.

Flere enn én baby?

Tidlig i graviditeten ble hCG-nivået målt, og økningen var så stor at Jamie selv tenkte at det kanskje var tvillinger. De møtte opp til sin første ultralyd og trodde at det ville dukke opp to, eller kanskje til og med tre, babyer på skjermen. Paret snakket om hvor tøft det ville være om de fikk trillinger – for da ville det ikke være nok voksne per baby, og fordi Jamie er ganske lav og ikke kunne forestille seg at flere babyer skulle få plass inni magen hennes.

På ultralyden snudde legen skjermen bort fra paret nesten umiddelbart, og hentet inn en lege til for å se på skjermen. Jamie og Skyler ble usikre, og spurte om det var to babyer. Legen svarte ja. «Er det tre?» spurte paret så. Legen sa at det var fire. I ti minutter trodde paret at de ventet firlinger. Da legen viste de fire hjertene som slo, stoppet hun plutselig opp. «Det er fem, ikke sant?» spurte Skyler, og legen nikket og måtte sette seg ned i en stol. Paret var sjokkert, men Jamie sier hun bare var lykkelig over å endelig være gravid.

Høyrisikosvangerskap og usikkerhet

Jamie og Skyler bestemte seg for at de ønsket alle fem, og ville prøve å bære dem så tett opp mot termin som mulig. Dagen etterpå gråt Jamie og klarte nesten ikke å komme seg ut av sengen. Hun var livredd, og kunne ikke skjønne hvordan hun skulle klare det. Jamie hadde hatt hyperemesis (ekstrem svangerskapskvalme) i sine to foregående svangerskap, og visste at det var nesten sikkert at hun ville få det i dette svangerskapet også. Heldigvis slapp hun det.

Jamie lærte å leve dag for dag. Det vanskeligste var all usikkerheten knyttet til et høyrisikosvangerskap. Legene var tydelige – de hadde aldri hatt femlinger som overlevde. Paret ble anbefalt å redusere antallet barn, men ønsket ikke å velge noen vekk. Ved hver ultralydundersøkelse var de spent på om det fortsatt var fem hjerter som slo.

Den neste utfordringen var da Jamie og Skyler etter hvert måtte reise fra sønnene og jobb og bo i en by med større sykehus og bedre ekspertise på flerlinger. Jamie var da 16 uker gravid, og så ut som om hun var ved termin. Med de to eldre sønnene hadde ikke magen til Jamie vist før hun var godt over halvveis, og Jamie og Skyler var derfor bekymret for hvordan magen skulle kunne fortsette å vokse i mange uker til. Legen sa at dersom de skulle ha fem babyer, måtte Skyler slutte i jobben sin. Han måtte være der for familien sin. I tillegg måtte familien takke ja til all hjelp tilbudt fra familie og venner. Paret tok ut ekstra lån på huset, skaffet seg kredittkort og dro. Sønnene fikk selv velge om de ville være med eller bli hos besteforeldrene. De valgte å bli i hjembyen der de hadde familie, venner og skole de kjente.

Jamie og Skyler var klar over at sjansene var store for at barna ville bli født ved 24 eller 25 uker, og kanskje ikke være helt friske eller trenge hjelp og tilrettelegging. Framtiden var veldig usikker. Kanskje ville ikke alle overleve heller? På sitt nye hjemsted møtte paret en kvinne som hadde mistet sine femlinger i svangerskapet, og pratet med henne. Kvinnen trøstet dem og sa at de var i gode hender.

Vannet går i uke 21

Da Jamie var 21,5 uker gravid våknet hun og kjente at hun var våt. Hun trodde hun hadde tisset på seg. Vannet hadde blitt tatt da sønnene ble født, så hun hadde aldri opplevd hvordan det var at vannet gikk av seg selv. Etter å ha sjekket på Pinterest, konkluderte hun med at vannet nok var gått. Hun vekket Skyler og sa rolig at de måtte dra til sykehuset.

De fikk bekreftet at vannet til én baby hadde gått. Legen var tydelig på at dette nok ikke kom til å gå bra. Barna ville nok bli født den dagen. Paret ble forberedt på dødfødsel. Jamie ville ha litt mer tid med dem, og strøk utenpå magen der hun visste hver av dem lå. De hadde tenkt på navn, men hadde ikke gitt navn til babyen nederst i magen – der vannet hadde gått. Han fikk navnet Logan Matthew Scott.

Det tok 11 timer før de fikk en ny ultralyd. Det var tydelig at legene ikke prioriterte dem fordi de ikke trodde det kom til å gå bra. Jamie og Skyler ante ikke hva de kunne forvente av ultralyden – ville noen av barna fortsatt være i live? Legen som tok ultralyden ville ikke at Jamie skulle fokusere på mangelen av fostervann hos Logan, men heller at hjertene fortsatt slo hos alle fem.

Tegn på infeksjon – fare for både Jamie og barna

På sykehuset ventet alle på at fødselen skulle starte. I praksis ble hun allerede regnet å være i fødsel siden vannet hadde gått. Men ingenting skjedde. De tok mange prøver og tester, og fant tegn på infeksjon (økt antall hvite blodceller). Infeksjon ville bety at barna ikke ville klare seg, og om man ikke gjorde noe, kunne det også stå om livet til Jamie. Legene var bekymret, men avventet situasjonen. Verdiene økte, men fødselen startet ikke, og det gikk bra med barna. Etter en uke samlet paret og legene seg, og mente at nå burde fødselen settes i gang. Overlegen bestemte et tak for hvor høye verdiene kunne bli før de grep inn. Neste dag var nivået nådd tallet det ikke skulle overstige, men legen avventet. Det var bare ett hakk igjen før det måtte bli igangsetting. De hadde bestemt at fødselen skulle settes i gang neste dag, og Skyler og Jamie innfant seg med det.

Neste morgen forventet alle at verdiene skulle være så høyere, men de hadde utrolig nok gått litt ned. Ingen visste hvorfor verdiene hadde økt i utgangspunktet, og heller ikke hvorfor de plutselig sank igjen. Legene skjønte ingenting, men var glade på parets vegne. Skyler syntes det var nesten komisk å se legers reaksjoner da de så at de fortsatt var der med fem babyer i magen.

Etter en uke samlet paret og legene seg igjen, og paret ble forklart at det de hadde opplevd var å regne som et mirakel. Fostersekken til Logan hadde lukket seg igjen. Det kan skje, men har aldri før blitt påvist ved et høyt antall flerlinger.

Utfordringer i kø

Etter sengeleie i noen uker fikk Jamie svangerskapskløe. Huden klødde så mye at hun nesten ikke klarte å fungere. Jamie fikk også livmorprolaps.

Ved 29 uker ble femlingene født. Alle barna er friske og vokser godt.

Familien vlogger på YouTube og lever av det. Både Jamie og Skyler er hjemme med barna, og får hjelp av familie og venner – nå i mindre grad enn tidligere. Barna nærmer seg 11 måneder, men ligger naturlig nok litt bak i utviklingen fordi de ble født nesten tre måneder for tidlig. Du kan følge Logan, Lily, Violet, Daisy og Lincoln på YouTube.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: