En ny trend blant kjendiser er å la eldre søsken få lov til å bestemme den kommende lillesøster eller lillebrors navn. Ville du tatt sjansen?

Sist oppdatert: 19. oktober 2011

Tidligere medlem av jentegruppa Spice Girls, Mel B, lot sin 11 år gamle datter få velge navn til sin nye lillesøster. Mel Bs tredje barn fikk dermed navnet Madison. Og flere gjør som sangeren.Foreldrenes ønske er at de ved å inkludere barna i navnevalget kan styrke båndene mellom søsknene.

Flere av forumbrukerne på Babyverden hadde ikke tatt sjansen på å la søsknene velge.

– Nope. Kan da seriøst ikke ha småsøsken som heter Tornerose, Rapunzel, Handy Manny eller Bob. Ikke engang katta lot jeg dem bestemme navnet alene på. Sær, ja, skriver EmmaN.

– Har spurt henne fordi vi tenkte det ville være morsomt om hun kom på et vi hadde valgt. Dessverre så ble svaret Hannah Montana eller tre av venninnene fra barnehagen. Så vi unngår Hannah Montana og tror vi bestemmer selv, skriver trine2007.

– Med tanke på at vesla mi er 18 måneder når mini kjem, så nei. Men samboeren min har faktisk spurt ho, men då svarte ho IS, skriver Kattekvinna.

Les mer: Hva skal søskene hete?

Tenk konsekvenser
Klinisk psykolog Janet Hall sier til den australske avisen Herald Sun at det er vanlig at folk følger kjendistrender. Og ved å la søsknene få være med og gi navn, mener foreldrene gjerne at barna kan føle at de er både ansvarlige og viktige. Likevel mener hun at de voksne bør tenke gjennom konsekvensene før de kaller barnet noe de må leve med resten av livet. For så langt klarer som oftest ikke et barn å tenke.

For det kan bli oppfinnsomme navnevalg dersom de små får bestemme. Avisen viser til et eksempel der ei jente ga lillebroren mellomnavnet “Tico” etter det lilla ekornet i favorittserien hennes, Dora the Explorer. Andre har endt opp med Moses etter at de har sett Disney-filmen “Prinsen av Egypt”. Den australske sangeren Kasey Chambers’ sønner Talon og Arlo ga lillesøsteren Popin som mellomnavn, fordi hun alltid poppet rundt som et popcorn i mammaens mage.

Les mer: Kjendisenes navnevalg

– Jenta vår på 3 1/2 år foreslår stort sett navn på barn i barnehagen, eller sitt eget navn. Sist foreslo hun Anosh til lillebror, skriver forumbruker Hissigproppen.

– Søstera mi bestemte faktisk hva jeg skulle hete. Venninna ho hadde da het det samme, så da ble det store ****** og lille ****** (meg). Men jeg fikk heldigvis et normalt navn, forteller EMF.

Live2Learn har ei datter som er svært opptatt av engelsk.
– Jeg spurte om hun ville ha en ny baby her hjemme. Ja, men bare en jentebaby, sa hun. Hva skal hun hete da? Hun skal hete Hivo, for det er engelsk, svarte jenta.

Les mer: Kreative navnevalg

Kan gå godt
Men selv om storesøsknene finner helter i Barne-TV, kan det jo gå godt.

– Venninnen min har to sønner og den yngste har navnet som storebroren bestemte. (Storebror var 2 ½ år da lillebror ble født.) Lillebroren heter Thomas – eller lokomotivet Thomas, som var storebrorens forslag. Det andre alternativet var LEGO, så da var vel Thomas et bedre navn, skriver MICAmor.

Også *Rebella*s mann kallet opp sin seks år yngre lillebror Thomas opp etter sin store helt Thomas-Toget.

Leelu forteller dette:
– Jeg kjenner en som hadde to eldre brødre, og de fikk velge ett navn hver på den nye lillebroren. Så han fikk fornavn valgt av den eldste og mellomnavn av den mellomste. Og ja, begge de eldre brødrene valgte navnet til daværende bestevenn. Men det var fine normale bibelske navn, skal det legges til, skriver hun.

Les mer: Ga datteren nytt navn etter tre år

Les mer: Babyens utvikling

Les mer: Familieliv


Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSkal vi ha en til …?
Neste artikkelLær å bære!
DEL