NavnTre og en halv måned gammel - og navnløs

Tre og en halv måned gammel – og navnløs

Lillebror er en blid gutt - men foreløpig uten navn. Foto: privat
Av Janet Molde Hollund 5131 Sist oppdatert 17.09.13

Lillebror ble født 1. juni, men har ennå ikke fått navn. – Det bunner nok i at vi er veldig sta, begge to, sier mamma Silje Kjeldstad.

Det heter at kjært barn har mange navn. Silje Kjeldstad fra Ski har funnet navnet hun mener sønnen skal ha, men det har også mannen hennes. Og det er ikke det samme. Dermed går den lille babyen fremdeles under navnet Lillebror.

– Mannen min mener at han må bli kjent med gutten før han kan gi ham et navn. Jeg tenker at det er vanskelig å bli kjent med en så liten baby på en måte som gjør at vi vet om navnet passer. Barnet jobber seg inn i navnet det får, ikke omvendt, mener hun.

Les mer:  Han skal hete vafforno?
                Ga datteren nytt navn etter tre år

Silje har hengt seg helt opp i et navn som hun fant lenge før fødselen.
– Jeg har veldig lyst til at han skal hete Ailo, men jeg bruker det ikke høyt. Inni meg er han Ailo, innrømmer hun.

Storebror Ask (4) fikk navnet sitt da han var fire måneder gammel.Ble ikke enige med storebror heller
Navnet fant hun på en navneside da hun søkte etter noe som kunne passe sammen med navnet til storebror på fire år – Ask.
– Det verste er at det var slik med Ask også. Fire måneder gammel var han før han fikk navnet sitt. Fram til da het han bare Lillegutt, smiler Silje.

Heller ikke den gang klarte Silje og mannen å bli enige. Litt flau forteller Silje at hun til slutt ble så lei at hun opprettet en gruppe på Facebook «For de som vil at Lillegutt skal hete Ask».
– Mer enn hundre personer meldte seg inn - inkludert svigermor. Til slutt ga han etter. Men jeg har sagt at han skal slippe det denne gangen, ler hun.

Mamma Silje med Lillebror.– Folk synes vi er håpløse
Innerst inne synes Silje det er litt frustrerende. Hun føler ikke at hun blir helt kjent med babyen og hans identitet før et navn er på plass. Og reaksjonene uteblir heller ikke.
– Alle lurer jo på hva Lillebror skal hete. På helsestasjonen er han bare «han som ikke har fått navn ennå». Familie, venner og kolleger synes vi er helt håpløse. Og vi er jo det. Ingen av oss klarer å fire på kravene, og vil ikke gi etter for den andre, innrømmer Silje.

Så i stedet for å spørre om Lillebror har fått navn, slår folk nå heller fast at «han har vel ikke fått navn ennå».

Les mer:Navnetips til deg som vil være i forkant
Liam var ikke en Liam likevel

Mannen liker et annet
Silje mener hun og mannen egentlig er enige om at Ailo er et fint navn. Det oppfyller kravene de hadde satt om at det skulle være kort, litt spesielt – og det passer til Ask. Men de siste ukene har mannen også blitt veldig glad i navnet Morgan.
– Det er et fint navn, men ganske vanlig for meg. Mannen min har en båt som heter Morgan, og det er en sang med dette navnet. Jeg har hatt flere lærere som heter Morgan, og jeg kjenner flere som heter det. Jeg vet ikke om noen som heter Ailo, bortsett fra Ailo Gaup. Men han kjenner jeg ikke, sier Silje.

– Silje fikk viljen sin sist, så det burde være min tur nå. På en annen side er det jo greit å beholde husfreden også, flirer pappa Klaus Sørensen.

– Hva med å la storebror Ask bestemme?
– Vi har vært innom tanken. Men han har dilla på navnet Kaian. Ikke vet jeg om det er slik det skrives, og jeg aner ikke hvor han har det fra, ler Silje.

– Er det daglige diskusjoner om navnet i heimen?
– Nei, ikke hver dag. Men vi diskuterer nok tre-fire ganger i uka, innrømmer hun.

Håper å rekke navnefest
Paret døper ikke barna, men har navnefest. I oktober vet hun at det er navnefestarrangement, og Silje håper de blir enige innen påmeldingsfristen.
– Uansett hvilket navn han får, blir han nok hetende Lillebror en stund framover. Det var slik med Lillegutt også. Det tok litt tid å bli vant til at han het Ask. Men det hadde vært veldig ålreit å få et navn, så vi vet at han heter noe, sier Silje.

Én ting skal i alle fall Ask og Lillebror vite, og det er at de får navn som er vel gjennomtenkt.
– Om det ikke er så moro mens det står på, er det jo veldig gode historier å fortelle når guttene vokser opp, ler Silje.

Les mer: Slik velger du riktig navn
                Venter du en Pippi eller Bob?
                Navnetrøbbel for nydøpte Bjøran


Fra fødselsmelding til navnevalg - trinn for trinn

1.Sykehuset sender melding om fødsel til Skatteetaten
2.Ikke gift? Far må erkjenne farskapet 
3. Skatteetaten gir barnet et fødselsnummer
4. Mor melder inn barnets navn
5. Skatteetaten sender fødselsattest

Etter at barnets navn er registrert, sender Skatteetaten en fødselattest i posten til foreldrene.Barnet blir registrert bosatt på samme adresse som mor.Fra 2012 har det også vært mulig å sende inn navnet elektronisk via Altinn. Her ser du hvordan du går fram.

 Seks måneder på å finne navn
Når barnet er født og får tildelt personnummer, får foreldre tilsendt forespørsel om navnevalg. I denne forespørselen fremgår det at barnet automatisk får mors etternavn om navn ikke meldes innen barnet er seks måneder gammelt.

– Når barnet er noen måneder gammelt, og hvis vi ennå ikke har mottatt navnemelding, så purrer vi etter denne. Fører ikke purringen frem så varsler vi igjen om plikten til å melde navn, og varsler samtidig om mulig anmeldelse, sier underdirektør Marianne Myklebust i Skatt Midt-Norge.

Om navn ikke er meldt innen barnet er seks måneder gammelt, blir det stående registrert uten fornavn, men med mors etternavn.


Uenighet og skjemavegring
Det er ikke veldig mange som ikke gir barna navn innen seks måneder. Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen tror uenighet mellom foreldrene, men først og fremst skjemavegring er hovedgrunnene til at skjema for navnevalg ikke blir returnert innen fristen.
– Under den forrige navneloven (før 2003) var det noen tilfeller der det tok lang tid fordi Folkeregisteret ikke godtok veldig spesielle navn. Det har jeg ikke sett noe av under den nåværende loven, sier Utne.

Derimot har han hørt om stor uenighet om navn mellom mor og far som ikke bor sammen.
– Jeg har hatt kontakt med foreldre hvor mor og far ikke bor sammen og bruker forskjellige navn på barnet. De bruker hvert sitt navn på barnet når det er hos dem, forteller Utne.

Oppdatering 19. september kl. 13: Silje melder på Facebook at babyen har fått navn. Det ble Ailo, og begge er enige.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: