NavnHan skal hete vafforno?

Han skal hete vafforno?

Det er bare to Jots'er i Norge. Her er én av dem. Foto: Privat
Av Karianne Munch-Ellingsen 7092 Sist oppdatert 07.08.13

Da Ina skulle velge navn til sønnen, ville hun ha et sjeldent navn. Det var ikke alle like positive til.

– Jeg har alltid likt litt sjeldne navn, så derfor slet jeg litt med å finne et jeg ville sønnen vår skulle hete. Det er jo tydeligvis blitt trendy å velge sjeldne navn. Det medfører at mange tror de er originale, og går rett i motefella, sier Ina Helgesdatter Aslaksen. Sammen med samboeren Bernt Aanonsen fikk hun en sønn 27. juni 2013.

Les mer: Disse navnene mest populære i 2013
Velger navn for å få status

Hun tenkte både på Villum, Vitus og Ville, men ble veldig glad det øyeblikket hun oppdaget navnet Jots - for det føler hun seg ganske sikker på at ikke så mange kjenner til.

Pappa Bernt var med på det sjeldne navnet, men han satte han foten ned da Ina foreslo å kalle sønnen Jots Vilfred. Ina forteller til Babyverden at hun likevel ikke har gitt opp å få gjennomslag for det andre navnet.

Mamma Ina og Jots. Foto: privatNavnet Jots fant Ina ved et bilde i en bok utgitt av Hisøy historielag.

– På dette bildet var det en søt gutt, som het Jots Jacobsen. Jeg har senere funnet ut at dette nok var en skrivefeil, og at gutten het Jotz. Jeg har googlet meg frem til at det finnes en gutt født i 1983, som har det samme navnet... kanskje et barnebarn? Jeg synes uansett at navnet blir finest stavet med "s", så derfor valgte jeg Jots, sier hun.

Norense, Vanilla, Leane, Gahr og Yme
Navneforsker Ivar Utne har aldri hørt navnet Jots, og kan heller ikke finne ut hvor det kommer fra. Men han synes det er fint når folk henter fram gamle, originale navn.

– Jots og Jotz er kanskje en omsnudd form av Just, av det latinske Justus. Eller det kan ha blitt laget av det nederlandske kvinnenavnet Jotta, som igjen kommer av Henriette. Men helst regner jeg med det kan være et påfunn vi ikke lett finner grunnen til, forklarer Utne, som undersøkte Juts, Jutz, Jots og Jotz i navnebøker fra flere land uten hell.

Av andre sjeldne navn som er i bruk i Norge nevner Utne jentenavnene Norense, Vanilla, Leane og guttenavnene Gahr og Yme.

Utne forteller at folk velger navn som er sjeldne for å skille seg ut, eller for å kalle opp barnet etter en slektning eller en person de liker.

Kjendisbarnas sjeldne navn

Utenlandske kjendiser er kjent for være svært så oppfinnsomme barnenavn. Her er en liste, kanskje til inspirasjon?

Ace Knute (uttalt Ka-nute) (Jessica Simpson)
North (Kanye West og Kim Kardashian)
Tennessee James (Reese Witherspoon)
Rainbow Aurora (Hollie Madison)
Blue Ivy (Beyonce og Jay Z)
Bronx Mowgli (Ashlee Simpson)
Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence (Uma Thurman)
Buddy Bear Maurice, Poppy Honey Rosie, Daisy Boo Pamela og Petal Blossom Rainbow Son (Jamie Oliver)
Moxie CrimeFighter (Penn Jillette og Emily Zolten)
Bear Blu (Alicia Silverstone and Christopher Jarecki)
Pilot Inspektor (Jason Lee and Beth Riesgraf)
Jermajesty (Jermaine Jackson)
Peaches Honeyblossom, Little Pixie and Fifi Trixibelle (Bob Geldof)


Kjært barn har mange navn?

Kjendiser velger ofte mange navn på barna, i tillegg til navn den vanlige mannen i gata kanskje ikke ville valgt. For eksempel heter artisten Morten Abel sin datter Ella Dorthea Joppeline Navaho Snowflake Abel Sandnes Knutsen. Kunstnerparet Marianne Aulie og Aune Sand har også fått en del oppmerksomhet for navnet til datteren Aella Malove Bluebell Marie Ingeborg Hjørdis Sand Aulie.

Jots? Ååjaa...
Det er bare noen ganske få som helt tydelig har vært begeistret for navnet Jots. Inas mor likte det umiddelbart, mens farmoren til Jots var ikke overbegeistret.

– I begynnelsen likte hun ikke navnet så godt, men som den gode bestemoren hun er, har hun ikke lagt seg opp i navnevalget. Jeg tror hun allerede begynner å like det, og som hun sier; de fleste navn blir man vant til, og plutselig kunne ikke barnet hatt noe annet navn, sier Ina.
Når Ina sier hva sønnen heter reagerer de fleste med "Hva sa du?" - etterfulgt av et litt avmålt "Åja"...

– Jeg tolker det dit hen, at folk flest ikke helt liker det. Men jeg tror også at mange rundt meg er veldig konvensjonelle hva navnevalg angår, sier den nybakte moren.

Les mer: De brukte mitt favorittnavn!
Kjært barn har mange kosenavn
Hva skal søsknene hete?

Sander med X
En annen måte mange skiller seg ut på, er hvordan de velger å skrive navnet til barna. Mens noen er opptatt av navnet ikke må staves hver gang noen skal skrive det, som Jens, Julie, Kari og Pål, er det noen som velger annerledes, som Xander, Zofia eller Miah. Utne tror det er for å skille ut et vanlig navn.

Sjeldne navn til inspirasjon

Hvis du vil være helt sikker på at ingen andre heter det samme som lillegull; her er Statistisk sentralbyrå sin liste over navn som er uvanlige for oss i dag,  fra folketellingen i 1801:

Kvinner:                     Menn:
Aldri                          Addias
Billa                           Apollonius
Blancheflor                Baruch
Blondine                    Bellest
Brunetta                    Blostrup
Boggey                     Bønne
Diis                           Corfits
Ebrikka                     Eggert
Ermegaard                Emmich
Flora                         Fordel
Gaula                        Gaaslev
Grevenpop                Giødde
Grissilde                    Gjest
Jensenette                  Honoratus
Mjella                        Korsmus
Ououg                       Lødden
Perline                       Lyth
Ragla                         Malthe
Rosine                       Nub
Tabitha                      Offer
Tekkla                       Palme
Vengel                       Qvive
Øyan                         Sejer
Sigismund
Silur
Solan
Theis
Thorn
Tille
Uff
Wexel
Wittus
Øyuf

– På den måten er det lett å skille navnet fra andre, samtidig som det er et kjent og moteriktig navn når de sier det. De kan velge litt mer vanlige skrivemåter som Ingri og Eric, og de mer spesielle. Noen velger navn som virker mer utenlandske, som Miah, Zofia og Xander, mens noen velger å skrive navnet mer som det uttales, som Tårjus. De uvante utenlandske skrivemåtene er det nok oftest innvandrere som gir barna sine, sier Utne.

Av gamle, uvanlige navn nevner Utne jentenavnene Rosemunde, Kanutta og Canuta, og guttenavnene Dankert, Terjer og Olavus.

Stadig nye stavemåter
Språkforskeren mener at det er vanlig med variasjon i stavemåter, og neppe noe man kan unngå.

– Mange stavemåter er folk vant med, og de vil venne seg til at nye stavemåter kommer hele tida. Det blir naturlig nok færre spørsmål og feilskrivinger for vanlige skrivemåter enn for uvanlige, men vi lever i ei tid med mange uvante navn og mange uvante skrivemåter. Det kan også være praktisk å skille seg ut, sier han.

Han forteller at folk stadig tar i bruk nye stavemåter, eller nye stavemåter kommer fra utlandet, slik som Leah, Sarah og Eric. Og vi finner skrivemåter i gamle slektsbøker, som Maans/Måns, Maarten/Mårten og Zander. Mange navn har flere vanlige skrivemåter. Det fører også til feilskriving og spørsmål, slik som for Leah og Lea, Karoline og Caroline, Lukas og Lucas, Markus og Marcus; og det er vanligst med h-er i Thea, Leah og Theodor.

Jots-shots
Ina tror at det er en fordel å ha et sjeldent navn, og er selv glad for å ha et navn ikke «alle andre» har. Hun mener at Jots verken er snobbete eller harry, og at det tilhører verken østkant eller vestkant.

– Man vet selvsagt aldri hva barnet selv kommer til å mene om sitt eget navn. Jots er såpass sjelden, og han kan risikere å få mange: "Hva sa du?"- spørsmål, når han sier navnet sitt, men det tror jeg ikke er noe problem. Jeg har gått i klasse hvor det er minst to Thomas'er, Ole'er og Kristian'er - i tillegg til dem som har dobbeltnavn med de samme kombinasjonene. Da blir det fort til at barna får kallenavn - noen hyggeligere enn andre, sier Ina.

– Det kanskje være belastende som tenåring å ha et navn som rimer på "shots", men jeg har da overlevd et navn som rimer på "vagina", sier Ina.

Nydelige Jots. Foto: privat

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: