NavnHar du valgt et trendnavn?

Har du valgt et trendnavn?

Hvem er du, lille venn? Å finne navn er en artig, men noen ganger utfordrende oppgave. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 3056 Sist oppdatert 24.09.14

Tenkte du at du unngikk et populært navn da du kalte barnet ditt for Sigurd, Ludvig, Alfred, Agnes, Tiril eller Ellinor? Snarere tvert imot. Alle er navn som er på full fart oppover listene.

Navnetrendene svinger, og mens noen skyter fart mot toppen, daler andre i full fart ned på listene. Vil du unngå at ”alle andre” heter det samme som ditt barn, er det nok lurere å velge et navn på vei ned, enn et på vei opp. Navnet kan føles både sjeldent og spennende, men så oppdager du at naboen utrolig nok har valgt nøyaktig det samme navnet til sin lille nyfødte. Mange liker å tro at de er mer oppfinnsomme enn de faktisk er.

Les også: Navnetoppen 2014

Jentenavnene med størst vekst på ett år
Noen navn er populære, og skyter likevel fart – slik Nora, Emilie og Anna gjorde fra 2013 til 2014. Alle tre var på topp ti for 2014, og økte godt på. De andre sju jentenavnene som vokste mest i popularitet var Tiril, Mie, Elise, Jenny, Eline, Frida og Agnes. Noen av dem er langt nede på topplistene, men har klatret mange plasser fra 2013 til 2014. Vil du gi barnet ditt et trendnavn, er disse ti gode tips. For deg som vil unngå et ”poppis” navn, så bør de kanskje velges vekk?

Les også: Topp 50 jentenavn

Jentenavnene som sakte men sikkert vinner terreng
Noen navn er som døgnfluer å regne når det kommer til vekst. De spretter opp, og daler fort ned igjen. Andre sniker seg gradvis oppover navnelistene – nesten uten å merkes. Jentenavnene med størst fremgang på fem år (fra 2008 til 2014) er  Olivia, Ella, Mie, Lilly, Tiril, Agnes, Ellinor, Sophia, Jenny og Saga.


Les også: Hvor mange deler egentlig de mest populære navnene?


Jentenavnene på vei nedover på listene
Et godt tips er kanskje å velge navn som ikke er på vei opp på navnetoppen, men heller på vei ned. Da er risikoen mindre for at det blir veldig mange med samme navn som det du har valgt. Jentenavnene med størst tilbakegang fra 2013 til 2014 var Victoria, Karoline, Julia, Tuva, Sara, Amanda, Josefine, Maria, Alexandra og Alma. I et femårsperspektiv er det Emma, Martine, Maria, Malin, Ida, Andrea, Linnea, Silje, Thea og Hannah som har gått mest tilbake.


Les også: 20 gale reaksjoner på navnevalget


Guttenavn på vei opp og fram
Emil er det guttenavnet som skjøt mest fart oppover listene fra 2013 til 2014. Andre navn med sterk vekst var Markus, Aksel, Henrik, Leon, Magnus, Noah, Sigurd, Sander og Herman. Noen av navnene har vært høyt oppe på listene nylig, eller vært i toppsjiktet lenge. Andre vinner nytt terreng år for år.


Les også: Topp 50 guttenavn


Guttenavnene med størst vekst i løpet av fem år
I løpet av fem år mer enn doblet Matheo sin popularitet ­– fra 101 i 2009 til 254 i 2014. En del av de største klatrerne var ganske lite brukt i 2009, men i løpet av fem år har de blitt ganske vanlige. Bak Matheo finner vi Liam, Olav, Aksel, Ludvig, Alfred, Emrik, Ulrik, Olai og Odin.


Les også: Sjekk navnetoppen der du bor!


Guttenavnene på vei nedover på listene
De siste fem årene har ikke vært så gode for Alexander, Marius og Sebastian. Alle faller på listene – både fra 2013 til 2014 og i et femårsperspektiv. Navnene med størst tilbakegang fra 2013 til 2014 var Alexander, Filip, Oliver, Daniel, Marius, Philip, Sebastian, Erik, Ole og Mikael. I et femårsperspektiv er det Andreas, Daniel, Alexander, Adrian, Sebastian, Marius, Kristoffer, Jonas, Sondre og Simen som har gått mest tilbake.


Les også: De eldste og yngste navnene


Kilde: Jørgen Ouren, Statistisk sentralbyrå


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: