GravidVar godt over halvveis da de oppdaget de var gravide

Var godt over halvveis da de oppdaget de var gravide

Oj, du er ikke bare litt gravid! Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 10460 Sist oppdatert 15.04.15

Tina Borger var 26+4 uker på vei da hun fant ut at hun var gravid. Veronica Kristiansen var 23+3. – Jeg kan ikke svare på hvordan det er mulig, men jeg hadde ingen symptomer, sier Veronica.

Tina Borger var 16 år og hadde hatt månedlige blødninger som vanlig da hun fikk en litt rar menstruasjon. Hun tok en graviditetstest som viste at hun var gravid, med ukeindikasjon 2-3. Etter et besøk hos helsesøster på skolen, bar det videre til sykehuset i Elverum for en ultralyd. Helsesøster mistenkte nemlig at Tina var lenger på vei enn det graviditetstesten viste.

På ultralydundersøkelsen var skjermen vendt fra Tina, for hun var ikke sikker på hva hun ville gjøre.

– Legen snudde skjermen mot meg, og sa at jeg skulle bli mamma om cirka tre måneder, sier Tina.

Hun forteller at hun knakk fullstendig sammen, og tenkte at livet hennes lå i grus.

– Jeg tenkte at dette klarer jeg ikke. Men helsesøsteren beroliget meg, sier Tina.

Hadde ingen symptomer
Tina hadde hatt blødninger som vanlig fram til dette tidspunktet, og hadde bare lagt på seg 2,5 kilo. Hun hadde ikke noen babykul på magen, og heller ingen av de vanlige svangerskapsplagene.

– I ettertid kom jeg på at jeg hadde begynt å spise mer frukt etter at jeg ble gravid. Og at det jeg trodde var luft i magen nok var babyens spark, sier Tina.

Hun var ikke sammen med barnefaren, men han var en av de første som fikk vite om graviditeten. Foreldrene til Tina ble glade. Reaksjonene på skolen var delte – noen ble glade, andre sinte og syntes det var tåpelig at hun skulle bli mamma.

Bare sånt som skjer
Tina har ingen god forklaring på hvordan hun kunne være gravid så lenge uten å vite det, annet enn at kroppen tilsynelatende ikke sa ifra.  Helsepersonell har sagt at sånt kan skje. Hun anbefaler ikke andre å finne det ut så seint.

– Det ble litt travelt. Jeg rakk å bli ferdig med første klasse på videregående, og flyttet ut før jeg fødte. Jeg tenkte egentlig ikke så mye over hvordan jeg måtte omstille meg – det skjedde bare, sier hun.

Veldig gravid mot slutten
De drøye tre månedene Tina visste at hun var gravid, merket hun det godt.

– Jeg følte meg veldig gravid mot slutten. Jeg fikk kvalme, høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning, forteller hun.

Tina og Isak Leander. Foto: privatØnsker flere barn
Isak Leander ble født til termin, og fødselen var kjapt unnagjort. Mammarollen har vært bedre enn Tina hadde forventet.

– Det har gått fint! Jeg stortrives som mamma, sier hun.

Etter ett år hjemme i permisjon, tar Tina nå første klasse på videregående igjen – på en ny linje.

– Mange i klassen min synes det er spesielt at jeg er så ung og har et så stort ansvar, sier hun.

Drømmen er å få flere barn, men først skal hun bli ferdig med utdannelsen.

– Neste gang jeg blir gravid håper jeg at jeg finner det ut tidligere, sier Tina.

– Oj, ja du er gravid – veldig gravid
Veronica Kristiansen hadde alltid hatt ganske uregelmessig menstruasjon, og tenkte ikke noe over at den ble borte over lengre tid. Men til slutt tok hun en graviditetstest – litt spontant.


Hun informerte sine nærmeste om at hun var gravid, og tok kontakt med lege. Fordi hun ikke visste hvor langt hun var kommet, ble hun henvist til tidlig ultralyd.


Mot slutten av svangerskapet var det liten tvil om at det var en baby i magen hennes. Foto: privat– Legen prøvde først innvendig ultralyd, men utbrøt ”Oj, ja, du er gravid, men du er veldig gravid. Jeg tror vi må prøve utvendig ultralyd i stedet”. Både han og jeg ble overrasket. Jeg var 23+3 uker gravid! Det var et ganske stort sjokk. Jeg var ikke klar til å bli mamma, forteller Veronica.


Hadde ikke merket noen ting
I over et halvt svangerskap hadde Veronica vært gravid, uten å vite det. Hun hadde hatt det hun trodde var omgangssyke én dag, og litt halsbrann, men tolket det ikke som svangerskapssymptomer.


– Alle i familien fikk sjokk. Og jeg kan ikke svare på hvordan det er mulig å være gravid så lenge uten å vite det, men jeg hadde ingen symptomer. Én uke etter at jeg fant ut at jeg var gravid, kjente jeg at babyen sparket, sier hun.


Hun hadde ikke lagt på seg, og hadde levd som de fleste andre 21 år gamle studenter.


– Jeg ble bekymret, for jeg hadde jo både festet og røkt i svangerskapet, og det skal man jo ikke gjøre, sier Veronica.


Hun rakk å ta eksamen før Lucas ble født.


Veronica og 3 1/2 år gamle Lucas. Foto: privatLucas er en frisk og aktiv gutt
Åtte dager etter termin kom Lucas til verden. Fødselen gikk fint.


– Det var veldig skremmende å bli mamma så plutselig. Det hadde vært greit å visst det litt tidligere. Det tok et par uker før jeg begynte å komme inn i morsrollen, og skjønte at han var min. Jeg var alene om omsorgen, og det var mye å venne seg til, forteller Veronica.


Til sommeren blir Lucas fire år. Han er en aktiv barnehagegutt, og helt frisk. Lucas har også fått en lillebror – Marcus som fyller to år i mai.


Bedre å finne det ut tidlig
Da Veronica ble gravid igjen, skjønte hun det med én gang.


– Jeg var bare 3-4 uker gravid da, men svangerskapet var helt annerledes med mer symptomer. Jeg kjente også spark tidligere, men det var kanskje fordi man kjenner mer etter når man vet man er gravid? spør Veronica.


Mange synes et svangerskap er uendelig langt, og at å ”gå glipp av” første del av svangerskapet kan virke forlokkende. Men Veronica anbefaler det ikke.


Lucas og lillebror Marcus. Foto: privat– Det beste er å finne det ut tidlig. Da får man tid til å la det synke inn, og omstille seg. Men hvis kroppen ikke gir noen signaler, får man plutselig en stor overraskelse. Det er ikke så gøy å tenke at du er over halvveis i svangerskapet, og var på fest og drakk og røkte forrige helg, sier hun.


Veronica synes også det er rart at det er mulig.


– Ja, det er ganske snålt at noen kan gå gravid kjempelenge før de oppdager det, sier hun.


Les også:


Jeg ble mobbet fordi jeg var gravid


Legen trodde ikke jeg var gravid!


Susan blødde hver fjerde uke i graviditeten


Ikke vanlig, men det forekommer
Kirsten Jørgensen, leder for Jordmorforeningen, har inntrykk av at de fleste kvinner finner ut at de er gravid ganske tidlig.


– Det er ikke vanlig at kvinner går over halve svangerskapet før de oppdager at de er gravide, men det skjer, sier hun.


Når Babyverden forteller at vi har hørt om mange som oppdaget svangerskapet sent, er Jørgensen overrasket.


– Ja, det er overraskende. I min karriere har jeg møtt noen, men ikke mange kvinner som har opplevd dette. Jeg trodde det var vanligere før, sier hun.


Hun uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke om Tina og Veronicas historier.


Oftest de yngste og eldste som oppdager det sent
Etter Jørgensens erfaring er det oftere unge kvinner og kvinner som tror de er kommet i overgangsalderen som oppdager svangerskapet sent.


– Kanskje er det ting i livene deres som gjør det vanskelig å skjønne at de er gravide, eller at de ikke ønsker å innse det, sier Jørgensen.


Mulig å ikke merke symptomer
Alle kvinner er forskjellige, alle svangerskap er forskjellige, og alle fødsler er forskjellige.


– Noen merker nesten ikke at de er gravide, også om de vet at de er det. Enkelte kan ha blødninger på samme tidspunkt som forventet mens flere måneder inn i svangerskapet. Og da kan man jo tro at man ikke er gravid, sier Jørgensen.


Fram til halvgått svangerskap kan også gravidkulen være godt gjemt – særlig om man er overvektig.


Vil kjenne spark etter hvert
Førstegangsgravide kjenner ofte ikke spark før etter rundt halvgått svangerskap. Og det er lettere å kjenne igjen spark om man har ventet på å kjenne dem.


– Det er ikke uvanlig å tro at tidlige spark bare er luftsmerter i første svangerskap, men etter hvert blir jo sparkene tydeligere, sier Jørgensen.


Viktig med tett oppfølging resten av svangerskapet
Hun understreker at det beste er å oppdage svangerskapet tidlig, slik at man kan leve sunt og riktig, og ha god tid til å forberede seg til foreldrerollen.


– Det er jo et sjokk å oppdage svangerskapet så sent. Mange opplever nok at de ikke får forberedt seg nok, sier Jørgensen.


Hun forteller at det er vanlig med tett oppfølging, både i den kommunale helsetjenesten og med sykehuset hvor kvinnen skal føde. Noen ganger kobles også barneverntjenesten inn for å følge opp kvinnen og den nye familien.


– Det er viktig at hun får hjelp til å planlegge både fødsel og framtiden som mamma, sier Jørgensen.


Ikke gi mer dårlig samvittighet!
Gravide skal ikke drikke alkohol eller røyke, og de skal leve sunt og unngå visse matvarer. Men hva når man ikke vet at man er gravid?


– Jeg tror ikke kvinner bevisst vil skade barnet sitt. Hadde de ant at de var gravide, ville de unngått for eksempel alkohol. Så jeg tror det er viktig å ikke gi dem enda dårligere samvittighet for ting de ikke kan gjøre noe med nå likevel, sier Jørgensen.


Hun sier at selv om det er nulltoleranse for alkoholbruk i svangerskapet, og det er viktig å leve sunt, så tåler fostre ofte mer enn man tror.


– Det nytter uansett lite – gjort er gjort. I møte med kvinnen ville jeg heller prøvd å dempe den dårlige samvittigheten, og fokusert på hva hun kan gjøre nå og framover, avslutter Jørgensen.


Les også:


Oppdaget at hun var gravid 17 dager før hun fødte


Ønsket oss ikke flere barn


Noen finner ikke ut at de er gravide før de er i fødsel

Hvert år opplever minst én kvinne i Norge å ikke skjønne at hun er gravid før fødselen nærmer seg, eller faktisk allerede er i gang. 


– Det handler nok mye om fortrengning. De fleste som havner i den situasjonen har ikke tenkt tanken at de kan bli gravide, så da tolker de heller ikke tegnene dit hen. De fleste tolker dem heller som sykdomstegn og kommer gjerne til legen fordi de tror de feiler noe, sa overlege Tore Henriksen ved fødeseksjonen på Rikshospitalet til Babyverden ved en tidligere anledning.


Han sa at dette stort sett skjer med tenåringer eller kvinner som tror de er for gamle til å bli gravide. 


Henriksen sa også at de fleste svangerskapssymptomene kan få andre forklaringer hvis ikke muligheten for graviditet ikke holdes åpen. 


– Gravide kjenner ofte de tidlige sparkene igjen fordi de har ventet på  dem. Vet du ikke at du er gravid, er det lett å avfeie dem som luft i magen eller bevegelser i tarmene. Og det kan gå mange uker før man skjønner at det er spark – om man skjønner det i det hele tatt, forklarte Henriksen.


Han mente at så mange som en av fem kan oppleve blødninger i begynnelsen av svangerskapet. Vet man ikke at man er gravid, og heller ikke mistenker det, kan blødningene feiltolkes som menstruasjonsblødninger. 


– Men er man det minste i tvil, så sjekk. Det er enkelt å ta en graviditetstest, rådet Henriksen.


Les hele artikkelen her: Agathe ante ikke hun var gravid før hun fødte


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: