Marthe (22) er gravid og 100 prosent sykemeldt. Likevel forventer samboeren at hun skal klare alt husarbeidet.  – Ellers har vi det kjempefint i forholdet, sier Marthe.

Sist oppdatert: 22. mars 2012

Marthe er samboer med mannen hun har vært sammen med i fem år. Nå er hun 30 uker på vei med det første barnet deres og sliter tungt med bekkenet. Stort sett har hun vært sykemeldt 100 prosent helt siden uke 6. Først på grunn av sterk kvalme, deretter for store bekkenplager.

Les mer: Hva er bekkenløsning?

– Bare jeg går på en handletur, blir jeg liggende resten av kvelden. Det viser seg at jeg har både bekkenløsning og bekkenlåsning. Jeg har store smerter og kjenner at jeg tåler lite.

Likevel føler Marthe at samboeren forventer at hun skal klare alt husarbeidet likevel.

– Han mener at jeg skal klare alt husarbeidet siden jeg likevel bare «går hjemme».  Noen dager har jeg presset meg til å gjøre alt, men da blir jeg liggende resten av kvelden, forteller hun.

– Vi kranglet om det i går
Men nå føler Marthe at det er nok. Hun tok det derfor opp med samboeren.

– Det er så fortvilende at han forventer at jeg skal klare mer enn jeg gjør, og i går ble det en liten krangel om dette. Jeg strekker ikke til! Han er nok litt gammeldags – jeg har alltid vært den som har tatt husarbeidet. Men nå er det nok, kjenner jeg.

Les mer: Menn må ta ansvar for parforholdet!

Krangelen bar frukter. De fant ut at de nå skal leie inn en venn som ikke er i arbeid til å hjelpe dem med å ta noe av husarbeidet.

– Jeg håper det kan fungere. Jeg har i hvert fall ikke lyst il å bli sengeliggende fram til babyen kommer, sier Marthe.

– Hva om dere ikke hadde hatt råd til å leie inn hjelp?

– Da hadde jeg nok presset meg selv litt lenger, og kanskje fått hjelp til det aller tyngste fra han.

– Han har ikke forstått hvor ille det er
Legen og kiropraktoren har fortalt henne at bekkenplagene ikke kommer til å gå over, men at hun kan holde dem i sjakk om hun tar sine forholdsregler.

– Jeg tror det gikk opp et lys for ham i går. Samtidig er det vanskelig for han som aldri har vondt noe sted å forstå hvordan jeg har det. Det er vanskelig å forklare smerter for en som ikke kjenner det på kroppen selv.

Marthe sier at de ellers har et veldig godt forhold.

– Vi har det kjempefint sammen! Og sett utenifra har vi nok det mange vil si er et perfekt forhold. På mange måter har vi det også – bortsett fra dette med husarbeidet.

Les mer: Krangling og kritikk – slik unngår dere å såre hverandre

Funn fra Tidsbruksundersøkelsen 2010

– Vi bruker 3,5 timer på husarbeid

– I perioden 1971-2010 brukte kvinner to timer mer på husarbeid enn i dag. Menn bruker 45 min mer.

– Husarbeid, slik som matlaging, oppvask og rengjøring, er halvert mellom 1971 og 2010 blant dem som utfører slikt arbeid per dag. Husarbeidet har gått kraftig ned blant både yrkesaktive og ikke-yrkesaktive kvinner. Likevel er det kvinner som gjør mest av nesten alle typer husarbeid. Også blant barna er det i større grad jenter enn gutter som utfører husarbeid.

– Totalt sett har tiden vi bruker til husholdsarbeid sunket betydelig de siste 40 åra. Andelen som tar del i husholdsarbeidet, har økt blant menn i alle aldre. Det er likevel kvinner som fremdeles utfører mest husholdsarbeid.

– Flere menn rengjør boligen i 2010 enn tidligere. Det samme gjelder oppvask og rydding av bord. Også her har det vært en betydelig nedgang blant kvinner. For både kvinner og menn brukes det mindre tid på oppvasken nå enn for 30 år siden.

Kilde: SSB

 Flere måter å fordele husarbeidet på
Vi spurte hvordan forumbrukerne fordeler arbeidet i huset. Her er noen av svarene:

– I og med at jeg kun jobber 50%, så er husarbeidet mitt ansvar.. Han er den

primære inntektskilden. Vi har tatt et bevisst valg om å gjøre det slik.
Om jeg ber om hjelp så trår han til.  Hadde jeg jobbet 100% hadde vi nok hatt vaskehjelp, for da ville vi brukt fritiden på familien, og ikke på husvask.

Les mer: Heller litt støv i krokene og en fornøyd partner

– Jeg tar det i ukedagene og han i helgene, men nå som vi er i 50/50 permisjon/jobb så deler vi på det. Han tror vi gjør like mye husarbeid men det gjør vi ikke altså, men han gjør nok 🙂

–  Jeg tar alt. I følge han er det hans rett som mann… Djeez..

 –  Permisjonen har faktisk medført en stor ubalanse.

– Jeg og mannen delte ganske likt tidligere da vi begge jobbet fulltid, og vi ikke hadde barn, men jeg kan jo ikke forvente det lenger siden jeg er hjemme i permisjon, mens han jobber mer enn 100%. Blir jo til at jeg gjør det meste…

Les mer: Svangerskapsplager

– Jeg bekymrer meg faktisk litt for om ting kommer til å gå tilbake til slik det var før etter at jeg er tilbake på jobb, men vi snakker om det og er enige om at vi begge ønsker at vi skal tilbake til en likedeling etter at permisjonen min er over, vi har til og med laget en plan om å sette opp ukeslister med hver person sine oppgaver den uken. Er bare redd for at «dårlige» vaner kan være vanskelige å bryte. 

– Vi går litt mot strømmen muligens, her gjør han 99% av husarbeidet. Han er snart uføretrygdet mens jeg jobber 100%. De dagene formen hans er okey gjør han alt, og det setter jeg stor pris på. 

– Det einaste han ber om få sleppe er middagslaging og vask av bad, ellers gjer han alt på lik linje med meg. Hadde ikkje orka å delt hus med nokon som hadde forventa applaus om dei hadde satt på ei maskin med kle eller støvsugd.  

– Jeg har en sløv mann som driter i husarbeidet.. men det har aldri plaget meg før jeg fikk bekkenløsning.. ville helst gjort det selv.. 

– Han gjør sin del, ja:) Er veldig flink til å spørre og tilby seg. Er kanskje ikke han som tar initiativet som oftest, men ser han jeg drar frem støvsugeren kommer han ofte og tar den fra meg og gir beskjed om å gå og sette meg:)
Ellers så gjøres det meste av husarbeidet (utenom vanlig rydding og styr) etter han er kommet hjem fra jobb, og da tar han seg av guttungen sånn at jeg kan gjøre ting 1000 ganger fortere enn om jeg måtte hatt han med meg overalt:)
 

Les mer: Gode råd mot kvalme

– Her så er det mannen i huset som tar seg av nesten alt husarbeidet utenom vask av bad og matlaging 🙂 Men når han er offshore så gjør jeg alt selv. 

– Vi deler på husarbeidet vårt. Akkurat nå går vi hjemme begge to, så vi gjør det meste sammen 🙂
Rydder og vasker sammen, vasker vinduer sammen, handler sammen 🙂
Bytter på å lage middag..
Ellers så tar jeg klesvask og han tar seg mest av oppvaskmaskinen, veldig greit!

– Her heter det ikke at han hjelper til. Ingen av oss er noe glad i å gjøre husarbeid, så vi er veldig likestilte, i den grad at begge gjør så lite som mulig. Derfor har vi annenhver gang å lage middag, annenhver gang å stå opp med vesla (dersom begge har fri), og vi vasker/støvsuger ca like ofte. Jeg tar bestandig badvask, støvtørk og enkelte andre ting, og han tar oftest oppvasken.

–  Her i huset er det nok jeg som er «mannen» og ser knapt rot og skitt for fem flate øre. Kan ikke forklare det, men jeg ser det bare ikke. Mens han har støv på hjernen og liker helst at alt ser prikkfritt ut til hver en tid.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?