GravidOppdaget hun var gravid 17 dager før hun fødte

Oppdaget hun var gravid 17 dager før hun fødte

Selv om Anne Belinda og Henrik ikke visste om vesle Stine-Caroline, ble de raskt en lykkelig liten familie. Alle foto: privat
Av Maren Eriksen 2390 Sist oppdatert 02.10.12

Legene trodde Anne Belinda var alvorlig syk og sendte henne til ultralyd på sykehuset. På skjermen dukket det opp en 33 uker gammelt foster. Til tross for at samboeren hennes hadde sterilisert seg!

Henrik hadde rukket å bli pappa da han steriliserte seg som 20-åring. Da han fire år senere møtte Anne Belinda Skallist Løvaas (22), pratet de om å få barn sammen etter hvert, men trodde det ville bli vanskelig. Men allerede etter noen måneder, merket hun at noe var annerledes.

– Jeg trente og spiste sunt, men likevel ble jeg tjukkere og tjukkere.

Anne Belinda mistet menstruasjonen, men trodde det hadde sammenheng med vektoppgangen. Likevel tok hun snart kontakt med lege.

– Legen trodde det var cyster eller kreft, forteller Anne Belinda.

Les også:

Trodde hun var alvorlig syk – var gravid

Ønsket oss ikke flere barn

Han tok farskapstest bak ryggen min

Svangerskap var det ingen som mistenkte – det var jo ikke mulig siden Henrik var steril. Da Anne Belinda kjente bevegelser i magen, tok hun og Henrik turen til legevakten.

– Jeg fikk beskjed om at cyster kunne bevege seg, sier hun.

Utenom vektoppgang, bevegelser og litt halsbrann hadde ikke Anne Belinda noen symptomer som kunne peke i retning av graviditet. Halsbrannen trodde hun skyldtes Ritalin som hun tok for ADHD.

Her er Anne Belinda en dag etter at hun fant ut hun var gravid. – Det var først da det begynte å se ut som en gravidmage, sier hun.

Sendt til ultralyd
Legen henviste til slutt Anne Belinda til ultralyd på sykehuset. Målet var å se på cystene og kanskje fjerne dem. Hun var forberedt på dårlige nyheter da hun la seg på undersøkelsesbenken.

– Hun som tok ultralyden sa plutselig ”Der er et lite hjerte, og du er gravid”. Det var et sjokk, sier Anne Belinda.

Hun fikk beskjed om at hun var ”godt på vei”, men det var først en uke senere at hun fikk vite terminen sin.

– Henrik bare gråt. Det ble mye følelser på en gang for oss begge to. Men jeg er glad han ikke mistenkte meg for utroskap. Jeg tror ikke det var i hans tanker engang, forteller hun.

Det første Anne Belinda gjorde, var å ringe lillesøsteren.

– Jeg sa bare ”Hei, jeg er gravid” og gråt. Men hun ble overlykkelig, sier hun.

Å fortelle nyheten til vordende besteforeldre og oldeforeldre var Anne Belinda mer usikker på. Ville de tro at de hadde holdt svangerskapet hemmelig med vilje? Heldigvis gikk det veldig bra.

Datoen var 8. mai 2012.

Les også: Agathe ante ikke hun var gravid før hun fødte (her forklarer også en lege hvordan det er mulig)

Ble innlagt to dager senere
Anne Belinda fikk ikke mye tid på seg til å venne seg til tanken på å bli mamma. Men var fort klar på én ting:


– Babyen var en fantastisk gave, sier hun.


Etter to dager hjemme, ble hun lagt inn på sykehus med svangerskapsforgiftning. Og der ble hun til babyen var født.


– Etter at de fortalte jeg var gravid, kjente jeg jo spark, men jeg merket lite til dem før det. Jeg tror ikke man legger så godt merke til det om man ikke vet hva man skal kjenne etter, sier Anne Belinda.


Mens hun lå på sykehuset fikk hun et par ganger daglig høre babyens hjertelyd, og hun rakk også et par ultralyder til før babyen ble født.


– Vi fikk veldig kort tid til å venne oss til tanken på å bli foreldre, men det gikk overraskende bra. Det kommer nok an på hvordan man tar det. Vi fikk mye støtte fra venner og familie, sier Anne Belinda.


Les også: Line ante ikke at hun var gravid - fødte fullbåren sønn


Rutineultralyd 16 uker for seint
Ettersom ingen kunne si sikkert hvor langt på vei Anne Belinda var, ble hun sendt til rutineultralydundersøkelse. Den de fleste har i uke 17-19 av svangerskapet.


– Det var jo litt seint, ler Anne Belinda.


Alt så fint ut med den lille, og legene mente at hun nå var 34 uker gravid. Selv tror Anne Belinda at hun var kommet litt lengre enn legene ville ha det til.


Hun hadde vært mye bekymret for om babyen hadde tatt skade av livsstilen hennes da hun ikke ante at hun var gravid. Blant annet hadde hun gått på medisiner som ikke skal brukes under svangerskap. Men legene mente hun ikke skulle tenke så mye på det nå. Ultralyden tydet ikke på at babyen i magen hadde tatt noen skade.


– Det er jo det som er farlig når en ikke vet en er gravid, sier hun.


Babyens kjønn fikk de ikke vite, ettersom babyen lå i en vinkel som gjorde det vanskelig å se.


Stine-Caroline kom til verden 25. mai
Flere uker før antatt termin begynte fødselen av seg selv. Da hadde legene diskutert muligheten for keisersnitt på grunn av svangerskapsforgiftningen. Men babyen i magen hadde egne planer.


– Det var rart. For jeg hadde ikke lært noe som helst om svangerskap eller fødsel, og plutselig startet det liksom. Det var litt sjokk. Men det fikk greit, forteller Anne Belinda.


Hun mener det var verre for samboeren som ikke hadde vært med på en fødsel før.


– Han var ikke så høy i hatten da, nei, sier hun.


Men Anne Belinda er langt fra avskrekket av fødselen.


– Det var egentlig ikke så ille. Jeg kunne godt gjort det en gang til, sier hun.


På forhånd hadde Anne Belinda trodd det ville være litt ekkelt å få en klissete og blodig baby opp på brystet, men opplevelsen gikk over all forventning. Og var så overveldende at hun har vansker med å beskrive følelsen.


– Det var en lykkefølelse. Jeg tror aldri jeg har følt meg så lykkelig før, sier hun.


Vesle Stine-Caroline var 2760 gram og 49 cm. I papirene står det at hun er født i uke 36, men ettersom hun ikke var prematur, tror Anne Belinda at hun var kommet nærmere termin enn det.


Les også:


Gravid mot mannens vilje


Har du fått riktig termin?


Ble ikke virkelig før etterpå
De drøye to ukene Anne Belinda var klar over at hun var gravid føltes surrealistiske. Og hun forteller at det først var da hun hadde Stine-Caroline i armene at det endelig gikk opp for henne at hun var deres, og hadde levd i magen hennes i måneder uten at hun hadde visst det.


– Jeg føler ikke at jeg har gått gravid. Og det kjenner jeg at jeg savner, sier hun.


Anne Belinda skryter av samboeren som stilte opp hele tiden. Han ble også sendt rundt omkring i ukene mens Anne var innlagt på sykehuset før fødselen. Det var mye utstyr som måtte på plass på kort tid. Men da Anne Belinda og Stine-Caroline var klare for å komme hjem fra sykehuset, var alt klart.


– Det er helt fantastisk å være mamma. Jeg angrer ikke, sier Anne Belinda.


De første dagene hjemme som familie forteller hun at var litt rare. Men snart gikk det mye bedre.


– Vi måtte jo spørre alle om alt, for vi visste jo ingenting. Vi hadde jo ikke fått forberedt oss, sier hun.


Les også om babyen måned for måned


”Jøss, har dere barn?”
Det var mange som var overrasket da Anne Belinda plutselig kom trillende på en barnevogn.


– Mange får litt sjokk og sier ”Jøss, har dere barn. Det hadde jeg ikke fått med meg”, forteller hun.


Anne Belinda kunne svart ”ikke vi heller”, men hun pleier å fortelle hele historien.


– Mange lurer på hvordan jeg ikke kunne skjønne det. Men med en steril samboer tenker man jo ikke at det er mulig, sier hun.


Og den vesle jenta ble fort populær.


– Hun har tre oldeforeldre. Min farmor er bare 67 år, og foreldrene mine er 44 og 45 år, forteller Anne Belinda.


Hun er glad hun fikk barn 22 år gammel. Da er sjansen stor for at datteren får beholde beste- og oldeforeldrene lenge.


– Faren min koser med Stine-Caroline hele tiden. De har tatt det veldig fint, og er kjempestolte, sier hun.


Ikke steril likevel?
At Henrik ikke var steril likevel er datteren et tydelig bevis på. Men hva som har skjedd, har ikke den vesle familien fått svar på.


– Noen på sykehuset mente at hvis en var veldig forelsket så kunne kroppen forsøke å reparere seg selv. I så fall er det vel en slags kjærlighetserklæring. Jeg trodde sånt var permanent, jeg, sier Anne Belinda.


Etter hvert vil de få sjekket Henriks sæd for å finne ut om Stine-Caroline skyldtes et engangstilfelle, eller om det er spermier der.


– Jeg har lyst på flere. Men da skal jeg passe på å finne det ut først, sier Anne Belinda.


Hun tror den stolte pappa Henrik også er med på å få flere.


– Det hadde vært fint å oppleve å være gravid. Sånn det er nå kan jeg jo ikke fortelle noe om hvordan det var å gå gravid, sier hun.


Les også: Uke for uke


Skjønner ikke hvordan det er mulig
De fleste kan ikke forstå hvordan det kan være mulig å ikke skjønne at en er gravid. Men Anne Belinda mener legene har en del av skylden.


– Legene burde ha oppdaget det. Jeg var jo til undersøkelse flere ganger. Og når de sier at det er cyster eller kreft, så tror jeg jo på dem. Det var jo ikke mulig for oss å bli gravide, sier hun.


Men Anne Belinda er ikke bitter. Hun er bare lykkelig over å ha blitt mamma.


– Selv om dette ble kastet i fanget på oss, og jeg ikke følte meg helt som en mamma i begynnelsen, føler jeg meg som en mamma på lik linje med alle andre nå, sier hun.


Og Anne Belinda og Stine-Caroline har planer om å kose seg sammen hjemme i flere år. Forhåpentligvis med en liten bror eller søster etter hvert.Her er søte Stine-Caroline 4 måneder gammel.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: