Sist oppdatert: 6. april 2011

Spørsmål:

Hei! Jeg lurer på om det er vanlig med fostervannlekkasje i svangerskapet, og hvordan vet man at det er fostervann og ikke veldig tynn utflod? Jeg er i uke 25 og under litt mer intime handlinger med min sambo fikk jeg vannlignende utflod el. hva jeg nå skal kalle det. Det såg veldig ut som vann og lukta ikke noe spesielt(mer eller mindre uten lukt). Jeg har vært gravid tidligere, men ikke fått noe lignende. Sist fikk de ta vannet på meg, derfor har jeg aldri sett hvordan fostervann ser ut. Kan dette ha vært en lekkasje eller mer sannsynligvis noe med selve handlingen å gjøre? Om det er en lekkasje er det da alvorlig og hva bør jeg da gjøre? Mvh Malin

Svar:

Hei Malin.

Det er ikke vanlig med lekkasje av fostervann i svangerskapet og jo før i svangerskapet det er, jo mindre sannsynlig er det. Hvis det lekker veske fra skjeden kan det av og til være vanskelig å avgjøre, om det er tynn utflod eller fostervann – det kan se ganske likt ut. Men hvis det faktisk er fostervann, så vil det fortsette å renne. Det betyr at du vil bli våt i trusen og at det vil komme mindre og av og til større «skvetter» med blank veske når du beveger deg og skifter stilling. Så hvis man er i tvil er det aller beste å ta på et lite bind og så vente og se om det blir vått og tungt av vann.

I forbindelse med sex kan det produseres ganske mye blank veske også, men det stopper som sagt opp igjen etter en liten stund. Hvis du fortsatt er i tvil er det viktig at du tar kontakt med ditt fødested. Fostervannsavgang i uke 25 er ikke normalt og bør følges nøye opp.

Lykke til.

Vennlig hilsen jordmor Ragna.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?