GravidKommunikasjon med barnet i magen

Kommunikasjon med barnet i magen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hilde Nesse 23689
Barnets sanseorganer blir dannet så tidlig som i tredje måned, og under resten av svangerskapet fortsetter de å utvikle og spesialisere seg. Månedene inni livmoren er barnets første miljø, og det er mye dere kan gjøre for å kommunisere med barnet alt nå.

Når barnet fødes, har det allerede levd ni måneder av sitt liv inne i mammas mage. I tidligere tider var folk fullt klar over at en mors erfaring gjorde inntrykk på hennes ufødte barn. For om lag 1000 år siden opprettet kineserne egne klinikker for gravide kvinner. Klinikkene lå i naturskjønne omgivelser hvor det var stille og rolig. Når mor slapper av, beroliges også barnet.

Du er barnets kanal til verden
Det som påvirker deg, påvirker fosteret. Dine tanker, sinnsstemninger og følelser over tid er derfor viktige. Hverdagsstress over tid kan uroe barnet. Er du for eksempel trøtt, men allikevel unnlater å ta deg en liten hvil, vil du kunne merke at barnet beveger seg mer og er urolig. Det er ingen nervekanaler eller annen fysisk forbindelse mellom deg og barnet, men adrenalin og andre opphissende eller dempende stoffer kan komme gjennom morkaken og påvirke barnet ditt. Ta hensyn til deg selv og det du kjenner. La den lille spiren få blomstre sammen med deg!

Får tidlig smak på livet
Daglig bruker barnet i magen smakssansen. Det kan tidlig skille mellom det som smaker surt og det som smaker bittert. Luktesansen forblir passiv, den må ha luft for å fungere.

Synet må ha lys for å fungere, så det blir ikke ferdig utviklet før noen uker etter at barnet er født. Men fostre reagerer på skifte i lys, for eksempel på om du er ute og soler deg en sommerdag eller magen kles inne i en mørk genser.

Hva kan babyen høre?
Babyens høreorgan utvikles tidlig i svangerskapet, og regnes for å være den første sansen som utvikles. De første lydinntrykkene er ikke basert på hørsel, men mer på et kroppsinntrykk der de fanger opp morens hjerteslag. Kanskje ikke rart at mange babyer roer seg svært godt ned når de vugges i samme tempo som hjerterytmen? Babyen vil også høre blåselyder fra mors store blodårer og tarmer.

Fordi fosteret omgis av fostervann vil det ikke oppfatte lyder, stemmer og musikk utenfra på samme måte som vi hører dem. Professor Asbjørn Krokstad (Adresseavisen 21. mars 2004) mente at dersom vi setter øreplugger i ørene våre og øreklokker utenpå, får vi et realistisk bilde på hva babyen kan høre av lyder utenfra. Babyen vil glimtvis kunne oppfatte tale med vanlig styrke, spesielt a-lyder. Han mener det må spilles svært høy musikk for at barnet kan oppfatter den og rytmen. Krokstad, som varr professor emeritus ved NTNU, spesialist på teleteknikk og romakustikk, og i tillegg anerkjent dirigent og musiker (trombone, kontrabass og cello) sa at det er et av naturens visdom at foster i mors liv er beskyttet mot støyskade. Fosterets hørsel er beskyttet mot lyd fordi mellomøret hos ufødte er fylt med væske. Dette gjør det meget "tungt" å sette trommehinnen i bevegelse, sier Krokstad

Spedbarn vender seg mot mor når de hører stemmen hennes og mot far når de hører stemmens hans. Begge mener det er mulig at fosteret kan huske lyd det hører i svangerskapet. Å prate, synge eller spille musikk for barnet kan bidra til at barnet blir kjent med deg før fødselen.

Kan babyen høre når jeg snakker?
Mange foreldre prater til babyen inne i magen. Kombineres dette med rolig stryking, og kanskje at du legger deg strekk ut slik at babyen får god plass, vil nok babyen kunne kjenne din ro. Den vil nok ikke kunne oppfatte ordene du sier i seg selv, men ditt velvære og tegn på kjærlighet.

Kos med meg!
Barnet reagerer også tidlig på berøring, og barnets hud blir kontinuerlig massert av livmoren. Allerede fra fosteret er to måneder gammelt, bare 4 cm, kan det reagere på berøring. Hvis du stryker over magen din, vil det berolige barnet. Fra rundt sjuende måned kan du kjenne barnets stilling, og i slutten av svangerskapet kan du leke med barnet ved å trykke en finger lett inn i siden. Barnet vil oppfange rytmen og prøve å presse seg mot deg. Undersøkelser viser også at barn som er strøket ekstra mye de 3 første levedagene, legger på seg fortere og har bedre motorikk enn andre spedbarn.

Jeg synes det er rart å henvende meg til magen
For noen føles det unaturlig å prate til barnet mens det ligger i magen. Dette er den muligheten dere har til å gi dere selv til kjenne før fødselen. Så selv om det kan oppleves litt beklemt å kommunisere med en mage og et lite menneske du ikke vil se på en stund, kan det etter hvert føles godt å bruke sjansen.

Barnets sanser er vid åpne helt fra fødselen av
Lys, skygge, farger, former, lukter og bevegelser knytter seg til opplevelsen av ansikt, hår, stemme, følelsen av å bli tatt på, tatt opp og holdt, få mat og bli stelt med. Det er i dette fellesskapet barnet ditt begynner å lære om omverdenen og sitt forhold til den. Derfor trenger det å oppleve nærhet og kontakt ved å bli tatt opp, snakket til, kost og lekt med og lignende. Slik lærer barnet å bli kjent med dere og andre omsorgspersoner, og dere lærer å kjenne barnet, dets reaksjoner og behov. Nå kan dere begynne denne bli-kjent-prosessen alt mens babyen ennå fremdeles er i magen.

Kilder:
”Hva hører fostre?” Adresseavisen 210304, Asbjørn Krokstad, professor emeritus, dr.ing.
Stille i mors liv” Gemini, 2003, Svein Strugstad

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: