Overtid- og igangsettingsdebatten har mange sider. Det er imidlertid ingen tvil om at gravide i en av risikogruppene skal vurderes annerledes enn friske gravide.

Sist oppdatert: 16. desember 2009

Men det er selvsagt umulig å vite alt på forhånd, og det kan være først ved fødsel nummer to at man har den erfaringen som tilsier tettere oppfølging.

Da Cecilie Bech Olsen på Lørenskog ble mamma for første gang, ble det alvorlige komplikasjoner for henne etter fødselen. Cecilie fikk blåveis, hoven tunge, krampeanfall og mistet taleevnen delvis og midlertidig. Det viste seg etter hvert at hun hadde fått eklampsi – under eller etter fødselen – en fødsel som ble igangsatt 12 dager over termin. Eklampsi forekommer heldigvis svært sjelden, men kan være livstruende.

Får tett oppfølging med barn nummer to
– Det er så klart ingen garanti for at dette ikke hadde kunnet skjedd med meg, dersom jeg hadde født tidligere, men risikoen ble større jo lengre over termindatoen jeg gikk, altså 12 dager i mitt tilfelle, sier Cecilie til Babyverden.

Nå venter hun gutt nummer to og er gravid i uke 21.

– Denne gangen blir jeg fulgt opp med flere kontroller og skal gå til kontroll på fødepoliklinikken på Ahus èn gang i måneden i tillegg til vanlige kontroller hos lege og jordmor. De vil hele tiden sjekke BT, eventuelle proteiner i urinen og ultralyder for å sjekke at livmoren vil vokse som den skal, da sjansen for svangerskapsforgiftning er større denne gangen. Jeg har også blitt forespeilet at dersom fødselen ikke skjer av seg selv når det nærmer seg termin, vil de se an tilstanden og mye mulig sette meg i gang nærmest mulig termindato, så jeg skal slippe å gå over.

Termindatoen ble flyttet, flyttet og flyttet igjen…
Jeanette Sandsengen og mannen hadde fått beskjed om at de ikke kunne få barn og hadde begynt prosessen med å bli fosterforeldre, da graviditetstesten

Dennis (4,5) og Madicken (straks 3). Foreldrene hadde fått beskjed om at de ikke kunne få barn,og da den første graviditeten var et faktum, var det naturlig nok usikkerhet om termindatoen.

lyste positivt i mot dem en dag. Men hvor langt kunne de være på vei?

– Jeg fikk ul med en gang for å finne ut hvor langt jeg var på vei. Fikk da termin første gangen 11. des (04), noe verken jeg eller mannen min fikk til å stemme. Vi ga beskjed om at terminen måtte være rundt 15. feb 05. Jeg gikk til jordmor og lege annenhver gang og fikk ny ul-time på grunn av en del falske rier og protein i urinen. Da ble terminen flyttet til 15. februar.

Full forvirring om termindatoen

Men senere ble terminen flyttet enda lengre frem, noe Jeanette og mannen var uenige i. Og da Jeanette oppsøkte sykehuset (for andre gang) 23. februar med rier, ble fødselen stoppet fordi lege og jordmor mente det måtte være for tidlig.

– 9. mars drar jeg redd til jordmor siden jeg nå var langt over terminen mannen min og jeg hadde kommet frem til. Jordmor fant ikke hjertelyd og vi ble raskt sendt til sykehuset.

To dager senere kommer en ny lege og undersøker Jeanette. Han sier han vil sette henne i gang fordi hun er på overtid. Og senere samme dag føder Jeanette en gutt.

– Dagen etter fikk vi en samtale med legen. Han sa  da at det var i siste liten – det kunne ha gått virkelig galt. Legen mente gutten skulle vært født i midten av februar og ikke midten av mars.

Denne opplevelsen gjorde at vi fikk ekstra oppfølging med nummer to. På grunn av komplikasjoner også denne gangen ble jeg igangsatt i uke 35+4, men fikk en helt annen fødsels opplevelse en med nummer èn, forteller Jeanette til Babyverden.

– Overtidige burde kontrolleres mye oftere
Lene Engløkk hadde time til igangsetting, men jenta kom selv dagen før. Det er hun glad for. Like fornøyd er hun ikke med kontrollene den siste tiden.

– Eneste hun gjorde var å lytte etter hjertet og spørre om formen og snakke om at det nærmet seg nå. Er ikke videre imponert over kontrollen hos jordmor på overtid. Synes man skulle vært på kontroll hver dag eller annenhver dag jeg når man er på overtid. Det er en del som kan skje på overtid føler jeg, og jeg synes man burde få bedre oppfølging, sier Lene.

Hva er forskjellen på en spontan og en igangsatt fødsel?
Ida Raaen har født både spontant og igangsatt. Etter to spontane fødsler, ønsket hun å bli igangsatt på termin med tredjemann.
– Jeg ble i gangsatt rett og slett for å unngå å føde den 17. desember pga at førstefødte, Jonas, ble født på denne datoen i 1996. Han døde dessverre i januar 1997 i krybbedød, så det ble altfor psykisk belastende for meg å risikere at lillebror skulle fødes på samme dag. Dette viste samtlige leger jeg var i kontakt stor forståelse for, sier Ida til Babyverden. Dermed har hun prøvd begge deler.

Storesøster Mia møter lillebror Herman for første gang. Mamma Ida har erfaring med både spontan og igangsatt fødsel.

– Å bli i gangsatt i forhold til å føde spontant er i selve fødeøyeblikket veldig likt. Forskjellen ligger i all ventetiden ved i gangsetting. Maaaange timer på fødestue og kantine i påvente av enten leger eller rier. Smertemessig vil jeg si de er like, med unntak av at korte fødsler er mer intense og gir mindre pusterom enn lengre fødsler, men det er uavhengig av i gangsettingen, mer avhengig av hvor lett man føder tror jeg…. Min lengste fødsel (førstemann) 4, 5 time fra første rie, min andre fødsel tok 2,5 time, og den siste og igangsatte ca en liten time. Jeg vil ikke fraråde noen å i gangsettes, men er glad jeg har opplevd spenningen med spontanfødsel også. Alt blir veldig klinisk, men trygt, ved i gangsetting. Har ikke et vondt ord å si om Ullevål når det gjelder håndteringen av mine ønsker om igangsetting. Har følt meg ivaretatt og tatt på alvor hele veien, sier Ida Raaen til Babyverden.

Babyverden presiserer 

Begrepet overtid ser ut til å brukes litt ulikt både blant gravide selv og blant helsepersonell. Det er likevel ikke tvil om at alle gravide skal følges godt opp fra termin og frem til de føder. Føler du deg usikker på om du blir nøye nok fulgt opp, kontakt helsepersonell.

Les også: Kritisk til tidligere igangsettelse av friske gravide

Hva synes du om artikkelen?