GravidFørste trimesterGravid uten å vite det

Gravid uten å vite det

Av Maren Eriksen 14094 Sist oppdatert 27.01.12

Agathe trodde hun var forstoppet og dro på legevakten. - Du har 3 cm åpning og er i fødsel, var beskjeden fra legen. – Jeg hadde ingen anelse om at jeg var gravid, sier Agathe.

Agathe Zoè Sunde fra Stryn opplevde det hun selv ikke skjønner er mulig – å plutselig være i fødsel uten å ane en er gravid. Beskjeden fra legen på legevakten kom som et sjokk.

– Det var helt ubeskrivelig. Jeg tenkte bare – å herregud jeg skal bli mamma! Hvordan skal jeg klare dette? Forteller Agathe til Babyverden.

Det var 21. august 2009 at Agathe plutselig måtte skyve alle tankene unna og konsentrere seg om å føde et barn hun ikke ante at hun hadde båret på i åtte måneder.

– Jeg hadde ikke hatt noen tegn på graviditet. At jeg mistet mensen trodde jeg var psykisk betinget, og ikke var jeg kvalm eller hadde andre symptomer. Mamma kommenterte at jeg hadde lagt på meg litt rundt magen, men ingenting skulle tilsi at jeg var gravid, sier Agathe som da var 35 år.

Bare timer etter at hun hadde fått vite at hun var gravid, ble hun mamma til vesle Amelia. Hun ble født en måned for tidlig og var dermed prematur. Agathe måtte opereres og Amelia ble tatt med til nyfødtintensiven. Dermed fikk hun ikke møtt datteren skikkelig før dagen etter.

– Da jeg fikk henne på brystet første gang sa jeg høyt «Å herregud jenta mi. Jeg elsker deg!» Morsfølelsen var der med én gang, og både jeg og legene gråt, forteller hun.

2 år gamle Amelia

Plutselig mamma
For selv om fødselen var en sjokkopplevelse, var den lille jenta veldig velkommen.

– Hun var nok mer etterlengta enn jeg hadde forestilt meg, sier Agathe.

Hun omtaler datteren som verdens vakreste livsmirakel og mener at det var meningen at hun skulle bli mamma til Amelia.

– Jeg ble bare plutselig mamma og er veldig takknemlig, sier hun.

Faren til Amelia har aldri vært i bildet, men Agathe forteller at hun har et stort støtteapparat i ryggen som var der for henne og datteren fra første stund.

Legen forklarer hvordan dette er mulig
Hvert år opplever minst én kvinne i Norge å ikke skjønne at hun er gravid før fødselen nærmer seg, eller faktisk allerede er i gang. Hvordan er det mulig? Overlege Tore Henriksen ved Rikshospitalet forklarer.


– Det handler nok mye om fortrengning. De fleste som havner i den situasjonen har ikke tenkt tanken at de kan bli gravide, så da tolker de heller ikke tegnene dit hen. De fleste tolker dem heller som sykdomstegn og kommer gjerne til legen fordi de tror de feiler noe, sier Henriksen. Han jobber ved fødeseksjonen på Rikshospitalet.

Les også om Line som ikke ante at hun var gravid - fødte fullbåren sønn

Selv om det var vanligere å oppdage svangerskapet sent før i tiden, skjer det fremdeles. Henriksen tror at uansett hvor kunnskapsrike vi blir, så vil det fortsatt forekomme at kvinner oppdager svangerskapet sitt svært seint.

– Ja, en kvinne kom inn fordi hun var så rar i magen. Da er det vanlig å undersøke magen med ultralyd, og på skjermen kom en baby til syne, forteller Henriksen.

Hvem skjer dette med?
Kvinner i fruktbar alder vet at sjansen for at de kan bli gravide er til stede, selv ved beskyttet samleie, og de kjenner til tegnene på svangerskap. De fleste av disse vil derfor kunne oppdage også et uplanlagt svangerskap tidlig. Men hva om man ikke tenker tanken at man kan bli gravid?


– De godt voksne kvinnene som ikke skjønner at de er gravide tolker gjerne svangerskapstegnene som overgangsalder, eller har kanskje til og med fått beskjed om at de ikke kan få barn lenger. Da er tanken så fjern at de rett og slett ikke skjønner at de mister mensen fordi de er gravide, og ikke fordi de er i overgangsalderen, sier Henriksen.

Den andre gruppen som hyppigst ikke skjønner at de er gravide, er tenåringsjenter. Ifølge Henriksen skjønner de innerst inne hva det er som skjer.

– Her er det mer snakk om fortrengning. Svangerskapet var ikke ønsket eller planlagt, så man skyver problemene foran seg og orker ikke å forholde seg til det. Kanskje er hun i et miljø hvor samleie utenfor ekteskap ikke tolereres, eller ikke er i et forhold med barnefaren. Da kan det være svært tøft å ha havnet i den situasjonen, og hun velger å ikke forholde seg til det før det er for sent, sier Henriksen.

Les også: Hm... Kanskje jeg er gravid?

Hva med svangerskapstegnene?
De fleste kvinner som har vært gravide kan i varierende grad fortelle om svangerskapsplager som trøtthet, kvalme, ømme bryster og så videre. Hvordan kan man overse dem?

– Hvis man ikke holder muligheten for graviditet åpen, så finner man andre forklaringer. Kvalme og trøtthet tolker mange som sykdom eller stress, forklarer han.

Hvordan kan man overse den voksende magen?
En voksende babykul kan være vanskelig å skjule hvis man prøver på det, men hvordan kan man selv ikke oppdage den kulerunde magen?

– Hos noen synes ikke magen særlig før de er kommet ganske langt i svangerskapet. Særlig hos overvektige er det vanlig. Men når magen blir stor, begynner mange å reagere, og tar kontakt med lege. Men da kan fødselen være bare to-tre måneder unna, sier Henriksen.

Han forteller om en overvektig kvinne som ikke merket noe som helst før hun fikk magesmerter og gikk på do – ut kom en prematur baby.

– Men det er sjelden. De fleste skjønner det før babyen er født.

Les også: Er jeg gravid? Når kommer barnet?

Hva med sparkene?
Bortsett fra den voksende magen, er kanskje sparkene fra den lille det vanskeligste å overse. Først som små bobler som sprekker eller sommerfuglvinger, men senere som mer målrettede og kraftige spark. Man må vel skjønne at det er babyen som beveger seg?

– Gravide kjenner ofte de tidlige sparkene igjen fordi de har ventet på dem. Vet du ikke at du er gravid, er det lett å avfeie dem som luft i magen eller bevegelser i tarmene. Og det kan gå mange uker før man skjønner at det er spark – om man skjønner det i det hele tatt, forklarer han.

Hvor godt man kjenner sparkene avhenger også av hvordan babyen ligger og hvor morkaken er plassert. Sparker babyen mot morkaken eller ryggen, kjennes ikke sparkene like godt. Noen babyer er også mer aktive enn andre i mors mage.

Hvordan oppdages svangerskapet?
Selv om vi hører historier om kvinner som plutselig føder hjemme uten forvarsel, finner de fleste ut at de er gravide før fødselen. De kommer til legen med frykt for at det er noe alvorlig galt med dem og viser til smerter eller ubehag i magen.

– Da tar vi vanligvis ultralyd, og kvinnene skjønner det vanligvis selv før vi sier noe. Både jeg og kvinnen ser en baby på skjermen og de sier gjerne "Du mener ikke at jeg er gravid?", forteller Henriksen.

Han forteller at det for mange er en svært sjokkartet opplevelse. Noen blir stumme, andre gråter og enkelte får det Henriksen kaller blackout. Felles for dem er spørsmålet: "Hva gjør jeg nå?"

Hva skjer så?
For mange handler det om å forberede seg til fødsel, men oppdages det før uke 12, har kvinnen mulighet til selvbestemt abort. Henriksen forteller at de fleste fortrenger eller forstår ikke at de er gravide på dette tidspunktet, så denne muligheten er sjelden til stede.

– Oppdages svangerskapet i uke 12-18 kan man søke om svangerskapsavbrudd. Men da må søknaden nemdbehandles. I enkelte tilfeller er det mulig også etter uke 18-20, men da skal det være svært tunge årsaker til at man søker om abort, sier Henriksen.

Han sier at spesielt for de yngste, er ønsket om abort ofte til stede. Men de fleste oppdager svangerskapet så sent at fødsel er eneste utvei.

– De eldste kvinnene vil gjerne si at de får en attpåklatt, sier han.

For de yngste kan svangerskapet stille dem overfor en rekke vanskelige valg; skal de beholde babyen? Skal de starte en familie med barnefaren? En ny kjæreste? Henriksen forteller at jentas foreldre ofte kommer inn i bildet og hjelper til.

Er slike svangerskap kompliserte?
Et uoppdaget svangerskap, kan være et helt normalt fint svangerskap. Komplikasjoner kan jo føre til at svangerskapet oppdages, så ifølge Henriksen pleier disse svangerskapene å ende bra.

– Uoppdagede svangerskap er ikke mer kompliserte fordi de ikke oppdages, men fordi mors alder gjerne er i ytterpunktene av hva som er mulig. Vi vet at tenåringssvangerskap er litt mer kompliserte, og det er også økt risiko ved å være en godt voksen vordende mor, sier Henriksen.

Han mener den største trusselen er ved tegn på for tidlig fødsel (hvor man normalt ville tatt kontakt med føden for oppfølging) eller for tidlig fødsel hjemme. Hvis ikke kvinnen er klar over at hun er gravid, kan hun overse symptomene på truende for tidlig fødsel, og babyen kan fødes uten den nødvendige hjelpen til stede.

– Men for de fleste som føder hjemme, går det bra, selv om det er en sjokkopplevelse, sier Henriksen.

En annen faktor er hvorvidt man har satt babyen i fare når man har levd som om man ikke var gravid – og for eksempel røykt eller drukket alkohol.

Kan jeg være gravid?
Selv om man har brukt prevensjon og fortsatt har blødninger, kan man ha blitt gravid. Henriksen mener at så mange som en av fem kan oppleve blødninger i begynnelsen av svangerskapet. Vet man ikke at man er gravid, og heller ikke mistenker det, kan blødningene feiltolkes som menstruasjonsblødninger.

– Men er man det minste i tvil, så sjekk. Det er enkelt å ta en graviditetstest, råder Henriksen.

Prevensjon er aldri hundre prosent sikker, og det hender også at kvinner som har fått beskjed om at de ikke kan få barn, plutselig blir gravide. Så om symptomene dukker opp, bør du sjekke.

Les også: Tid for å teste?

– Til og med steriliserte kvinner får barn. Man skal aldri si aldri. Alt kan skje, avslutter Henriksen.

Les hva som skjer med barnet i magen uke for uke, alt om fødselen og om babyen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: