GravidFørste trimesterIkke økt risiko for spontanabort etter koronavaksinasjon

Ikke økt risiko for spontanabort etter koronavaksinasjon

Studier viser at det ikke er større risiko for spontanabort selv om en har tatt vaksine i første trimester av graviditeten. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 810 Sist oppdatert 22.10.21
Det er ingen økt risiko for spontanabort blant gravide som har blitt vaksinert mot korona. Det viser en ny studie fra Senter for fruktbarhet og helse ved Folkehelseinstituttet (FHI). To andre uavhengige studier konkluderer med det samme.

– Dette er betryggende resultater for gravide som har tatt vaksine i første trimester, sier forsker Maria C. Magnus ved FHI i en pressemelding.

Amerikanske og kanadiske forskere har vært med Magnus og kolleger ved FHI og analysert tall fra norske registerdata, som inkluderte nærmere 18.500 kvinner. Konklusjonen er at det ikke er noen økt risiko for spontanabort selv om man har tatt koronavaksine i løpet av svangerskapets første trimester.

I Norge gir man vaksineråd etter føre var-prinsippet. Det kan være unntak for risikogrupper, men en generell anbefaling er å ikke vaksinere kvinner i første trimester, uansett vaksinetype.
– Kvinnene som var gravide da de ble vaksinert, var trolig så tidlig i svangerskapet at de ikke visste om det ennå, sier Magnus til Babyverden.

Den norske studien viste at det ikke utgjorde noen forskjell om de gravide var vaksinert med BioNTech/Pfizer, Moderna eller AstraZeneca. Det var heller ingen forskjell på om de hadde tatt én eller to doser vaksine.

To amerikanske studier, gjennomført av Centre for Disease Control, har også sett på koronavaksinasjon og risikoen for spontanabort. Heller ikke disse har konkludert med økt risiko for spontanabort for gravide etter å ha fått vaksine. Dermed er det tre uavhengige studier som konkluderer med det samme.

– Vi hadde forventet dette resultatet i den norske studien, og synes det er betryggende at tre studier nå finner samme resultat. Det at man finner samme resultat i ulike studier gjort i forskjellige land, gjør at vi kan være mer sikre på funnene, sier Magnus.

Ifølge forskeren er det fortsatt begrenset kunnskap om koronavaksinasjon av gravide.
– Men ingen av studiene til nå har funnet økt risiko for svangerskapskomplikasjoner, sier hun.

Den norske studien har kun sett på forekomst av spontanabort i første trimester.
– Vi kan derfor ikke generalisere funnene og si at det gjelder alle deler av svangerskapet. Flere studier er under planlegging, som for eksempel risiko for tidlig fødsel og lav fødselsvekt, sier Magnus.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: