Sist oppdatert: 22. mars 2010

Spørsmål:

Hei Livmorhalsen min er på 1 cm , men livmormunnen eller tappen ( er vel det samme? ) er lukket, dvs ingen åpning.. Hva vil det egentlig si? Vil det si at jeg kan føde tidligere, eer det normalt? Er uke 37+4 i dag.

 

Svar:

Hei Magda

Du er nok ikke den eneste som lurer på om livmorhals /tapp og mormunn er det samme! Skal prøve å forklare det på enklest mulig måte;

Øverst i skjeden sitter livmorhalsen, som er «begynnelsen» på livmora. Den er normalt ca 3-4 cm lang, og er lukket og låst. Inne i livmorhalsen finner vi mormunnen. Når du som gravid nærmer deg fødsel, vil oftest livmorhalsen forkortes ( den trekker seg oppover ), den myknes opp og begynner å åpne seg. Det er mormunnen som skal åpne seg til 10 cm.

Mange gravide kan oppleve at de mot slutten av svangerskapet har en del kynnere, som modner og forkorter livmorhalsen. Mormunnen kan også begynne å åpne seg, uten at dette nødvendigvis betyr at du vil føde i løpet av få dager.

Er mormunnen forkortet, ned mot 1 cm, kan dette selvsagt være et tegn på at kroppen begynner å gjøre seg klar til fødsel. Det er likevel ikke sikkert at du vil føde før termin. De fleste føder faktisk uka etter termin.

Lykke til med fødselen!

Mvh jordmor Grethe

Hva synes du om artikkelen?