GratispakkerAlt dette får finske mødre helt gratis

Alt dette får finske mødre helt gratis

Den finske mammapakken anno 2016. Alle foto: FPA/Annika Söderblom
Av Janet Molde Hollund 4927 Sist oppdatert 04.03.16

56 forskjellige produkter får finske mødre helt gratis i den såkalte mammapakken. Spenningen var stor da innholdet i den nye pakken for 2016 ble presentert i dag.

Tidligere mammapakker:

Lurer du på hvordan innholdet har vært i mammapakkene tidligere år? Her kan du se for:

2013

2014

2015

Reaksjonene lot ikke vente på seg da finske medier i dag viste fram mammapakken for 2016. Da Babyverdens finske søsterside, Vau.fi, la ut bilder på sin Facebook-side, var noen av kommentarene at fargene nok en gang var for guttete. En mor sa at hun bare ville brukt disse klærne om natten på ei jente.

– En del synes likevel at fargene ikke har så mye å si, men at det er innholdet som er viktigst – og at folk bør være takknemlige, forteller redaktør Petra Lehto på vau.fi.

Utdelingen av mammapakken skriver seg helt tilbake til 1938, og var de første årene behovsprøvd og en del av fattigdomsvesenet i Finland. I 1949 at det ble den et tilbud til alle mødre. Ordningen har fått oppmerksomhet langt utenfor landegrensene, som for eksempel denne videoen fra Huffington Post.

Why You Should Put Your Baby In A Box

Learn how cardboard boxes are saving lives all over the world.

Posted by HuffPost Parents on 9. februar 2016

 

Valgfritt: penger eller pakke
Uavhengig av inntekt får alle finske vordende mødre støtte fra Folkpensionsanstalten (FPA). De kan velge å få utbetalt 140 skattefrie euro, eller motta «moderskapsförpackningen». Her er det klær og utstyr som babyen har behov for de første månedene, som blant annet bodyer, sparkebukser, luer, dresser, håndklær, sengetøy, madrass og seng. Årets pakke inneholder 56 produkter. Én nyhet er en sutteklut-kanin.

Populært for førstegangsfødende
De aller fleste velger utstyrspakken, og spesielt populær er den blant førstegangsfødende. Hvert år deles denne pakken ut til cirka 40.000 finske familier. Tilbudet gjelder alle vordende mødre eller adoptivforeldre som bor i Finland, eller som er dekket av den finske FPA.

Må gjennom helsekontroll
Kvinner som søker om å få pakke eller penger, må legge ved en attest på at de har vært gravide i minst 154 dager, og at de har gjennomgått en helseundersøkelse før utgangen av fjerde svangerskapsmåned. At så mange kommer til tidlig svangerskapsundersøkelse, skal være en av årsakene til at dødeligheten både for mor og barn i Finland er blant de laveste i hele verden.

Her kan du se en del av produktene: 


Her kan du se bilder av alle produktene på FPAs egne nettsider.


Dette er noen av ordningene for finske småbarnsforeldre:

Mammapermisjon og mammapenger i ca 4 måneder
Pappapermisjon
Foreldrepermisjon fram til barnet er rundt 9 måneder gammelt.
- Etter foreldrepermisjonen kan en være hjemme og få månedlige utbetalinger lignende kontantstøtten fram til barnet er 3 år.
Barnetrygd fram til barnet er 17 år.

Her er en kortversjon av alle ordningene.

Kilde: Kela.fi


 


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: