FødselBruk av misoprostol (Cytotec) for å sette i gang fødsel

Bruk av misoprostol (Cytotec) for å sette i gang fødsel

Illustrasjonsfoto: Crestock
Av Av Maren Eriksen 12050 Sist oppdatert 25.06.12

I forbindelse med artikkelen Tale (3) ble hjerneskadd av igangsettingsmedikament har vi snakket med Thorbjørn Eggebø, overlege ved Stavanger Universitetssjukehus om dette medikamentet - misoprostol, også kjent ved merkenavnet Cytotec.

Stadig flere fødsler settes igang på overtid. En viktig årsak til dette, er Helsedirektoratets anbefaling om igangsetting senest dag 11 etter termin. Ett av medikamentene brukt for å sette i gang fødsel er misoprostol, kjent som merkenavnet Cytotec.

– Antallet fødsler som settes i gang er sterkt økende, og er nå 20 prosent i vår avdeling, sier Eggebø.

Les også: – Unødvendig mange settes i gang

Han forteller at fødsler som starter av seg selv er forbundet med lavest risiko, men at avgjørelsen om å sette fødslen i gang må balanseres mot risiko for at babyen i magen kan dø om et (risiko)svangerskap varer for lenge.

– Det er ikke alltid lett å sette i gang en fødsel, fortsetter Eggebø.

Ikke mer farlig enn andre medikamenter
Medikamentene som brukes inneholder prostaglandiner, som også finnes i sæd. Det er derfor par på overtid blir oppmuntret til å forsøke samleie, selv om det ikke er påvist noen effekt. Medikamentene for igangsetting kan settes direkte i skjeden, eller tas som tabletter.

– Alle disse medikamentene har en risiko for bivirkninger – selv om denne risikoen er liten ved forsiktig bruk. Risikoen er størst hos kvinner med tidligere keisesnitt og vi bruker derfor ikke prostaglandiner hos disse kvinnene, sier Eggebø.

Les også: Slik er den igangsatte fødselen

Han forklarer at Cytotec (misoprostol) er et slikt prostaglandin, og mener medikamentet har helt tilsvarende virkning og risikoprofil som andre prostaglandiner.

– Dette er svært godt dokumentet i litteraturen, og medikamentet står på verdens helseorganisasjon (WHO) sin liste over essensielle medikamenter, forteller han.

Listen finner du her

Han viser til utdrag fra den norske veilederen i fødselshjelp:

Intravaginal applikasjon av Misoprostol tablett.
Misoprostol er en syntetisk prostaglandin E1 analog, og har tilsvarende virkningsmekanisme som Minprostin gel og Prostin vaginaltablett. Preparatet Cytotec er ikke registrert på indikasjonen modning av cervix/induksjon av fødsel. Det benyttes nå ved mange sykehus stedet for Minprostin gel eller Prostin vaginaltablett. Cytotec har tilsvarende effekt og er ikke forbundet med økt risiko. Forsiktighet bør likevel utvises ved tidligere keisersnitt og tidligere operasjoner på uterus.

Les også: 10 kjappe om igangsettelse av fødsel

Cytotec ble først utviklet som et medikament mot magesår, og er registrert som det også i Norge.


– Senere ble det oppdaget at det også er effektivt til å sette i gang fødsler og til å stanse blødninger etter fødsel. Medikamentet kan også brukes til provosert abort, og derfor har firmaet som lager medikamentet ikke ville godkjenne det til gravide kvinner. Fordi firmaet ikke har godkjent medikamentet, er det heller ikke godkjent i Norge, forklarer Eggebø.


Cytotec brukes ved fødeavdelingen på Stavanger Universitetssjukehus og Eggebø forklarer at de gjør det fordi flere internasjonale studier viser at det er et effektivt medikament til igangsetting av fødsler. Det skal være like trygt som andre prostaglandiner.


– Vi bruker en lav dose, 25 microgram, og kan gjenta dette fire ganger i løpet av et døgn, sier han.


Les også: – Jeg bløffet for å få fødselen igangsatt


Har gjort en studie med Cytotec
Sammen med legene Patrick Belfrage, Eli Smedvig, Leif Gjessing og Inger Økland gjorde han en vitenskapelig studie med medikamentet. Nylig ble det gjort en ny studie ved samme sykehus hvor de har undersøkt 978 kvinner med overtidige svangerskap. 358 av disse ble satt i gang med Cytotec, og ingen hadde komplikasjoner knyttet til dette. Legene arbeider nå med publikasjon av studien.


– Vi tror at våre gode resultater skyldes forsiktig dosering av medikamentet og god overvåking straks riene begynner, sier han.


Ingen kvinner får reise hjem etter påbegynt behandling med Cytotec eller andre medikamenter for igangsetting av fødsel. Enten blir kvinnene i avdelingen, eller på pasienthotellet. Dette er bemannet av jordmødre, og regnes som en del av fødeavdelingen.


Kvinner som har hatt keisersnitt, får ikke Cytotec for å sette i gang fødsel. Dette fordi livmoren kan revne.


Alternativer ved ristorm
Tone, mor til hjerneskadde Tale, fikk ristorm. Da var livmoren sammentrukket hele tiden, og oksygentilførselen til babyen i magen, ble svekket. Hadde hun vært på sykehuset da det skjedde, kunne legene ha grepet inn.


- Ved ristorm stanser vi riene med ridempende medikamenter. Hvis det ikke hjelper, gjør vi raskt et keisersnitt. Vi beholder kvinnene i avdelingen for å kunne gripe raskt inn ved komplikasjoner, men vi vil understreke at ristorm er en sjelden hendelse ved forsiktig dosering, sier Eggebø.


Konklusjon
Eggebø konkluderer på vegne av fødeavdelingen på Stavanger Universitetssjukehus;


– Vi mener at Cytotec er et effektivt og trygt medikament for fødselsinduksjon hvis det brukes forsiktig i en sykehusavdeling. Det finnes stor vitenskapelig dokumentasjon om dette, avslutter han.


Les også: – Pyton å få fødselen igangsatt


Les også: Når skal man reise til fødeavdelingen?


Les alt om fødsel


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: