Spørsmål: For 2 mnd siden ble jeg mamma til en gutt, han var en stor plugg ved fødsel på 4500 gram og 56 cm. Han måtte forløses med tang, noe som gjorde at jeg både ble klippet og revnet en god del. Jeg har fortsatt ubehag, og det kjennes ut som om alt holder på å sprenge der nede, i hvert fall når jeg er på toalettet. Jeg må rett og slett sitte med bena samlet for å unngå ubehag. er det normalt? Også er skjedeåpningen blitt større, syntes jeg. Og jeg kjenner godt hvor de har klippet, det er klumpete, på en måte arr. Skjønner jo at det vil bli arr, men det er også vondt om jeg trykker på det f.eks. Vil ubehaget gå vekk snart, og er det normalt å ha vondt så lenge etter?

Sist oppdatert: 8. oktober 2010

Svar:
Hei.
Gratulerer med en stor gutt!
Etter en fødsel er det vanlig at det går en god stund før kroppen og underlivet begynner å kjennes normalt igjen. Du som ble forløst med tang og som måtte sy en del pga både klipp og rift trenger nok litt ekstra tid.
Lurer på om du har vært på etterkontroll hos jordmor eller lege? Der kan du nemlig få sjekket om det ser greit ut. Noen ganger kan det være litt rester etter stingene som gjør at det kjennes stramt og ubehagelig – de kan i så tilfelle enkelt fjernes. At skjedeåpningen virker større er ikke uvanlig, men det kan nok være en god idè å få tatt en sjekk uansett. Arvev kan være ømt ganske lenge. Noen kvinner kan avhjelpe det med å massere arvevet med litt olje – det kan gjøre det litt mykere og mindre ømt.
Vet ikke om du ammer, men ammende kvinner er ofte tørre i slimhinnene. Det kan være godt å vite at det kan være lurt å bruke litt olje eller glidekrem når du tar opp sex- og samliv igjen. Specsielt siden du har hatt en del plager.
Lykke til videre!
Hilsen jordmor Ragna
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel10 kjappe om smokkeslutt
Neste artikkelHjemmefødsel i vann
DEL